Lampica za ulje...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ludidzora
    CBC Senator XXL
    • 09.01.2012
    • 310
    • Banatsko Veliko Selo
    • Fiesta 200 iz mesta!

Lampica za ulje...

opet ja, a problem je i dalje lampica za ulje, koja ostane upaljena, 1-2 sec. nakon duzeg stajanja motora. U tom periodu se malo zacuju podizaci, mozda i leteci, ali se nesto malo zacuje. Neko kaze normalno je, neko kaze nije. Filter je bez nepovratnog ventila, takav i ide po katalogu, a ono sto me zanima da li na pumpi ili negde ima neki nepovratni ventil? Sto se tice pumpe merio sam pritisak, na zagrejaom motoru na leru ima 1-1.1 bar, kako se dizu obrtaji tako raste i pritisak, koji dodje do vrednosti od 4 bara na nekih 3000 o/min, i tu malo padne, na nekih 3.5 i opet dodje na 4 onda tu malo varira, 3.8-4 bara, to zbog by-pass ventila pretpostavljam. I da dodam jos da kad auto odstoji preko noci, ulja ima malo preko max. dok neposredno posle voznje, posle nekih 20ak min. kad merim malo je ispod, pa onda ako opet stoji duze predje max. Znaci sliva si iz kanala u glavi, bloku, iz filtea, u karter. Znaci, da li postoji nepovratni ventil i gde, da li je ovo dobar pritisak, i evo i slika pumpe, sa leve strane ide davac, a sta je ovo sa desne, gornje i donje...

• legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Odg: Lampica za ulje...

Probaj zameniti ulje i filter ulja u motoru...ne znam koje ulje sipas,ali probaj sa elfovom polusintetikom 10w40...pritisak ulja je ok...normalno je da na hladnom motoru sipka pokazuje vise ulja nego kad je zagrejan...ode ulje u gornje delove motora,hidropodizace,bregastu,uljne kanale...mislim da tebi nije dobar uljni filter ili ulje nije odgovarajuce za taj motor...u kakvom stanju su ti hidropodizaci...u stvari sta je tebi problem?...zveckanje hidropodizaca pri hladnom startu ili zadrzavanje lampice 1-2sek...p.s.ako je rec o daewuu iz avatara,ne znam sta ocekujes od vozila starijeg od 10godina(pretpostavljam)...pa nije to opel

Comment

• ludidzora
      CBC Senator XXL
      • 09.01.2012
      • 310
      • Banatsko Veliko Selo
      • Fiesta 200 iz mesta!

Da u pitanju je Daewoo Nexia, na kojoj je skoro uradjena generalna. Ulje je bas Elf 10w40, filter sam menjao 2 puta i isto. Na drugom mestu mi je jedan lik rekao da ima isti auto i da kod njega momentalno gasi. Men je problem sto ostane duze upaljena, a zbog toga se i zacuju podizaci ili sta vec... Pa me zanima da li negde postoji nepovratni ventil, na bloku, pumpi... posto ga u filteru nema.
      Last edited by ludidzora; 20.03.2012, 18:23.

Comment

• ludidzora
        CBC Senator XXL
        • 09.01.2012
        • 310
        • Banatsko Veliko Selo
        • Fiesta 200 iz mesta!

Jel moguce da niko ne zna gde se nalazi nepovratni ako ga uopste ima, i sta je ovo na pumpi sa desne starne na slici???

Comment

• legenda
          CBC Senator XXL
          • 28.03.2009
          • 1345
          • Beograd

Ne znam stvarno o cemu se radi...jedino da probas sa elf 5w40 i mahle filterom ulja...ako se i dalje bude desavalo,onda je nesto do uljne pumpe ili hidropodizaca...da li je nova uljna pumpa,mada je pritisak dobar...jesi li stavio nove hidropodizace...pitanje je kako je uradjena generalna i kavi su delovi stavljeni...sta se cimas,idi kod majstora koji ti je radio generalnu,ostavi mu auto par dana, pa nek on vidi o cemu se radi...p.s.dok pumpu ne bih drzao u rukama,ne znam stvarno sta je sta,a kamoli ima li nepovratni ventil ili ne

Comment

• b_samardzic
            CBC Senator XXL
            • 02.04.2005
            • 1557
            • Smederevo

Na svakom hidropodizacu imas nepovratni ventil. Preko noci ulje izadje iz njih.
            Kad odstoji motor a ti pre paljenja skini poklopac ventila i palcevima pritisni svaki podizac posebno. Onaj iz koga je ulje izcurelo moze da se potisne.
            Ajde pa javi za dalje

Comment

• ludidzora
              CBC Senator XXL
              • 09.01.2012
              • 310
              • Banatsko Veliko Selo
              • Fiesta 200 iz mesta!

Aj videcu i to. Pumpa i podizaci nisu menjani, podizaci su cisaceni, i svi su bili tvrdi, cak i mesec dana posle rastavljanja motora...

Comment

• b_samardzic
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 1557
                • Smederevo

Kad ih proveravas moras jako najjace sto mozes da ih pritisnes ako su ispravni ne smeju da utonu ni malo.

Comment

• SALE
                  CBC Senator XXL
                  • 04.01.2005
                  • 841
                  • Banovo Brdo

Promeni samo filter ulja.
                  Tri dana sam se drndao jureci koji podizac se cuje i promenio ih nekoliko, a bio je samo filter ulja zapusen.

Comment

• ludidzora
                    CBC Senator XXL
                    • 09.01.2012
                    • 310
                    • Banatsko Veliko Selo
                    • Fiesta 200 iz mesta!

Problem je sto je filter nov, treci po redu od kad sam uradio generalnu. I ovo sam sve primetio da se desava nakon zamene ulja i filtera zato sto je u prethodno ulje dospeo benzin. Znaci posle generalne sipao GM 10w40 i nov filter, kad se desilo to sa uljem uzmem Efl 10w40 i nov filter, ulej uzeto na preporuku prodavca, i od tad primecujem ovo. Posle sam jos jednom stavio nov filter, 3. po redu i opet isto. Znaci samo sa prvim uljem i filterom nisam ovo primecivao.

Sto se tice podizaca, dok se radila genrelna stajali su skoro mesec dana u benzinu, oduzio se posao, i posle toga su svi bili tvrdi i dalje. Onda su bili praznjeni, zato sto se prporucuje, ali posto ne mogu da se rastave jedini nacin da se izprazne je bio da se klipic potiskuje ka unutra i ulje izadje kroz rupicu kuda i ulazi. Posle toga su svi bili "mekani", tj. klipici su se mogli rukom stiskati. Zatim su vraceni, sklopljen motor, radio neko vreme i posle toga sam skidao deklu glave da bi prisao diznama i bas sam ih istiskao i sve i jedan je ponovo bio tvrd. A auto je pre toga stajao ceo dan i celu noc bez voznje... Sad da li opet da skidam ili ne, razmislicu... Da opet uzmem novi filter, ni to ne znam, jes da je 200 din. jedino neki kvalitetniji da nadjem, ali kad ovde u Ki nema, samo Champion G102, a podizaci su ovakvi...

Last edited by ludidzora; 21.03.2012, 13:39.

Comment

• ludidzora
                      CBC Senator XXL
                      • 09.01.2012
                      • 310
                      • Banatsko Veliko Selo
                      • Fiesta 200 iz mesta!

Ajmo ljudi... jos koja solucija.

@legenda, sto se tice pumpe ista je kao u opela, ako si drzao neku opelovu u ruci a da je ovakva kao sa slike. Ili ovako, tu sa desne starne dole ima jedan klipic, koji je probusen sa strane, obruga i sraf. Gore sa desne strane ima sraf na imbus i mislim nista vise, dok ovde sa leve ide davac, gledano sliku kako sad stoji. I pumpa nije nova, posto po majstoru koji je radio generalnu je dobra i nije hteo da uzmem novu, posto je tvrdio da bi ova sahranila i tu novu, da ce duze trajati...

Idem sutra da pronjuvam i neki kvalitetniji filter, ako moze biti do toga, ne verujem da je prljav, zapusen, posto je poslednji put stavljen pre 400 km...

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Probaj sa drugim davačem, iako je po mom mišljenju sve u redu, pošto se to dešava samo pri prvom jutarnjem palenju. Osim toga, vraćamo se na broj obrtaja na leru i stanje accu. Da li i pri prvom startu vergla normalno, bez problema, ili sporije? Da li motor, čim prihvati, podiže obrtaje iznad 800 rpm, ili tek posle tih 1-2 sekunde?

Comment

• ludidzora
                          CBC Senator XXL
                          • 09.01.2012
                          • 310
                          • Banatsko Veliko Selo
                          • Fiesta 200 iz mesta!

Accu je dobar, mislim. Taj stoji u kolima od kad sam ih uzeo i ne bih rekao da sporije vergla. Na prvo paljenje, obrtaji odu do 1500 pa se vracaju, na 1000 o onda valjda kad se malo zagreje padnu na nomalu, 750. Nekad hoce pri kasnijem paljenu u toku dana da ostanu malo obetaji ispod pa odu u noalu, ali kako god se okrene tu i tamo je isto. sve zavisi koliko stoji u mestu. nekad je dovoljno i sat i po, jos se nije ni ohladio motor i opet ostane malo upaljena...

Comment

• legenda
                            CBC Senator XXL
                            • 28.03.2009
                            • 1345
                            • Beograd

Druze,verovatno su pumpa i sito pumpe ocisceni...ako nisu skini i operi...uljni kanali su verovatno ocisceni kako valja...meni sad na pamet padaju lezajevi radilice...nego da ne bi mi nagadjali,probaj da kontaktiras na pp kolegu sa foruma Teca...ne znam da li je jos uvek na forumu,inace je covek iz Ljiga,extra strucnjak i dobar covek...on bi mogao sa vecom verovatnocom da pretpostavi o cemu se radi...pa i da odes u Ljig,ako hoce covek da pogleda resice ti sigurno...kad je hladan motor,pre paljenja skini uljni filter...ako je prazan,onda je do filtera,pa juri filter...ako nije juri Tecu
                            Last edited by Goran; 25.03.2012, 18:33.

Comment

• ludidzora
                              CBC Senator XXL
                              • 09.01.2012
                              • 310
                              • Banatsko Veliko Selo
                              • Fiesta 200 iz mesta!

Evo uzeo sam danas drugi filter, ovako nesto... Samo na kutiji pise Opel...

Pa cu da vidim. Sve je ocisceno dobro, glava je bila k'o nova, blok isto, radilica izduvana, znaci sve je ocisceno, kao i sito i pumpa. ako opet bude da zeza, kupicu ja i novu pumpu, nije neka velika kinta, ali znam da je i ona nova. Jedino da ona ima dobar pritisak ali u startu da slabo povuce, da negde malo "pusta" pa da joj zatreba malo vremena. Pa ako opet bude, bem li ga, onda pravac Teca.. .

Comment

Working...
                              X