Da li mi možete reći gde se stavlja matica, koja je na glavčini od poluosovine, nakon montaže petostepenog menjača, isto sa prednje strane ili sa zadnje? Na yugu sam već stavljao petostepeni menjač ali mi je pukao osigurač osovinice diferencijala, pa me zanima da li je to bilo do poluosovine koju sam montirao kao sto je stojala kad je bio četvorostepeni menjač? Kako da vidim da li treba da stavim maticu sa prednje ili sa zanje strane i da li pomeram maticu od obe poluosovine ili samo od kraće?
Ubacivanje petostepenog menjaca u Yuga 55
Collapse
X
-
Odg: Ubacivanje petostepenog menjaca u Yuga 55
Koje godište je yugo i koji tip: skala, koral? Nije bitno, čisto informativno, jer je bilo razlike između starog tipa i NT, čini mi se `90g.
Verovatno, misliš na glavčini točka, kojim se priteže homokinetički zglob, na kraju poluosovine. To je sigurnosna podloška ispod navedene matice.
Da li menjaš samo motor sa diferencijalom, a ležajeve, poluosovine, homokinetički zglob, glavčine i ležajeve točka ostavljaš stare?
-
-
Na yugovim poluosovinama nema nijedne matice! Na kraju, koji ulazi u diferencijal ima osigurač krstastog ležaja, a na drugom kraju, koji ulazi u homokinetički zglob, takođe samo osigurač. Jedina matica je ona od homokinetičkog zgloba i podloška sa zubom, da se ne bi okretala, a postavljaju se sa spoljašnje strane glavčine točka. Pritezanje ne može biti odokativno, nego na propisanu meru. Tu imam loše iskustvo, upravo sa yugo koral 55, kad mi je komšija automehaničar menjao ležajeve i zatezao sa polugom - cevčugom od 1,5 m i na kraju skakao na nju. Naravno, nakon pređenih 300 km morao sam ih menjati, jer po njegovim rečima "nisu bili dobrog kvaliteta"! Posao sam prepustio boljem servisu 100 m dalje.
Comment
-
-
Prednje lezaje na Jugo ne mozes prezategnuti bas i da hoces.Jedino sto se moze desiti je da pukne osovna zgloba od prezatezanje matice,sto sam i video ocima hehe.Ili da provrti navoj na matici ili zgloba...
Comment
-
-
Matica od točka, zglob, se steže na 30 kilograma tako da je onaj sa razlogom koristio polugu od 1 metra. Pošto je dupli ležaj, znači ide umutrašnja košuljica na drugi istu nema šanse da neko stisne čelik od 20mm tako da je Samardžić sigurno u pravu, ako je crkao ležaj može biti sam ostvarno loš kvalitet ili ga je uterivao čekićem.
Kilogram klluč za 30 kila je u moje vreme koštao kao dva bubrega tako da ga niko nije imao a ja imam i danas specijalni kluč, gedoru koju mi je kovač napravio jer sam sve lomio na otpuštanju pa i kvalitetne Tangove i ostale ključeve.
Odgovor za pitača, matica i podmetač ide uvek sa spoljnje strane točka a osigurač osovinice u diferencijalu je pukao sam od sebe jer je to jedno vreme oko dve godine bila fabrička greška, često je pucalo i onda osovinica razleti menjač po putu...
Comment
-
-
Ili me, stvarno, slabo služi pamćenje, ili greši bezgrešni! Naravno, i ja se šalim, ako mi je dopušteno, ali ja ću toliko (30 kp) pritegnuti običnim viljuškastim. Majstor je imao specijalni (moment) ključ za te svrhe, sa gedorama, ali je pritezao preko podešenog opterećenja. Ležajeve sam kupio u servisu, čije usluge sam često koristio, ali je bila gužva, pa sam zamenu izvršio kod komšije. I prijatelja, pa ga neću imenovati, da mu ne pravim reklamu. (Gde mi se dedoše oni smajlići, što se valjaju?) Vozilo mi je trebalo hitno, zbog puta u HR. Po povratku sam morao da ih menjam u tom servisu, jer su prolupali, za isto takve (grčke), sa kojima sam prešao oko 30 Kkm, nakon čega sam vozilo prodao prošle godine. Novi vlasnik ga i danas vozi.
Comment
-
-
Ne grešim, veruj mi, mnogo skupih gedora i cevastih sam polomio na otpuštanje te matice dok mi nije dozlogrdilo i dao da se napravi kovana gedora sa produžetkom za cevku i ta je živa i dan danas. Vilastim pa ni okastim ne možeš prići jer nema mesta, mora biti tanak zid od ključa, zato puca...
Ja sam najjak na svetu ali za 30 kila mi treba bar pola metra ručica...
Comment
-
-
U pravu si! Naročito, kad si ipak u pravu. Znam za viljuškasti, jer je moguće samo ovlaš zategnuti vrhovima. Mislio sam, samo na zakon poluge, da sa svojih 70 kg, sa polugom (ključem) dužine 15-20 cm mogu ostvariti pritisak preko 100 kg. Da ne govorimo na druck.
Isložit ćeš se, da je tu maticu, izuzetno važno pravilno zategnuti, jer je u sklopu upravljačkog mehanizma.
Comment
-
-
Brate franjo mator si pa si zaboravio, ono tipa "šta znaju deca šta je 300 kila uzela i odnela"
Poluga od pola metra i za 30 kila ima da ti žile na vratu iskoče a i neke zvučno mirisne radnje možeš slučajno usput uraditi
Dizelke, glava na 120 kila nas trojica i poluga od 3 metraDruge dizelke nas jedan na 250 kila ali sa reduktorom 1 naspram 12
Comment
-
-
Ha-ha-ha! Duhovito!
Dora, vic nisam zaboravio, ali mere jesam. Pomešao sam daNm i Kps. Prestajem, da off-ujem, ali neka neko kaže, na koliko se zateže ta matica na yugu.
Comment
-
-
Dora,znas onaj kljuc za neka Fijatova vozila,onaj kao inbus (torx)unutrasnji sa pravoagolnim kracima za stezanje glave motora ? Polomio sam ih ixaaaa tokom godina,sve firma.Na kraju odem da pravim novi,trebao mi u momentu,polomio zadnji original na odpustanja neke dekle . . ..Kad tamo dok cekam majstora na prozor vidim neku osovinu od neke masine za mlevenja mesa...tamo gde se kacila valjda rucka ..... original Fiat kljucI dan danas ga imam.nikada nije odkazao,izgleda neko pogodio kalenje kako treba .
Comment
-
-
Radi se o Yugu 55 1983 godište. Mislio sam na podlošku kod homokinetičkog zgloba, na glavčini, montira se pre krajnje matice za pritezanje poluosovine za glavčinu. Neki su mi rekli da se sa tom podloškom šteluje dubina ulaza poluosovine u menjač, u zavisnosti da li se stavi sa prednje ili zadnje strane glavčine. Da li se razlikuju poluosovine za četvorostepeni menjač i petostepeni, da li se okreće krstasti ležaj na poluosovini, ili se pri montaži petostepenog menjača, osim njega ništa drugo ne stavlja drugačije, sve kao što je bilo na četvorostepenom?
Comment
-
Comment