Cuje se katalizator???

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ludidzora
    CBC Senator XXL
    • 09.01.2012
    • 310
    • Banatsko Veliko Selo
    • Fiesta 200 iz mesta!

Cuje se katalizator???

Opet ja sa novim glupostima... Znaci u pitanju je Daewoo Nexia 1.5 16v '98 god. U pitanju je katalizator, posto sam gledao po netu nesto i neki lik se zali da mu je na Kadett-u "prolupao", kako se vec izrazio, uglavnom se cuje. Pa me zanima jel to moguce? Posto se kod mene isto nesto cuje, negde na 3000 rmp pa na vise, dobije neki zvuk kao Stojadin i uzasno me nervira. Zvuk dolazi negde oko katalizatora i sumnjao sam na njega ali nisam znao da moze da se cuje, pogotovo ako nije busan, ali sad kad sam nasao ovo reko aj da pitam da li moze da se cuje? I drugo ako je on, sta bi dobio izbacivanjem? Da dodam da vozim na plin, venturi je u pitanju, na benzin ga samo palim, ako znaci nesto. Posto kazu da povecava potrosnju benzina, da li bi se povecala i potrosnja plina? Ili moze nekako da se reparira ili mora nov ako je gecrkt?
  • Yugo45
    CBC Član
    • 16.01.2012
    • 59
    • Macedonia

Odg: Cuje se katalizator???

Pa ,moze da prolupa kat .Posebno one starije izvedbe.Imao sam nekoliko slucaja.Pokusali da ga utisamo strafom kroz ceo kat popreko ali nije uspelo opet se cuje.Valjda se odlepi celo sace i zvoni unutra . . .Sta bi dobio ako ga izbacis? Pa ako vozis na benzin dobio bi nekoliko konja plus i bolje ubrzanje . . . a i vece zagadjenje okoline sto i nije bas lepo.Ali posto vozis na plin to se kod tebe nece desiti,mislim na zagadjenje.valjda bi iako vozis plin dobio malo na snazi,ipak brzi izduv je prednost. . .ali to bolje znaju majstori za plinske urede . .
    A ne bih rekao da izbacivanje,povecava potrosnju benzina.Teoretski ,ta povecana snaga koju bi dobio lakse bi pokretala auto,manja potrosnja.Ali posto bude jaci- a to se oseti kada izbacis kat, malo bi ga vise stiskao i onda logicki malo bi vise trosio . . .hehe

Comment

• ludidzora
      CBC Senator XXL
      • 09.01.2012
      • 310
      • Banatsko Veliko Selo
      • Fiesta 200 iz mesta!

Ok, hvala puno. Znaci mogao bi da ga izbacim a da ne bude problema za nesto drugo na motoru. Sto se tice ekologije, znam, ali pitanje je i kakav je. Posto je radsjena generalna a pre nje je trosio litar ulja na 100km i dimio je na auspuh ko blesav, ne znam da li moze to da utice na njegovu ispravnost? U svakom slucaju ja cu ga skinuti, viditi na oko kakav je, da li zvecka, zivi nesto unutra, mozda je zaslo nesto jos od pre, u glavnom se cuje negde ispod kola, zadnji i srednji lonac sam skidao i citavi su, i ne zveckaju u nutra pa mi je ostao samo on. Ako neko ima jos nesto, neka kaze...

Comment

• GTX
        CBC Senator XXL
        • 13.09.2008
        • 422
        • Subotica
        • Nexia 1.5 16v

Kod tebe je kat svakako "mrtav" zbog enormne potrosnje ulja pre generalke.Kod mene se od garezi i zacepio pa sam ga izbacio (ima tema).Dobija se bolji odziv na malim obrtajima,a cini mi se da malo teze ide u visoke mada je ovo mozda i subjektivno.Da,dobija se i buka u zadnjem loncu koja prestaje posle 2000rpm Meni je buka dosadila pa imam u planu da ugradim "prigusivac" pre srednjeg lonca.Univerzalni katalizator za motore do 2000ccm je oko 8000rsd.Potrosnja mi je ostala ista (gazio sam ga i pre,a gazim ga i posle skidanja ).

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Originally posted by GTX View Post
          ... Univerzalni katalizator za motore do 2000ccm je oko 8000rsd.
          A koliko košta silencer (prigušivač)? Treba računati, da će, ako je sve u redu sa motorom, katalizator trajati koliko dva lonca.

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

Re: Cuje se katalizator???

to na osnovu iskustva sa univerzalnim katalizatorima ili nesto drugo?
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• ludidzora
              CBC Senator XXL
              • 09.01.2012
              • 310
              • Banatsko Veliko Selo
              • Fiesta 200 iz mesta!

Evo sad sam skinuo katalizator, ili to sto je od njega ostalo... A to je samo lonac, znaci u nutra nema nista... Sad mi jedan kolega govori da je izgoreo, ali pre ce biti da je to neko iscupao i vratio samo lonac. E sad sta dalje ciniti? Da vratim i ja tako ili da ubacim cev? Nasao sam cev odgovarajuceg precnika pa bi je i ubacio unutra, da me ne bi zezali na tehnickom kad zaviri ispod kola i vidi da ga nema. I opet pitanje da li je taj zvuk mogao da dolazi iz njega s obzirom da nema nista unutra??? Kad ga teram na 2500 rpm ne cuje se, ne cuje se toliko ni kada ga teram na otvorenom na 3000 i preko gde se javlja taj zvuk, ali kad ga trema I-II-III... pa ga malo stisnem na 3000 pocne da zveci kao stojadin, i ide na zivce, i taj zvuk nestaje negde na oko 4000-4500 rpm. Mozda nije uopste do auspuha... Sta jos moze da stvara takav zvuk ako nije od izduva???

Najpre bi stavio katalizator, nov ili polovan ali finansije mi sad omogucavaju samo cev...

Comment

• b_samardzic
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 1557
                • Smederevo

Kod stojadina se cuo menjac kako svira obicno u 4 toj brzini. Imas li dovoljno ulja u menjacu?

Comment

• ludidzora
                  CBC Senator XXL
                  • 09.01.2012
                  • 310
                  • Banatsko Veliko Selo
                  • Fiesta 200 iz mesta!

Hehe... nije menjac... mislim na Stojadinov karakteristican zvuk iz izduva. Neki se cuju manje neki vise, moj Stojdza se npr. ne cuje toliko jako kao neki.

E sad vratio sam to sto imam od njega, i napravio sam nov dihtung sto ide do izduvne grane posto se stari raspao a ovaj do sredjeg lonca je jos neko pre pravio od neceg debelog 5-6 mm i sad sam primetio da tu malo duva a nisam imao klingerit i njega da napravim. U svakom slucaju cini mi se da se sad slabije cuje i izgleda da je tu bio problem. Ostaje mi jos ovaj drugi da namestim i nadam da ce taj zvuk nestati skroz... Ostaje pitanje da li da ostavim samo lonac od katalizatora ili da ubacim cev dok se ne snadjem?

Comment

• GTX
                    CBC Senator XXL
                    • 13.09.2008
                    • 422
                    • Subotica
                    • Nexia 1.5 16v

@Franjo
                    Prigusivac sa ugradnjom dobijam za 2500 (drugarska cena,inace je 3200).

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Originally posted by GTX View Post
                      ... dobija se i buka u zadnjem loncu koja prestaje posle 2000rpm Meni je buka dosadila pa imam u planu da ugradim "prigusivac" pre srednjeg lonca...
                      Vratio sam se na ovaj post, jer ugradnja trećeg lonca nema svrhe. Srednji lonac je ekspanzioni, a zadnji je u stvari prigušivač (silencer). Uzrok buke u zadnjem loncu, ne bi trebalo, da je skidanje katalizatora. Kako je montiran i čime se ublažava rezonancija, koja se javlja na nižim obrtajima, ako buka prestaje iznad 2000 rpm?

Comment

• ludidzora
                        CBC Senator XXL
                        • 09.01.2012
                        • 310
                        • Banatsko Veliko Selo
                        • Fiesta 200 iz mesta!

Mislis na nesto ovako ili... http://www.kupindo.com/Automehanika/...a-katalizatora

Comment

• GTX
                          CBC Senator XXL
                          • 13.09.2008
                          • 422
                          • Subotica
                          • Nexia 1.5 16v

@Franjo
                          Ja sam auto kupio bez srednjeg lonca,imao je katalizator i nov zadnji lonac.Posle izbacivanja katalizatora,pocelo je da zvoni u zadnjem loncu pa sam ubacio srednji lonac umesto katalizatora.Medjutim,taj srednji je okrugao,protocni,nema nikakvog otpora u njemu (trebao je da ide onaj pljosnati).Nakon nekog vremena zamenim i zadnji misleci da su se limovi u njemu raspali,medjutim ovaj novi koji sam stavio je jos bucniji,ali bar ne zvoni kao prethodni.Zbog toga hocu da ubacim taj prigusivac.Sto se tice tih 2000rpm ,takav je motor,do te granice ima taj neki "napregnuti" zvuk (daleko od zone max obrtnog momenta).Ceo izduv je varen,nema nijednu selnu,a vesanje je cini mi se u dve tacke sa gumama.

@ludidzora

Nisam video kako izgleda,pitao sam samo da li ima neko gotovo resenje za bucan izduv.Pretpostavljam da je u pitanju nesto poput toga.
                          Last edited by GTX; 15.04.2012, 23:43.

Comment

• ludidzora
                            CBC Senator XXL
                            • 09.01.2012
                            • 310
                            • Banatsko Veliko Selo
                            • Fiesta 200 iz mesta!

Evo danas malo radio... Nasao cev od prohrama, izbusio je celu, otvorio katalizator, oko cevi stavio zicu za pranje sudja, napunio katalizator sa vunom, zatvorio ga i rezultati su odlicni. Manja je buka u svakom slucaju, a pogotovo sto je nestao taj zvuk koji se javljao na 3000 rmp, koji je bas iritirao... Sad da li je bolje ovako ili samo cev, ne znam, ali verovatno je bolje ovako jer opet mora da prigusi malo zvuk, sto se i oseti, u svakom slucaju mnogo bolje nego dok je bio samo prazan lonac... Evo i koja fotka...

Comment

Working...
                            X