Zanima me šta izaziva magljenje farova? Kako je moguće da farovi na starijim kolima budu potpuno žuti i neprovidni i da li je moguće to očistiti na neki način?
Magljenje farova
Collapse
X
-
Moje laicko misljenje je da se farovi magle zbog kondenzacije koja se javlja u faru zbog vazduha koji ulazi negde (obicno staklo nije dobro zalepljeno ili zbog godina oslabilo pa ulazi vazduh) pa se pravi vlaga koju sijalica osusi pa se opet napravi vlaga i tako godinama dok far ne izgubi sjaj ili se sjaj potpuno skine i ostane samo plastika.
-
-
Magljenje farova i zutilo se javlja usled raznih vremenskih uticaja kojima je far izlozen. Neki propadnu vise neki manje. U jako velikom broju slucajeva farovi su propali sa spoljnje strane. Jedino ako far nije napukao ili usla voda zbog lose zaptivenosti.
Resava se prilicno jednostavno. Samo je potrebno malo truda i znanja. Far se smirgla vodenom smirglom, uz stalno kvasenje. Ide se od 360 do 3000, ili 4000 abralon ko ima. Ako je ostecenje malo dovoljna je i smirgla 1500,2000, 2500, 3000. Posle toga se tragovi smirgle uklanjaju grubom polir pastom, najcesce je to 3M Fast Cut +, pa nekom finijom, moze isto od 3M Extra Fine ili Ultra Fine i onda zastita u vidu voska ako hoces da produzis trajanje fara. Takodje se moze polirati i specijalnim pastama za plastiku ali mislim da su kod nas retke za kupiti. Neko kaze da cak i pasta za zube daje rezultate. Ja probao nije bilo sjajno, ipak je 3M majka.. Pogledaj neke slike koje je postavio clan Slobodank, on je to doktorirao! Nadam se da nisam nesto propustio u pisanju. Pozdrav!
Comment
-
-
Dosta toga o poliranju farova je rečeno u ovoj temi http://cbc.rs/showthread.php/9468-poliranje-farova.
Ako te šta još zanima slobodno pitaj, pozz
Comment
-
Comment