Pomoc ZAO ANTIFRIZ ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gaston
    CBC Senator XXL
    • 24.03.2005
    • 324
    • N BG - Batajnica

Pomoc ZAO ANTIFRIZ ?

Skoro sam promenio antifriz .Ispustio stari i sipao neki BASF 100 zute boje .Ispustio sam stari koji je bio plavicast i bistar . Za scvaki slucaj nov uzeo u spric i pustio da prenoci u zamrzivacu i nije se smrzao .
    Napravio sam dvadesetak kilometara i otvorio ekspanzionu posudu , slogirao sam se kad sam video da neki mulj pliva gore , uzeo sam cetkicu da ga skupim i izvadio oko 1 dl tamno sivog mulja .Ulje je i dalje bistro i zute boje .Juce opet provozam dvadesetak kilometara i jutros zateknem isto stanje s tim sto je na sipci nivo ulja malo pao ili mi se cini jesr je i dalje u granici i bistro je . Ovo se desava tek po zameni antifriza i zanima me da li on moze da bude uzrok . Auto je Alfa 164 2.0 TS presla 210 000 ali sa jos dobrom kompresijom , ne duva i ne trosi mnogo . ???
    27.5 god za djevrekom auta snova :
    Djulieta 1750, Junior GT 2.0, sud 1.3 , sprint 1.5 QV , sud 1.5 QV , 33 1.3 IE , 75 2.0 TD , 33 1.7 , 164 2.0 ts , ALFA SUD 1.3 , 164- 2.0 TS +156 2.0 ?KW ...za dalje ??????????

NIJE BITNO DA LI JE DO KOLENA ILI ZEMLJE .. VAZNO JE DA JE DO PUPKA
  • gaston
    CBC Senator XXL
    • 24.03.2005
    • 324
    • N BG - Batajnica

Da nisam napisao da je mulj gust i vise lici na mast nego na uljni slag . Pritisak ulja je normalan i temperatura se normalno ponasa , ima li ko ideju , da li je moguce i da li d menjam antifriz ponovo ???
    Djulieta 1750, Junior GT 2.0, sud 1.3 , sprint 1.5 QV , sud 1.5 QV , 33 1.3 IE , 75 2.0 TD , 33 1.7 , 164 2.0 ts , ALFA SUD 1.3 , 164- 2.0 TS +156 2.0 ?KW ...za dalje ??????????

Comment

• dranix
      CBC Senator XXL
      • 04.10.2004
      • 3079
      • Antwerpen/Belgium
      • Saab 9-3

Prvo skupljaj da vidis dokle ce. Mozda su to tzv. "sline" krenule iz (najcesce) grejaca kabine. Radi jos koji dan isto kao i do sada. Provera ulja i antifriza i skupljanje tog sranja. Ne forsiraj motor na visoke obrtaje jer ako je krenuo dihtung na glavi...
      Da li nestaje antifriz ili ulje? Moras to precizno da znas.
      Da li je taj antifriz kompatibilan sa aluminujumom odnosno magnezijumovim legurama?
      Ne mora da znaci da ako si ispustio navodno sav stari natifriz da je bas sve iscurelo napolje. Sad nije vreme za to ali se sistem ispira par puta pre ne go sto se sipa novi antifriz. Ne mora, ali ako to nikada ili odavno nije radjeno nije lose da se uradi. Pitanje je koliko dugo u km poznajes (vozis) taj auto. Ako ne znas sta je bilo sa njim ranije uradis preventivno i ono sto "ne mora" da se radi. Vozi se polako i kontrolisi sta moze da bude. Nije potrebno da menjas antifriz. Bar ne za sada.

Comment

• gaston
        CBC Senator XXL
        • 24.03.2005
        • 324
        • N BG - Batajnica

Za ovo malo sto sam utvrdio nivo ulja je mozda pao a nivo antifriza se nije povecao , smrdi na na naftu ili sl i ako se auto 90 posto vozi na gas . Benz koliko da se zagreje .Ajd probacu par dana mada je ovo odmah i drasticno krenulo a kod njega stalno antifriz cirkulise kroz grejac kabine samo sto klapna menja smer vazduha , hladno - toplo .Digitalna klima .

Comment

• dranix
          CBC Senator XXL
          • 04.10.2004
          • 3079
          • Antwerpen/Belgium
          • Saab 9-3

Jako lici da je ovaj novi antifriz agresivan i da je otvorio neki kanal na dihtungu na glavi ili na aluminijumu. To je moguce da se desi jako brzo. Proveri kompatibilnost antifriza. Ne mora uvek da antifriz dodje u ulje moze i suprotno. Naravno da ne treba NIKAKO cekati da se to desi. Nadam se da ce majstori znati neku caku kako da se to utvrdi na pravi nacin bez demontiranja. Koja je vrsta ulja u motoru? Verujem takodje da majstori znaju tacno po izgledu te mase sta je to tacno. Jednostavno imaju iskustva. Budi JAKO oprezan da ne bude steta veca.

Comment

• M-power
            Moderator
            • 10.01.2005
            • 10060
            • Bg; Banovo Brdo
            • CorsaC, astra H,

Da li je taj Basf kopitabilan sa starim plavim antifrizom?
            To date there has never been a faster car built for the public road and,
            it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• gaston
              CBC Senator XXL
              • 24.03.2005
              • 324
              • N BG - Batajnica

Ulje je SELENIA RACE a nemam nikakve podatke o antifrizu , iz bureta je , znam samo da je original i da je antifriz , pade mi sada na pamet njegov rodjak je avio mehanicar , mada on vozi pasata td sa njim vec oko 2 meseca bez problema . Ma naj bolje da ja to sutra ispustim , ako vec nije napravljena steta , a da probam da stavim sistem za hladjenje pod vazdusni pritisak i vidi da ne duva negde u magistralu , zao mi ulja morao bih da skidam karter. ? i dalje sam zbunjen , kako dodje lose vreme ja moram pod auto ? ako je neko vec imao iskustva a moze da mi skrati muke pomagajte , jos i glavu da skidam pa cekam dihtung , ovde ima samo Glasera a i gumice na hilznama za svaki slucaj , jeza me hvata kad krene .

Comment

• gaston
                CBC Senator XXL
                • 24.03.2005
                • 324
                • N BG - Batajnica

Malopre sam ispustio tecnost , skinuo sam i crevo sa pumpe na hladnjak i gurnuo prst unutra je sve masno sto em sto ne valja a sigurno utice i na provodjenje toplote .Zna li neko kako isprati masnocu a da ne jurim po gradu posebnu hemiju u auto prodavnicama , onako za prvu ruku da ne vozim na vodu ?

Comment

• dekideki
                  CBC Senator XXL
                  • 26.07.2005
                  • 1914
                  • Beograd

isperi dobro vise puta.
                  ako mozes nadji, ima je na tone ako se snadjes, destilovanu vodu - iz kucne klime ona sto se odliva. nema kamenac, a super je za takve radove.

0. pripremi veliku kolicinu (kanister) ali vodi racuna da nije na nuli a motor zagrejan (naravno).
                  1. zagrej motor. pusti da se malo ohladi (dovoljno za ispustanje). pusti malo motor ponovo par sek da se uskomesa sve. ispusti sve.
                  2. zavrni odvod. nalij vodu.
                  3. zagrej motor. pusti da se malo ohladi (dovoljno za ispustanje). pusti malo motor ponovo par sek da se uskomesa sve. odvij da se ispusta, upali motor, a u isto vreme nalivaj novu kolicinu, drzi nivo, potrosi sve.
                  4. ugasi motor i pusti da se ocedi.
                  5. nalij nov antifriz.

preporuka: novi Optima antifriz 40. nije preskup, ima sve potrebne aditive.

pozdrav
                  .

Comment

• shadow
                    CBC Senator XXL
                    • 23.09.2005
                    • 555
                    • Beograd

Destilovana voda ima da se kupi u svakoj malo vecoj prodavnici....Maxi, C-Market...
                    My crew is all fired up
                    Y'all better just wise up

Comment

• gaston
                      CBC Senator XXL
                      • 24.03.2005
                      • 324
                      • N BG - Batajnica

Hvala na savetima , ispustio sam ga ipak i dva puta sipao vodu a zatim GLISANTIN G12 .Ajd da vidimo pomozi boze i ekspanzioni sud sam skidao i isprao iz njega gomilu blata .

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Pazi, postoji jos jedna mogucnost koju ne savetujem, ali sam je probao na 2 starija auta. Isprao sam sistem za hladjenje, sipao vodu i pola litre sirceta, vozio par dana i isprao. Sva sreca, nista mi nije pojeo, a ceo sistem je bio cist i savrseno je funkcionisao. To je bilo davno i bio je u pitanju Passat kockica i Zastava 101!!!
                        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• dranix
                          CBC Senator XXL
                          • 04.10.2004
                          • 3079
                          • Antwerpen/Belgium
                          • Saab 9-3

To se radi EON jer sirce nije tako agresivno na metale a za kamenac je super samo sto je proces nesto sporiji. Trik se koristi u nautici gde je sve jos mnogo gore nego kod auta.
                          Mislim da Gaston ima malo veci problem. Ako je ulje krenulo da se mesa ima razloga za to (otvoren kanal) i ne pomaze sada nikakav antifriz. Ja bi probao samo na destilisanu vodu da ne sipam antifriz dzabe posebno ako ne mrzne a moze i u toku jednog dana malo duza voznja bez hladjenja motora.
                          Generalno, sve ono sto se nije pokazalo sa starim antifrizom pokaze se posle pranja hemijskim sredstvima protiv kamenca ili kad se sipa svezi cak i ako je isti kao stari. Ako i posle ispiranja ne curi nista to je super jer je skoro sigurno da je sistem bez pukotina. Sada u ovakvom stanju ako pusta ulje ispiranje nema narocitu svrhu dok se ne otkloni glavni problem. Nije kriv novi antifriz vec je problem postojao i pre samo je dihotovao kamenac mozda ili aluminijum oksid ili je bilo sipano sredstvo za "lecenje".
                          Gaston, ko je sipao taj STARI antifriz? Ti ili predhodni vlasnik i kada ako znas? Ne znam zasto mi se cini da nemas kontrolu sta se desavalo proteklih godina. BTW, sredstvo za "krpljenje" sistema koji curi se sipa SVAKI put kad se menja antifriz a ti to nisi uradio zadnji put. Velika je verovatnoca da je to problem. Lecenje je uzgred i veoma jevtino mada ne i konacno resenje.

Comment

• -Q-
                            CBC Senator
                            • 03.12.2004
                            • 288
                            • Srbija/Beograd

@Gaston

a da probas Paraflu UP? (onaj sa srebrnom etiketom)
                            2008. Leon

"... ah V-TEC, all of the lag, none of the turbo, its like waiting for bad sex..."

Comment

• dranix
                              CBC Senator XXL
                              • 04.10.2004
                              • 3079
                              • Antwerpen/Belgium
                              • Saab 9-3

Dobar predlog. I to dok je jos vreme.

Comment

Working...
                              X