Mazda 3 1.6 benzin cudan problem!!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • stringer
    CBC Početnik
    • 03.03.2016
    • 4
    • Beograd
    • Mazda 3

Mazda 3 1.6 benzin cudan problem!!

Pozdrav,

Vozim Mazdu 3 1.6 benzin 2006to godiste sa ugradjenim plinom. Problem koji imam je veoma cudan i barem 3 majstora nisu uspeli da identifikuju problem a kamoli rese isti. Kupio sam je pre 6 meseci i maltene mi je prvi auto.
    Sve je krenulo od problema sa racvama za plin koje su curele i zbog kojih sam gubio antifriz. Vozio sam tako sa takvim racvama neko vreme i odjednom u toku voznje je krenuo da stuca gubi snagu itd...U toku voznje mi je upalio checkk engine lampicu koja je blinkala i kasnije je prestala. Nakon toga auto je bio u servisu zamenjene su racve filteri za plin i svako moguce crevo jer je sve bilo u losem stanju i to je bilo reseno. Na dijagnostici sve je bilo ok sto se plinskog uredjaja tice, ali je tada vec dosta antifriza izgubio koji sam dosipao tada.
    E sad u to vreme javlja se upravo ovaj problem zbog koga pisem. Kada upalim auto dignem haubu, i samo ali samo u leru auto na svakih 15 sekundi ispusta veoma cudan zvuk, dacu opis koji je mozda smesan ali drugacije ne mogu da opisem (blup blup blup) kao neko stucanje...Motor preskoci tada i u sekundi upali ventilator hladnjaka koji se gasi maltene odmah, samo zavrti.
    Na dijagnostici ne javlja nikakav problem, broj obrtaja je isti, znaci to stucanje taj zvuk se ne odrazava na rad motora u smislu da broj obrtaja rastu ili padaju. Lampica check engine pritom vise ne blinka ali je stalno upaljena dok je auto na plinu. Kada prebacim da vozim na benzin lampica check engine se gasi ali posle par dana se i ona pali. Auto vozim kod drugog majstora niko ne moze da utvrdi poreklo zvuka i "preskakanja" pritom nije rec o detonacijama. Zvuk po njima kao iz grane motora da se cuje.
    Dakle motor isto tako radi i na plinu i benzinu. Nikakvih problema u voznji nemam od zamene racvi filtera za plin itd.

Prica dalje ide... auto je zreo za veliki servis i plus sam imao problem u isto vreme sa pogonskim lancem koji se cuo. Mislio sam da je tu negde uzrok. Epilog, veliki servis odradjen zamenjeno ulje filteri ulja filter klime, novi pogonski lanac original stavljen, zamenjen klizac koji je bio polomnjen, antifriz ispusten iz sistema i doliven novi... Nakon toga auto ide perfektno, motor mirnije radi nema cukanja od lanca, apsolutno niti jedan problem u vonji nemam, auto u drugoj brzini bez gasa mili po putu bez jednog cima. Lampica check engina se gasi nema vise da svetli... i na plinu i benzinu.
    Medjutim kada sam nakon preuzimanja auta odlucio da proverim dali je zvuk nestao, nisam mogao da verujem. I dalje u leru samo u leru, kada mu podignem obrtaje to ne cujem, motor u intervalu 15 20 sekundi secne cuje se blup blup kao da se zadusi zastuca na sekund zavrti ventilator hladnjaka i to je to.
    Bilo je reci da li su ventili u pitanju ima ih 16, ali ovaj majstor koji je menjao lanac kaze da ne treba da se steluju ima nekih malih odstupanja ali nije sad to jos uvek za stelovanje itd...

Inace auto pali iz prve, nisu dizne u pitanju svecice takodje su odlicne....Guglao sam danima i na nasim i engleskim americkim forumima ali na ovakav problem nisam naisao. Laik sam sto se tice auto mehanike pa se izvinjavam na ovako amaterskom opisu. Nadam se da neko ima ideju sta bi moglo da bude.
  • JNC
    CBC Senator XXL
    • 19.12.2006
    • 1332
    • Beograd

Probaj na leru da vrtis volan levo-desno i javi da li se cuje, bez gasa, samo vrti volan.

Comment

• stringer
      CBC Početnik
      • 03.03.2016
      • 4
      • Beograd
      • Mazda 3

Evo malopre sam hladan motor, na leru se nista ne cuje, krenem da okrecem volan i cuju se ti zvuci kao da puca.... znaci do serva je nesto. E sad meni je takav zvuk na primer kada ga vozim po gradu stanem, otvorim haubu znaci zagrejan motor i tako se cuje i bez okretanja volana... ali eto izgleda da je do toga... Sta je tu problem majku mu

Comment

• b_samardzic
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2005
        • 1557
        • Smederevo

Meni deluje da ti se ukljicuje spulna klime i gasi se verovatno zbog presostata. Jel ti ispravna klima i jel iskljucena?

Comment

• stringer
          CBC Početnik
          • 03.03.2016
          • 4
          • Beograd
          • Mazda 3

Evo danas sam bio do majstora... to sto mi se ukljucuje check engine lampica na mazdinoj dijagnostici prijavljuje lambda sondu. To manje vise nije problem jer kaze mazda ne trosi vise goriva i bez lambda sonde...
          E sad to sto mi se cuo taj zvuk prilikom okretanja volana on je nasao iza motora neku zicu, nesto povezano sa servom, neki senzor sta vec koji kad je on izvukao nije se vise culo to pucanje prilikom okretanja volana.... Receno mi je da vozim tako i da vidim kako se ponasa. Nivo ulja servo pumpe ok.
          E sad, ovo oko klime, klima radi... greje i kad namestim hladi (barem kad namestim sa 23 na 17 krece hladniji vazduh odmah skoro)... E sad kada se motor zagreje, kad je zagrejan i samo kad je zagrejan i kada dodjem kuci, kada otvorim haubu i dalje je onaj problem cuje se taj zvuk preskoci malo motor (kada kazem preskoci nije povezano sa brojem obrtaja, motor ok radi ali kada je taj zvuk naidje blup blup motor se cimne), mada sada sa ovim senzorom kad je iskljucen manji je zvuk i ukljuci ventilator hladnjaka na bukvalno 3 sekunde (sve vreme tokom voznje klima je bila ukljucena automatska je podesena na auto mod)... Temperatura motora ok, antifriz nivo ok...
          Ovako kada je hladan motor kada se upali nista, motor predi... a sada bez ovog senzora vise ne puca kad okrecem volan. Ostalo je ovo kad se motor zagreje.

Dopuna, definitivno je nesto do klime. Motor radi lepo kada klima nije ukljucena. Cim ukljucim klimu znaci cim stisnem dugme odmah krene stucne motor cuje se taj zvuk ukljuci ventilator hladnjaka i iskljuci posle par sekundi. Kad iskljucim klimu problem nestaje. I primetio sam da nesto curi ispod na levoj strani motora. Sta bi moglo da bude to, i ako moze neka preporuka za servis auto klima.

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

napisa ti sanardzic gore sta je najverovatnije a da ne bi nagadjali odes do http://www.ariazone.rs/o-nama/ i zavrsis posao. Sale je doktor za te rabote.
            Last edited by zverko; 04.03.2016, 15:11.
            deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• VVLAJKO
              CBC Senator XXL
              • 23.07.2008
              • 484
              • Nis
              • Audi A4, Primera p12

Imas problem sa dihtovanjem nekog usisnog ventila. Ventili na ovom modelu bas i ne vole plin.

Preluber (kapalicu) verovatno nemas?

To sto je problem izrazeniji kad radi klima je normalno zbog opterecenja koje motor trpi dok vrti kompresor.
              Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.

Homer J. Simpson

Comment

• stringer
                CBC Početnik
                • 03.03.2016
                • 4
                • Beograd
                • Mazda 3

Nemam kapalicu, planiram da je naknadno stavim... Sve je moguce... auto je presao nekih 220000 pravih km... a oko 100000km vozen na plinu...
                Klima mi ne treba za sada, motor radi odlicno ovako... jedino sto sam ja lud pa ga osluskujem po deset min, radi normalno sada bez klime, medjutim kad mu malo dodam gas prilikom spustanja obrtaja bas bas tiho negde dole u motoru se cuje to jos uvek taj zvuk blurp blurp... mozda su ventili...
                Ta popravka koliko zahteva vremena i novca otprilike..jel se otvara motor? Hvala

Comment

• VVLAJKO
                  CBC Senator XXL
                  • 23.07.2008
                  • 484
                  • Nis
                  • Audi A4, Primera p12

Otvara se motor, traje par dana, a za novce cete morati da pitate servis koji ce da radi intervenciju(zavisi ko, gde i sa cime radi).
                  Glupost nas je do ovde dovela, glupost ce nas i izbaviti.

Homer J. Simpson

Comment

Working...
                  X