Cudno trosenje zadnje gume na kombiju
Collapse
X
-
Cudno trosenje zadnje gume na kombiju
Pozdrav drugari, u pitanju je produzeni t4, kombi i poslednjih dana sam cuo cudne zvuke koji dolaze sa zadnje osovine, i konstatovao da je zadnja leva guma dobila pomalo cudan nacin trosenja, koji verovatno izaziva te cudne zvuke, kao da je lezaj otisao, medjutim zamenom lezaja, isto se desava, kao da bruji na nekih 60-70 kmh, a posle se i ne cuje. Guma se bukvalno nazupcila, kao da je neko ravno smirglao pojedine delove, pa je gazeci sloj zaravnjen na pojedinim delovima, kao da je obrusen. i sara je na tim delovima ispod 4mm, a na drugim skoro 7mm. I tako ide redom jedno 20 cm kao nova pa 20 cm obrusena, pa opet normalna, i taj obruseni deo je ravan, isti preko kompletnog gazeceg dela, bukvalno kao da je nekom povecom ravnom smirglom trljano po gumi na svakih 20tak cm obima. Felna sa gumom je probana na balanserci i ne baca nikuda, sa nekih 40 gr tegova ukupno je sasvim normalno za C gume. Gume su sve cetiri nove uzete proletos i presle su nekih 25 000 km, pritisak stalno odrzavan na 3.5 bari, nikad nisu ni priblizno max opterecene niti je kad vozeno sa njima preko 110 kmh, u pitanju je BF goodrich letnja guma. Dobosi i paknovi su skoro novi, menjani prosle godine. I kombi je bio 3x na reglazi trapa ove godine, jer sam menjao kugle i viljuske napred, i svaki put zadnji trap je bio odlican bez ikakvih tragova da nije pod odgovarajucim parametrima. Ima li neko slucajno iskustva sa ovim, oko mene ni vulkanizeri ne znaju sta bi moglo biti.
Last edited by dandy; 11.10.2017, 21:47.Tags: None
-
-
Dobosi,sajle,paknovi i cilindri zamijenjeni prije manje od godinu dana. Probao sam i na dizalici i kad spustim zadnju viljušku da bude kao opterećen,i ručna i nozna rade perfektno, čim se popuste točak se slobodno okreće bez ikakvih zvukova i cesanja. Iskreno mislio sam da sam do sada vidio sve moguće i nemoguće vidove oštećenja na gumama,ali ovo je fascinantno za mene,da ovako periodično odere gumu koja se jako brzo okreće...zbunjujuce
Comment
-
-
Ako je trap ok onda je loša guma, vidjao sam to "testerasto" trošenje, manja polja ali isto tako, izgleda kao testera. Nema drugog objašnjenja. Pitanje je da li je trap štelovan sa opterećenjem ili ne.
Comment
-
-
Podešavanje je vršeno na prazno, nije pod opterećenjem. Mada kombi ide samo autoputem,u sa nekih do 700 kg tereta max.
I čudno mi je jer ne vuče nigde u stranu,ide pravo, ne trese, i samo zadnja lijeva guma je ovakva,ostale tri,kupljene sve zajedno nove u martu, su odlične. Probao sam da natezem zadnju viljušku da vidim ima li.lufta u silen blokovima,ali čvrsto je i ne mrda. On nema podešavanje zadnjeg trapa, ali ima odvojene viljuške, koje stoje na 2 silen bloka i pozadi amortizer.
Comment
-
-
Onda jedino pogledati drugim kolima od pozadi kad ide natovaren da li vizuelno izgledaju paralelni točkovi itd.. Ili smer montaže ako ima..
Ukoliko baš ta jedna guma nije felerična neki razlog u vidu nepravilnog gaženja mora da postoji.
Comment
-
-
Dora je u pravu. Guma u sebi ima zice i platna koja su unakrsno poredjana. Verovatno je puklo par zica na jednoj strani pa sad gumu drze samo platna. Tamo gde se ukrstaju platna manji su baloni. Guma je za bacanje i vrlo je opasna za voznju. Guma nije u debalansu ali iskusan vulkanizer vrlo lako moze da detektuje neispravnost. Jednostavno stavi gumu na masinu i fiksira nesto blizu gazeceg sloja. Laganim okretanjem pokazace se koliko guma nije pravilan krug.
Comment
-
-
Zašto jednostavno ne probaš da montiraš rezervnu gumu ili neki korektan poliovnjak za testiranje .
Premeriš dubinu šare na nekoliko mesta zapišeš označiš mesta merenja , posle završene ture lepo okreneš blokče i priveriš trošenje gume u m.m .
Ravnomerno trošenje = trap ti je ok.
Neravnomerno = loša guma .
Gumu na krkače, pravac prodavnica pretpostavka je da poseduješ garanciju
Reklamacija proizvoda i to je to.
Ja lično bih tako odradio .
Послато са SM-J320FN уз помоћ ТапатокаNISTA NE KASNI - SAMO JE KASNO ZATRAZENO +++++
Comment
-
-
Pa zamenio sam mesta zadnjm gumama i bas to uradio, premerio dubinu sare, i sad evo vozicu neko vreme da vidim sta se desava, ako se isto desi i na drugoj gumi znam da je do trapa, nego mislio sam da je neko imao iskustva sa tim pa da ne moram da se upustam u istrazivanje, da odprilike znam na sta da ciljam. Desavalo se meni ranije da pukne neko od platna koje idu kroz gumu, ali na tom mjestu se stvarala izbocina koja je skidana od strane asfalta i guma je na tim mjestima gdje je vise skidano bila u plusu, ovde mi je cudno sto je guma ravnomerno u minusima u tim delovima koji su vise skidani, i to skidanje je ravnomerno u krug, polje do polja kao reznjevi, polje u plusu, pa polje u minusu(odrano) i tako u pravilnim razmacima skroz u krug. Malo bi cudno bilo da na svakih 20cm pukne ista kolicina platna na celoj gumi u krug. Ali videcemo dalje sta se desava
Comment
-
-
-
Jel imas mozda puno motanja na taj desni tocak u smislu da 'stoji u mestu' pod teretom.
Npr. auto prikolice sa duplom osovinom imaju ovakav problem na levim osovinama, jer su uvek sa oko 2t+ na sebi sa autom i bukvalno tocak se pomeri kad skrece i vremenom se nazubi bas ovako.
Ti probaj da da drzis pritisak na 4.5bara i bas obrati paznju jel na tom tocku uglavnom radis rotaciju tipa ides u rikverc na levo... sad procitah da je leva, tako da ti je to od motanja, polukruznog...
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
Comment
-
Comment