PEUGEOT 106 XN 1992 - benzinac 1.1 - STAJAO I SAD NE PALI

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Metod
    CBC Početnik
    • 07.07.2020
    • 7
    • Maribor
    • Puch G

PEUGEOT 106 XN 1992 - benzinac 1.1 - STAJAO I SAD NE PALI

Pozdrav svima iz Maribora!!!
    Ljudi očajno mi je potreban savet! Sin je kupio jednog Peugeota 106 sa 1.1 motorom i eletronskim ubrizgavanjem goriva. Auto vrlo dobro izgleda za svoje godine, ima prevezeno 170.000 km. Vozila ga je neka fina gospodja, kao .
    Ona je navodno pre otprilike godinu dana parkirala, sve je radilo normalno i sad nikako da startuje (bio je bez akumulatora).
    I tu se zove mene..ja sam iz totalno iz druge sfere ali ipak (malo po logici) pregledao sam avto. Avto vergla i zvuk je pritom dobar. Pumpa za gorivo radi, direktno sam je spojio sa akumulatorom (da proverim) i funkcionira. Element, koji oduzima struju pumpi prilikom sudara (inercioni prekidač) je OK, provjereno. Sad, ako se taj auto resetuje isto kao 206 to neznam (otvoriš prozor, izvadiš ključ iz brave, zatvoriš sva vrata, ugasiš sve potrošače, sačekaš 3-5 min, skineš klemu sa aku, posle 15 sec vratiš klemu, kroz prozor upališ sva 4 žmigavca), i to je uradjeno. Ali avto ne pali. Kad daš kontakt i sačekaš da se ugase lampice na satovima, zaverglaš, pokazivač za gorivo 3 puta ide levo i desno, avto ne pali.. ne čuje se da bi krenula da radi benzin pumpa, ali sam je spajao direktno da je radila prilikom verglanja..znači gorivo je bilo u kolektoru za ubrizgavanje ali vjerujem, da dizne nisu imale signal za rad.
    Iskru na svječicama nisam provjeravao iz razloga je sumnjam, da je problem u nečemu što prilikom verglanja ne šalje signal u komjutor koji odredjuje šta sve mora, da se desi (dakle: - odredi pravu smjesu, odredi bacanje iskre...).
    E sad..tu je potreban neki stari majstor iz 2005 godine, ili netko ko je imao sličan problem..huuuuuuh

Malo se raspišite, nije valjda da moja čitava bivša juga koja mi strahovito nedostaje, nebi rješila problem jednog starog francuza..hvalaaaaaa
  • sErGiO
    Moderator
    • 30.01.2007
    • 2769
    • Neko selo pored Beogr
    • Alfa Romeo 156SW

Nebi bilo lose da ispustite za pocetak svo gorivo i sipate sveze, zamenite filter goriva, ispregledajte svecice (mozete odmah i nove da stavite, ne verujem da su skupe), ispregledajte vizuelno kablove... Mozda je regulator pritiska goriva popustio. To moze da se izmeri manometrom. Pregledajte osigurace, mozda dizne nemaju struju na primer...

Comment

• Metod
      CBC Početnik
      • 07.07.2020
      • 7
      • Maribor
      • Puch G

Originally posted by sErGiO View Post
      Nebi bilo lose da ispustite za pocetak svo gorivo i sipate sveze, zamenite filter goriva, ispregledajte svecice (mozete odmah i nove da stavite, ne verujem da su skupe), ispregledajte vizuelno kablove... Mozda je regulator pritiska goriva popustio. To moze da se izmeri manometrom. Pregledajte osigurace, mozda dizne nemaju struju na primer...

SERGIO , hvala za brz odgovor..logično da sam provjerio osigurače,dodao svjeće gorivo, za regulator pritiska nisam znao da postoji ..problem je, da uopšte ne aktivira pumpu za gorivo kod verglanja (ja sam je provjerio tako da sam direktno doveo 12V sa akumulatora extra kablom) i vjerujem da ne baca iskre na svječicama (nisam provjerio)..da ne znate možda postoji li još koji elemenat koji prilikom palenja aktivira benzinsku pumpu, sistem za ubrizgavanje i razdelivač iskre ili nešto slično (ovo nije moje područje, ja sam dj .. .. hvala za trud

Comment

• sErGiO
        Moderator
        • 30.01.2007
        • 2769
        • Neko selo pored Beogr
        • Alfa Romeo 156SW

Gorivo bi trebalo skroz da se izbaci iz rezervoara, da se zameni filter pa da se sipa sveze gorivo. Ako si samo dodao sveze gorivo bojim se da to nije dovoljno.

Comment

• Metod
          CBC Početnik
          • 07.07.2020
          • 7
          • Maribor
          • Puch G

Hvala Sergio, svakako da ču zamjeniti gorivo...

Comment

• sErGiO
            Moderator
            • 30.01.2007
            • 2769
            • Neko selo pored Beogr
            • Alfa Romeo 156SW

Ako mislite da pumpa ne dobija struju to mora unimerom da se ispita na konektoru. Da li se cuje pumpa da zuji kad se ukljuci kontakt?
            U krajnjem slucaju nebi bilo lose naci negde neku jeftinu dijagnostiku pa iscitati greske ako ih ima.

Comment

• comi 1342
              Moderator
              • 28.09.2005
              • 1126
              • NS
              • Giulietta ,PUG 106,

Ako je gorivo godinu i kusur staro, trebalo bi bar još toliko novog goriva doliti, ne mora se sve menjati. Skini poklopac filtera za vazduh, i dok neko vergla pokušaj start sprejem prskati u usisnu granu ispod klapne gasa. Može i da se sipne čep flaše benzina na klapnu, pa verglaš, tako se vidi da li je do struje ili do napajanja gorivom. Ako počne da se "javlja" kod verglanja ne neki od ovih načina, onda je do napajanja gorivom.
              "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
              "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• sErGiO
                Moderator
                • 30.01.2007
                • 2769
                • Neko selo pored Beogr
                • Alfa Romeo 156SW

Sta je problem da se ispusti svo gorivo kad se vec cacka oko pumpe

Comment

• Metod
                  CBC Početnik
                  • 07.07.2020
                  • 7
                  • Maribor
                  • Puch G

Ja sumnjam, da je u pitanju koda na ključu za palenje..jer sve ostalo funkcionira, samo benzinska pumpa ne radi i vjerujem, da nema ni iskre. Dali neko zna, koji ključ je potreban za odvijanje sviječica (kod peugeota 106 je malo zakomplicirano izvaditi svječice. Što se tiče goriva..nema problema za 10 litara goriva, to mjenjam lagano..problem je što ga bumpa ne distribuira u motor..kad to krene ostalo mi je lako.. zašto sumnjam da nema iskre..probao sam več sa start sprejem-ništa

Comment

• comi 1342
                    Moderator
                    • 28.09.2005
                    • 1126
                    • NS
                    • Giulietta ,PUG 106,

svećice su ključ 16
                    "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                    "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Metod
                      CBC Početnik
                      • 07.07.2020
                      • 7
                      • Maribor
                      • Puch G

Dugački 16 dakle..hvalaaa

Comment

• sErGiO
                        Moderator
                        • 30.01.2007
                        • 2769
                        • Neko selo pored Beogr
                        • Alfa Romeo 156SW

Ako je do koda onda lampica za kod ostane da gori nakon sto das kontakt. Ako je ugasena onda nebi trebalo da je to.

Comment

• Metod
                          CBC Početnik
                          • 07.07.2020
                          • 7
                          • Maribor
                          • Puch G

Vrlo korisna informacija, nisam znao da postoji ta lampica..neznam kako i gdje da nadjem service manual za taj auto. Ako bi bio neki link za free download, to bi mi bilo vrlo koristno

Comment

• sErGiO
                            Moderator
                            • 30.01.2007
                            • 2769
                            • Neko selo pored Beogr
                            • Alfa Romeo 156SW

Ja sam na puntu imao problem sa kod-om. Kad das kontakt na trenutak se upali crvena lampica u obliku kljuca i ako je sve ok ona se odmah ugasi, ako nije ostane upaljena. Takodje mi se desilo da kada mi je ispao kljuc na zemlju izleteo je kod i naravno da auto nije hteo da upali, pa eto ptoveri da li je kod uopste u kucistu kljuca.

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

@Sergio, imao sam i ja taj problem na starom puntu,verovali ili ne,cesto je pomagalo,da se mač ključa zagreje malo upaljačem. malo kontakt spreja ili Wd40 u bravu,isto neškodi.
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                              X