Koje ulje sipati: OPTIMA long life ili OPTIMA HC POWER

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Daka
    CBC Senator
    • 15.06.2005
    • 277
    • Subotica

Koje ulje sipati: OPTIMA long life ili OPTIMA HC POWER

OPTIMA LONG LIFE
    SAE 20W-60

Specijalno motorno ulje proizvedeno vlastitom visokom hidrokreking tehnologijom sa dodatkom sintetičke komponente i unikatnih aditiva poslednje generacije.
    Namijenjeno je za podmazivanje benzinskih i dizel motora putničkih i komercijalnih vozila koja su prešla najmanje
    50 000 km ili pokazuju veću potrošnju ulja i osjetno dimljenje na izduvu.

Pakovanje: plastična ambalaža od: 1 i 4 lit. metalne bačve od: 60 lit, 175 kg
    Specifikacije: ACEA A2/B2; API SG/CE; VW 500 00; VW 505 00;

OPTIMA HC POWER
    SAE 10W-40
    Polusintetičko motorno ulje proizvedeno vlastitom visokom hidrokreking tehnologijom sa dodatkom sintetičke komponente i unikatnih aditiva poslednje generacije.
    Namijenjeno je za podmazivanje svih tipova visoko performansnih modernih benzinskih i dizel motora putničkih automobila sa i bez katalizatora i turbopunjača jer obezbjeđuje:

* stabilnost na visokim i niskim temperaturama
    * posebnu zaštitu od stvaranja taloga ili lakova u motoru
    * smanjenje trenja i habanja pri startu
    * stabilnost viskoziteta (uvijek ostaje u gradaciji 10W-40)
    * izuzetno malu potrošnju ulja
    * obezbjeđjuje uštedu u gorivu
    * osigurava izuzetno duge intervale zamjene ulja (preko 20.000 km)

Pakovanje: plastična ambalaža od: 1 lit.

Specifikacije: API SJ/CF/EC; ACEA A3/B3; VW 500 00/505 00/502 00;DB 229.1; BMW; PORSHE
    Do sada sam sipao LONG LIFE ali mi se nije svidelo lupanje motora prilikom starta na niskim temperaturama.Zanima me dali stvarno polusinteticko ulje moze izdrzati menjanje do 20000km ili je to prica proizvodjaca.Razlika u ceni je nekih 150 din.Auto je fiat punto 5 s 97 godiste?
  • Nikola
    CBC Senator XXL
    • 29.09.2004
    • 975
    • Indjija/Vojvodina

U taj punto treba da sipas Selenia Gold 10-40 ulje.
    .:Cuore Sportivo:.
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 103HP 96`

Comment

• scooter
      CBC Član
      • 26.05.2005
      • 40

Po mom misljenju uopste nije bitno koje ces ulje da sipas vec da ono ispunjava standarde koje je preporucio proizvodjac i da je originalno. To sto proizvodjac auta preporuci jedan brend to je samo njegov dil sa doticnom proizvodjacem ulja. Pozz
      VW- beshe zakon, majstori su krivi !

Comment

• Daka
        CBC Senator
        • 15.06.2005
        • 277
        • Subotica

U pravu si, to mu dodje ko kad bi rekao FIAT sipajte gorivo samo na SHELL i nigde vishe.....SVASHTA !!! Samo me zanima ovo
        osigurava izuzetno duge intervale zamjene ulja (preko 20.000 km)
        ,dali je moguce i dali steti motoru ako bih ja izgurao 20000 km s tim uljem,mogu reci da najvise imam voznje na otvorenom putu i da vozim iskljucivo na GAS?

Comment

• M-power
          Moderator
          • 10.01.2005
          • 10060
          • Bg; Banovo Brdo
          • CorsaC, astra H,

Pitas za odabir izmedju 2 totalno razlicite gradacije i namene ulja.
          Ulje long life je namenjeno potrosenim motorima, dok je HC polusintetika i dobro je ulje za tvoj auto....tako da sipaj HC power.
          To date there has never been a faster car built for the public road and,
          it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Eon
            Moderator
            • 10.03.2005
            • 4225
            • Beograd-NBG-44
            • Superb 2.0 4x4 DSG

HC Power obavezno sipaj. Bolje je resenje i nikako ga ne menjaj na vise od 10k!!!! Bilo je vec reci o tome na forumu pa malo prelistaj.
            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Daka
              CBC Senator
              • 15.06.2005
              • 277
              • Subotica

Onda prvo da isperem motor od mineralnog ulja,pa da krnem HC POWER,ali niste mi odgovorili dali STVARNO moze da se predje 20000km s tim uljem?
              S obzirom da vozim na GAS ja razmisljam da ga zamenim negde oko 16000 km !?

Comment

• Nikola
                CBC Senator XXL
                • 29.09.2004
                • 975
                • Indjija/Vojvodina

Nemas potrebe da ispiras motor ako prelazis sa mineralnog na polusintetiku - "majstorske" price bez osnova u teoriji i praksi.....

Ako ti je 90% voznje otvoren put, vozis samo na plin i motor ti je u dobrom stanju, mislim da 15.000 nece predstavljati problem.

Inace koja je cena tog HC POWER ulja?

Comment

• Daka
                  CBC Senator
                  • 15.06.2005
                  • 277
                  • Subotica

Sad sam bio kod distributera optiminih ulja,oko 1800din je 4 litre a na litru je 475 din , mada treba jos pogledati u par prodavnica!!! LONG LIFE je 275din a HC POWER 475 din a menjas ga na 15000-16000 km a LONG LIFE na 7000-8000km tecnost za ciscenje motora je 470 din

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ajoj
                    Long life je ulje za -potrosene- mehanicki motore, gusto kao testo, neprimereno za iole ispravne motore.

to sto si cuo da se muci motor ujutru je posledica rada bez podmazivanja- ubrzanog habanja.

20W je ulje za tropske uslove klime, odnosno iskiljucivo za temperature preko +10C.

sto se tice intervala zamene, najvise zavisi od uslova upotrebe i stanja motora.

za tvoj auto ce se videti posle zamene ulja koliko ce izdrzati...onako napamet ulje moze da izdrzi -do- 20.000km kako i pise. ali to podrzaumeva da je gornja granica za mineralno (sto zapravo i jeste polusintetika u osnovi/bazno ulje).

btw, za nasu klimu je optimalno ulje 10w, 5w ili 0w zavisno od stanja i konstrukcije motora. sve preko toga sto se tice gustine je vrlo rizicno pri hladnom startu motora kada je samo podmazivanje i najvaznije i najteze ostvariti cirkulaciju ulja svuda po motoru.

ako ima dileme, pogledati u uputstvo fabrike za upotrebu i sipati ulje koje je navedeno (ne firmu, nego tip) prema gustini i prema normi (ono API, ASEA).
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• Daka
                      CBC Senator
                      • 15.06.2005
                      • 277
                      • Subotica

Originally posted by brick

za tvoj auto ce se videti posle zamene ulja koliko ce izdrzati...onako napamet ulje moze da izdrzi -do- 20.000km kako i pise. ali to podrzaumeva da je gornja granica za mineralno.
                      Sta mislis dali ce mi se povecati potrosnja ulja kada umesto LONG LIFE sipam polusintetiku HC POWER?

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ulje nikada ne biram prema (potencijalnoj) potrosnji nego prema stepenu potrebne zastite za motor u svim predvidjenim radnim uslovima.
                        koliko potrosi neka potrosi, ulje je dovoljno jeftino i lako se dosipa.

ako lose ulje potrosi mehanicki motor to nije niti jefitno niti se lako popravlja.

ne mislim, ja ne bih koristio ni jedno od pomenutih, minimalno OPtima Magnum sinteticko ulje.
                        ili bilo koje drugo sinteticko (sada koristim Seleniu).

moj auto nece videti mineralno ulje, bilo koje.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• Daka
                          CBC Senator
                          • 15.06.2005
                          • 277
                          • Subotica

Originally posted by brick
                          ne mislim, ja ne bih koristio ni jedno od pomenutih, minimalno OPtima Magnum sinteticko ulje.
                          ili bilo koje drugo sinteticko (sada koristim Seleniu)
                          Pa dobro BRICK kakav je to savet? Ulje nije nimalo jeftino jedino ako nezivis od neke prosecne plate from SERBIA, znam i ja da je ulje od 1000din po litru sasvim odgovarajuceg kvaliteta, ali ne mislis valjda da cu da dam pola plate na jedan ****NI servis auta koji kosta u proseku u nasoj zemlji oko 3000-3500 eu a VANI jos duplo manje!Inache proizvodjac savetuje SELENIA mineralno 15w-40,sad sam pogledao u prospektu koji je pisan negde 93 godine.Ja sam pre punta vozio FLORIDU 1.4 i ona je "pila"LONG LIFE i ni ***** joj nije falio, ali razlog zasto bih presao na polusintetiku je jedino u ustedi NOVCA ,ako proizvodjac OPTIMA garantuje 20000km to znaci da ja prilikom menjanja stedim 600 din filtere jer nemoram 2 puta da ih kupujem i takodje ustedim na ulju oko 1000 din i nemoram da razmisljam 12 meseci na zamenu nego kupim litru viska i dospem kad zafali!!!A glavno pitanje u ovoj temi je bilo dali je neko imao iskustva sa zamenom tog ulja i dali je "NORMALNO" da to ulje odrzi svoj viskozitet i kvalitet posle 15000 km predjenih, da ne bude nekih negativnih posledica po motoru.

Comment

• Dren
                            CBC Senator XXL
                            • 24.08.2005
                            • 1068
                            • Sarajevo

Ne bi trebalo da imas problema sa ovom varijantom Optimine polu-sintetike, cak ni nakon 15.000 km, ako ti je pretezno ( a kazes da jeste ) gorivo plin, pa jos na otvorenim cestama... Naravno da uvijek moze i ima bolje i skuplje, ali kao sto kazes, nekada bi to bilo kao bacanje bisera svinjama... Bez koristi...

U svakom slucaju, u odnosu na 20W-60 to ce biti prava nagrada... Nadam se samo da ga (motor) upotreba ovog zadnjeg nije previse nacela, kod hladnih startova... To ulje iako se zove LongLife, je ulje za doslovno "prnule" motore, ili one koji samo sto nisu, te isto trose u decilitrima, pa mu se vecom gustocom istog smanjuje potrosnja ulja... Kao sto ti rekose, ta gustoca je pogotovo zimi prevelika, pa ga mijenjaj...

Nikakvo ispiranje motora, samo ulje ce eventualne zaostatke starog "progutati" u sebe... Dodatna flasica rezerve u gepek i redovna kontrola nivoa... Moguce je da ce ti se povecati potrosnja ulja te gradacije, a to zavisi od opsteg stanja pojedenosti motora, zazora, uljnih karika itd. U svakom slucaju, obrati paznju na to, pa ako se pokaze da trosi 1-2 litre ulja na tih 15.000, to ne bi trebao biti prevelik problem...

Ja nisam imao iskustava sa tim konkretnim uljem, ali mislim da Optima ima prosjecan kvalitet u toj klasi, te da sa tom gradacijom ne bi trebao imati problema. Naravno provjeri jos oznake sa flasice te Optime, za onim sto ti pise u uputstvu za auto, znas one API i ASEA norme...

Comment

• Nikola
                              CBC Senator XXL
                              • 29.09.2004
                              • 975
                              • Indjija/Vojvodina

Polako Daka, napadas coveka sto ti je dao savet koji si sam trazio....nije u redu.

brick ti je rekao da mozes da koristis bilo koju sintetiku i da on koristi Selenia Gold ulje, koje je inace i preporuceno za tvoj model, u kasnijim izmenama servisnog uputstva...

Cena tog ulja je NIŽA ili eventualno ista od Optime HC Power koju pominjes.....

Comment

Working...
                              X