Lose ulje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Durango
    CBC Senator XXL
    • 01.02.2006
    • 590
    • Zemun, Srbija

Lose ulje

Vozim Mercedes 190E 2.0 benzinac 92. 102.962 motor.
    Do sada sam uvek sipao BP 10W40 polusintetiku koju sam kupovao u Zemunu u Kumir-company (uvoznik) ali posto su poceli da muljaju i uvoze dosta falsh ulja resio sam da predjem na Texaco Havoline. Uvoznik je Trigema i navodno je original (kod nas je pitanje da li je ista original).
    Juce sam ga zamenio i sinoc je poceo da mi se cuje jedan hidro-podizac.
    Zveci kao da sam ubacio kliker u glavu motora.

Da li je u pitanju los kvalitet ulja ili se jednostavno pogodilo da je otisao podizac?
    MERCEDES-BENZ - Geprüfte Qualität
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

hidro potiskivac moze da se cuje ako se ulje penusa pa ima previse vazduha u sebi, ili ako je ulje prljavo pa transportuje cestice (tvrde) koje zapusavaju mikronske otvore pa iscuri ulje van hidro potiskivaca.

to je vezano za ulje kao uzrok.

posto se desilo odmah po menjanju ulja moze se posumnjati da je iznutra motor dosta prljav odranije ili nije korisceno adekvatno ulje (dovoljno detergentnih aditiva) ili filter ulja je predugo ostao u motoru za dato stanje njegove pohabanosti...mozda je i koincidencija sto se brzo pokazati kao opravdana pretpostavka ili ne, jer ce posle nekoliko paljenja motora uzrok problema u smislu ulja biti otklonjen sam od sebe, ili ce ostati trajno da se cuje hidro kao znak da je definitivno mehanicki ostecen.

hidro potiskivac je jedan od najopterecenijih delova motora i izradjen kao jedan od najpeciznijih delova (zazor je u mikronima a svaki put udari u ventil sa oko 800kg).

postoji i vise opisa kako se cuju hidro u smislu pod kojim radnim uslovima motora i kojim temperaturama motora i okoline, detaljno objasnjenje i fabricko uputstvo kako se menja hidro potiskivac moze se naci na sajtu fabrike Ajusa.

ako se nikada ranije nisu culi hidro tipujem da je zamenom ulja negde neki talog poceo da se krece-otapa i cestice prljavstine stigle u hidro potiskivac i zapusile ga (nepovratni ventil ostao otvoren).
    pratio bih stanje i po potrebi zamenio filter ulja, i na kraju jos jednom i ulje ako i dalje hidro proizvodi jasnu buku u radu.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• Durango
      CBC Senator XXL
      • 01.02.2006
      • 590
      • Zemun, Srbija

Desavalo se zimus da se kada je jako hladno ujutru pri prvom startu cuje jedno kratko vreme ali ne ovako glasno kao sada.
      Inace kada sam uzeo auto sipao sam Castrol Magnatec 10W40 koje mi je drugar doneo iz Nemacke jer ovde se ne upustam u avanturu kupovine Castrol ulja jer original ne verujem da postoji (video sam svojim ocima gde ga izmedju ostalog pakuju). Posle toga sam stalno sipao BP 10W40 i menjao ga na 9.000-10.000 km (vozim na plin) a pri tom uvek menjao i filter. E posto ni za BP vise nisam siguran da je pravi presao sam na Texaco. Videcu ovih dana da zamenim ponovo ulje (a zamenio ga juce ) samo ne znam koje da sipam i gde da kupim?

Comment

• Wiz
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 3104
        • Nish

Havoline je sigurno ok ulje ja sam ga sipao par puta bez problema

Comment

• vega
          CBC Senator XXL
          • 21.02.2006
          • 324
          • Beograd

Probaj da isperes motor sa nekim od onih engine flush-eva ili naftom, kad vec hoces ponovo da menjas ulje. Mada iz mog iskustva mrka kapa od toga, a pokusavao sam sve i svasta... da ga otpusi ne moze, postoji i rizik da ti pokrene talog i pozapusava jos neki hidro. Da si ga isprao odmah kad je poceo da se cuje...
          Najbolje da ih sve poskidas, rasklopis i ocistis (moraces sam, ne verujem da bi se neki servis sa time zezao) ili jednostavno zamenis... I to u bliskoj buducnosti, da ne bi trosak porastao za cenu bregaste
          Ovo sa menjanjem ulja samo se vrtis u krug i bacas pare, a nista neces postici...
          ... and then the damn thing gone wild!

Comment

• NemaN
            CBC Senator XXL
            • 29.11.2004
            • 1560
            • munze

otvori se bre za onu lanciu....i nemoj vise da teras auto kod brljavog gorana
            I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• Durango
              CBC Senator XXL
              • 01.02.2006
              • 590
              • Zemun, Srbija

Sto se tice ispiranja motora nisam siguran da ima potrebe, jer kada otvorim cep od ulja sve je zuto i cisto. Nema nikakavih naslaga ili prljavstine.
              Danas sam zvao prodavnice i podizaci su 10 eura komad. U ponedeljak ili utorak idem do majstora da sve rastavi i da vidimo u kakvom su stanju klackalice, pa cu najverovatnije zameniti svih 8 podizaca.

Samo sam jos uvek u dilemi da li da menjam ulje!

P.S.
              Da imam para Lanciu bih uzeo bez razmisljanja ali kao drugi auto. Ipak to nije za svaki dan da je mrcvaris po gradu i nije nimalo ekonomicna!

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

sto se hidro potiskivaca tice cistocu motora ( i ulja) ne mozes da vidis golim okom a kamoli kroz otvore cepa- radi se o mikronima zazora.

0,000001 m dimenzijama u samom hidro koje mogu da se zapuse.

ja ne bih nista dirao, niti menjao ulje vec vozio par meseci i pratio dalje ponasanje pa tek onda po utvrdjiavanju uzroka takvog rada preduzeo dalje mere.
                na sajtu proizvodjaca koji sam dao, postoji detaljno uputstvo kako se proveravaju, kako se menjaju odnosno FAQ o hidro potiskivacima.

ako se ista menja, menjaju se svi u kompletu, po posebnoj proceduri pripreme novih pre ugradnje. (novi iz radnje nije spreman za ugradnju direktno prema proizvodjackim info.)
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• Vladan
                  CBC Senator
                  • 18.08.2005
                  • 248
                  • Vuko.ebina
                  • e46 325i

Originally posted by Durango
                  Desavalo se zimus da se kada je jako hladno ujutru pri prvom startu cuje jedno kratko vreme ali ne ovako glasno kao sada.
                  Inace kada sam uzeo auto sipao sam Castrol Magnatec 10W40 koje mi je drugar doneo iz Nemacke jer ovde se ne upustam u avanturu kupovine Castrol ulja jer original ne verujem da postoji (video sam svojim ocima gde ga izmedju ostalog pakuju). Posle toga sam stalno sipao BP 10W40 i menjao ga na 9.000-10.000 km (vozim na plin) a pri tom uvek menjao i filter. E posto ni za BP vise nisam siguran da je pravi presao sam na Texaco. Videcu ovih dana da zamenim ponovo ulje (a zamenio ga juce ) samo ne znam koje da sipam i gde da kupim?
                  Ja sam bas planirao da predjem na castrol magnatec ali sad me je pokolebala tvoja izjava. A ako bih ga kupio u metrou? Oni ga uvoze, valjda se ne bi zezali s tim...Sta mislite?

Comment

• Durango
                    CBC Senator XXL
                    • 01.02.2006
                    • 590
                    • Zemun, Srbija

Za kupovinu motornog ulja, nije toliko bitno da li je Castrol, Mobil, Valvolin... najbitnije je da je ORIGINAL! Najbolja je varijanta ako imas nekog od preko da ti donese ulje jer je opste poznato da je sva roba (ne samo ulje) za trzista Istocne Evrope, iako je original, neka treca klasa. U to sam se uverio na vise primera.
                    Sto se tice Castrol ulja, ja ga kod nas nikad necu kupiti. Opste je poznato da su se najvise kopirala u poslednjih deset godina.
                    Kada sam kupio auto drugar mi je doneo 5l Magnateca iz Nemacke, kao sto sam vec napisao, i kantica je neke tamnije maslinasto zelene boje.
                    Kod nas ces naci sve moguce nijanse zelene ali tu nigde. U svakoj radnji gde prodaju Castrol, obrati paznju i videces da je maltene svaka druga kantica druge nijanse zelene. Da je to original niko me nece ubediti.
                    Pre 3-4 godine sam SVOJIM ocima video gde su pakovali Castrol i Valvolin kod nas. Tada je jedna firma sa Vozdovca uvozila Castrol (necu da kazem koja ali ce dosta ljudi znati) i pakovali su ga u Staroj Pazovi. Imao sam priliku da idem sa covekom koji im je pustao u rad masinu koja radi kantice i cepove. U pitanju je bila jedna ogromna hala koja unutra izgleda kao svemirski brod. To su bile ultra moderne masine za izradu plasticne ambalaze i za punjenje. E tu su punili Castrol i Valvolin iz nekih ogromnih buradi koja na sebi nisu imala nikakvu oznaku i natpis. Znaci ne mozete da verujete kako je to izgledalo. Nema sanse da bi neko provalio da to nije original jer je cini mi se bolje izgledalo od originala. Svaka nalepnica je bila precizno zalepljena u mikron.

Da to nisam video svojim ocima ne bih verovao, kao sto nece verovati ni vecina ljudi sa foruma, ali je nazalost bilo tako i niko me ne moze ubediti da se to jos ne radi.
                    Upravo zato i sumnjam u originalnost svih motornih ulja koja se prodaju kod nas, a i svih proizvoda uopste!

Comment

• Blackeyed
                      CBC Senator XXL
                      • 06.07.2005
                      • 402
                      • Novi Sad

To sa uljima kod nas je ludnica. Ja vise nemam pojma sta da kupujem. Jos sam se raspitivao kod zvanicnog uvoznika Valvolina gde da kupim original ali sada nisam vise siguran ni u sta.
                      Ne treba mi nikakvo hiper-ultra-mega ulje, treba mi obicno mineralno ulje koje ce bez problema da istera 5000 km i da ima pristojnu cenu (MOTUL je po meni ipak skupo ulje za moj budzet).
                      Mislio sam da je period fals proizvoda bar delimicno iza nas (ipak su se pojavili zvanicni zastupnici ozbiljnih firmi) ali....
                      "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• Dren
                        CBC Senator XXL
                        • 24.08.2005
                        • 1068
                        • Sarajevo

Jesi li razmisljao o Liqui-Moly programu ? Oni ne bi trebali biti preskupi, a od prosle godine (mislim) imaju i zastupnika u BG... Adresa je:

UNIMERC
                        8 Oktobra BB
                        YU-11325 Markovac / Srbija I Crna Gora
                        Yugoslavia
                        Tel. 00381 35 325358
                        Fax 00381 35 325358
                        mail: unimercnena@eunet.yu

Comment

• Durango
                          CBC Senator XXL
                          • 01.02.2006
                          • 590
                          • Zemun, Srbija

Za Blackeyed:
                          Nisi vise siguran ni sa ovlascenim uvoznicima jer i oni u vecini slucajeva mute. Oni uvezu recimo 50 tona original ulja i na to jos 20 tona divljaka.
                          To je slucaj i sa Kumir kompanijom gde sam kupovao BP ulje. U pocetku navodno bio samo original, sada imaju divljaka koliko hoces tako da sam odustao od njih.
                          Moj ti je savet da potrazis OPEL ulje u njihovim ovlascenim servisima. Ne bi trebalo mineralno da bude skupo. Obzirom da oni odrzavaju i servisiraju kola u garantonom roku ne bi se valjda igrali da sipaju divlje ulje.

Comment

• shadow
                            CBC Senator XXL
                            • 23.09.2005
                            • 555
                            • Beograd

OPEL ulja mi je takodje preporucilo vishe ljudi...a par likova koji se bave auto trkama kod nas me je savetovalo da kupim bilo koje ulje koje je u METALNOJ ambalazi...kazu, nije im isplativo da to falsifikuju...ja sam pre par dana takodje bio u dilemi koje ulje i gde da ga kupim...da li OPEL ili MOTUL...i krenem da kupim OPEL...i naletim na Seleniu...u metalnom pakovanju naravno...i primim se na seleniu i kupim je i sipam je...drzeci kanticu i otvarajuci je, stekao sam utisak da zaista nije isplativo to falsifikovati...
                            My crew is all fired up
                            Y'all better just wise up

Comment

• Wiz
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 3104
                              • Nish

Opel u zvanicnom servisu je sigurno original ovaj na drugim mestima ko zna,Seleniu sam vidjao na buvljacima ali u metalnoj ambalazi,cenim da zaista nije isplativo falsifikovati ali ko zna,original su sigurno i Lukoil i Eko ulja,kao i OMV

Comment

Working...
                              X