Pronadjem na netu interesantnu temu ? engine stroking. Nesto mi bas ne pada na pamet odgovarajuci prevod na nas jezik, posto sama rec stroke ima puno znacenja. Koliko sam shvatio rec je o povecanju performansi motora tj. obrtnog momenta, tako sto se menja samo radilica, stavlja se zamena sa vecim hodom i odgovarajuce krace klipnjace, bez diranja ostalih delova motora. Ispada da je ovo jedna od najjednostavnijih i najjeftinijih modifikacija. Nova radilica daje veci hod klipu, stepen kompresije se povecava a ukupna zapremina motora takodje. Navodno, mnoge fabrike koriste isti blok motora za razlicite verzije zapremina ( 1,4 l i 1,5 l, 1,8 l i 2,0 l, 2,0 i 2,2 l) te pomenutom modifikacijom se moze iz postojece manje zapremine minimalnim ulaganjem-zamena radilice i klipnjaca (polovni delovi) , dobiti mnogo bolje performanse vece verzije motora za male pare. Za nase uslove mislim da je ovo posebno interesantno.
Interesuje me da li je neko od clanova foruma radio oavko nesto i kakva su iskustva .
Interesuje me da li je neko od clanova foruma radio oavko nesto i kakva su iskustva .
Comment