Engine stroking

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • APOGEE
    CBC Senator
    • 01.06.2005
    • 243
    • Beograd, Vracar

Engine stroking

Pronadjem na netu interesantnu temu ? engine stroking. Nesto mi bas ne pada na pamet odgovarajuci prevod na nas jezik, posto sama rec stroke ima puno znacenja. Koliko sam shvatio rec je o povecanju performansi motora tj. obrtnog momenta, tako sto se menja samo radilica, stavlja se zamena sa vecim hodom i odgovarajuce krace klipnjace, bez diranja ostalih delova motora. Ispada da je ovo jedna od najjednostavnijih i najjeftinijih modifikacija. Nova radilica daje veci hod klipu, stepen kompresije se povecava a ukupna zapremina motora takodje. Navodno, mnoge fabrike koriste isti blok motora za razlicite verzije zapremina ( 1,4 l i 1,5 l, 1,8 l i 2,0 l, 2,0 i 2,2 l) te pomenutom modifikacijom se moze iz postojece manje zapremine minimalnim ulaganjem-zamena radilice i klipnjaca (polovni delovi) , dobiti mnogo bolje performanse vece verzije motora za male pare. Za nase uslove mislim da je ovo posebno interesantno.

Interesuje me da li je neko od clanova foruma radio oavko nesto i kakva su iskustva .
    Kia pro cee'd 1,6 CRDI 115hp 2010
  • Uros Piperski
    CBC Senator XXL
    • 31.01.2005
    • 2978
    • Beograd

Radjeno, naravno. Nista novo.
    To sa kracenjem klipnjaca je mnogo glupo. Za veci hod klipnjace treba da budu duze. Najbolje je da se koriste kratki klipovi.
    No, nekad se ne moze izbeci. Za DejanaV smo pravili takav motor kada je prvi put dosao kod nas. U 1.1 motor od juga je stavljena radilica iz Una turbo 1.3 pa je tako dobijena zapremina od 1300ccm. Klipnjace su skracene za 1mm i klip za 1-1.5 (ne secam se tacno). Rezultat odlican, naravno
    Drugi primer je Fiatov 1.5 motor dignut na 1.6 koriscenjem 1.6 radilice i klipova. Nikakve druge prepravke nisu potrebne.

"Nema zamene za zapreminu", tako da ne treba diskutovati da li je to dobro. Samo je pitanje da li za odredjeni motor postoji odgovarajuca radilica sa duzim hodom i kraci klipovi/klipnjace.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• mirko
      CBC Senator
      • 18.05.2006
      • 202
      • Prokuplje

Uroše jel bi mogao i ja onda da naguram u moj blok 160A1.048 koji sada daje 1372 kubika da ubacim radilicu od nekog 1.6 sa kraćim klipnjačama i da izvučem veću kubikažu i snagu naravno
      Moj drug hoće da radi sa svojim yugom ovo što si ti naveo gore pa ako hoće neka on meni nabavi tu radilicu od 1.6 a ja ću njemu dati ovu moju sa 1.4(i ako može) I onda svi zadovoljni
      'AJDE SADA LEPO PRIZNAJ PA ĆU TI OPROSTITI ŠTO TE JE MOJ BRAT ÐURA TUKAO!

Comment

• Uros Piperski
        CBC Senator XXL
        • 31.01.2005
        • 2978
        • Beograd

Ne moze
        Ti ne mozes nista sa 1.4

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• mirko
          CBC Senator
          • 18.05.2006
          • 202
          • Prokuplje

E hebi ga
          Nista drugi put
          'AJDE SADA LEPO PRIZNAJ PA ĆU TI OPROSTITI ŠTO TE JE MOJ BRAT ÐURA TUKAO!

Comment

Working...
          X