Kako treba da stoji bregasta kad se steluju ventili??? Jer danas sam cuo nesto drugacije od onog sto su meni pre rekli i kako sam do sad radio!
Kako se steluje zazor ventila???
Collapse
X
-
Pa danas sam cuo za ovo sto si i ti naveo. A neki majstor mi je rekao da se stavi na vagu 1 cilindar i da se onda steluje 4! Ali meni nikad nije radio kako treba uvek su mi se culi ventili! U pitanju je golf 1.3 sa klackalicama,a vec sam sve izmenjao uvek je bilo isto. Sutra cu prestelujem po ovom sto si mi i ti rekao!VW Golf MK1 2.0 16V (u izradi)
Comment
-
-
Pa svi su u pravu, različito za različite motore...
Generalno pravilo jeste da se se cilindar stavi na vagu a suprotni šteluje, ali nije pravilo kod svakog motora...
Comment
-
-
Originally posted by dfastA sta si cuo?
Breg okrenut na gore, i gledas zazor ispod do plocice.
Kod nekih motora, mora se ispostovati redosled stelovanja, Lada na primer, ne znam zasto.
Comment
-
-
nije receno, mozda se podrazumeva ali evo nekih mojih iskustava sa klackalicama
podesavanje treba sprovesti u 2 prolaza.
prvo podesavanje po redu, i onda jos jednom sve ventile.
tokom podesavanja stalno i po vise proveravati spijunom pri cemu treba pogoditi i ugao kojim se uvlaci spijun a sam spijun sa vrlo tankim namazom ulja treba tesko da ulazi a nesto lakse da izlazi iz zazora.
ako lako ulazi i pri tome moze da se pomera (lagano) levo desno ispod klackalice zazor je preveliki.
pri tome paziti da se ne pokvari zazor tokom zatezatanj kontramatice klackalice.
takodje, da se klackalice obavezno podesavaju na totalno ledeno hladan motor. nista ono mlak na dodir, hladan posle spavanja cele noci bilo leti bilo zimi.
preciznost je bitna u ovom poslu, time i strpljenje da se polagano radi.
nekih +-0.02mm je dozvoljeno odstupanje pri podesavanju od normiranog. (sto je dosta malo i treba osecaja pod prstima kada je ono pravo).
takodje, bitan je i smer okretanja radilice, lanac/kais treba stalno da bude zategnut (tokom okretanja) i da vuce bregastu a ne da bragasta gura(sto se moze desiti pri kontra smeru).volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment