Ulje u auspuhu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • skaarj
    CBC Veteran
    • 25.03.2005
    • 176
    • Novi Sad

Ulje u auspuhu

Vectra B (X18XE motor) mi trosi ulje. To nije nista novo jer trosi ulje od kad je imam i ne uzbudjujem se previse. U globalu potrosi oko 1l na 2k km gradske voznje.
    Pitao majstora sta se desava i koliko bi bilo da otvorimo i pogledamo sta je a on kaze da ne radim to jer to i nije strasna potrosnja a ako otvorimo onda ce da kosta dosta dok ne zatvorimo.

Problem nastupa pre nedelju-dve, odem ja malo na otvoreni put i zaletim se i sve ide kao podmazano, auto lepo ubrzava i dobro ide. Prilikom jednog usporavanja pogledam (znaci saltam nanize a obrtaji idu na oko 4k) u retrovizor kad vidim oblak dima iza sebe. Stajem i pogledam u auspuh kad bukvalno kaplje ulje iz njega. Vec vidim ode mast u propast i laganim tempom se vratim kuci.
    Ostalo sto se tice auta je normalno, nema problema sa paljenjem, lerom, vuce sasvim ok s obzirom da je presao 275k.

LM, posle nekoliko dana gledanja vidim da mi auto kad se natera na visoke obrtaje (preko 4k) baca ulje na auspuh. Kad ga vozim u normalnom rezimu u gradu auspuh je pomalo mastan ali nista znacajno.

Pitanje je da li neko zna sta se desava i da li je opasno ovako nastaviti voznju.
    *** gf AL QK \=-Q XES1 ***
  • gorky
    CBC Senator XXL
    • 08.06.2007
    • 860
    • Vojvodina,Kikinda

mislim da bi trebalo da ga otvoriš,a kad ga otvoriš onda šta je tu je moraš uraditi,po meni ne treba da se puno razmišljaš,ovako mučiš i sebe i auto

Comment

• gorky
      CBC Senator XXL
      • 08.06.2007
      • 860
      • Vojvodina,Kikinda

inače verovatno diže ulje toliko,da preko oduška ubacuje ulje u usis pa ga sagoreva,zato se pojavljuje dim i dižu se obrtaji

Comment

• Vlada_nbgd
        CBC Senator XXL
        • 11.09.2005
        • 1066
        • Novi Beograd/Topcider
        • ford focus sport pack

Sada sigurno moras da ga otvoris a koliki te zahvat ocekuje to niko ne zna pre otvaranja.
        FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• remus
          CBC Senator XXL
          • 25.12.2004
          • 695
          • Zrenjanin

Originally posted by gorky
          ina?e verovatno diže ulje toliko,da preko oduška ubacuje ulje u usis pa ga sagoreva,zato se pojavljuje dim i dižu se obrtaji
          Jesi ti skontao sta naprica coveku??? Otkad je ulje zapaljivije od goriva da dize obrtaje?? I meni je trosio ulje i to 1l na 150 km i takodje sam imao ulja u auspuhu - a zanimljivo nikad mi je dizao obrataje!

Nego jesi gledao kolika ti ja sad potrosnja??? Svakako ti sledi generalna samo sad zavisi imas li para da uradis odma ili treba da cekas. A to sto vozis ovako nista ne skodi autu jedino okolini jer ih trujes dimom. Probaj da skines crevo iberlaufa,da ukoliko ti baca ulje ne baca u usisnu granu. Ako je injection pitaj nekog pametnijeg za skidanje creva,jer onda treba da zacepis rupu na usisnoj grani da nebi vuko fals.
          VW Golf MK1 2.0 16V (u izradi)

Comment

• prolupator
            CBC Senator XXL
            • 02.09.2005
            • 3968
            • Zemun

Originally posted by gorky
            ina?e verovatno diže ulje toliko,da preko oduška ubacuje ulje u usis pa ga sagoreva,zato se pojavljuje dim i dižu se obrtaji
            Pobrkao s dizelima i iber-turom ?
            Za ostalo mogu samo da se slozim s iskusnijima i pametnijima.
            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

lezajevi radilice, karike klip(ovi), cilindri, sve je potencijalni uzrok, ali resenje ce se znati kada se otvori... Do tada ga vozi, jer taj kvar ne bi trebalo da povuce i nesto druge, sem ako nije u pitanju samo jedan cilindar!!!!
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• ibiza
                CBC Senator XXL
                • 16.03.2005
                • 304
                • Beograd
                • Renault clio sport 172

Bolje otvori motor i sredi sta treba.Pasce ti napamet da ides na more sa tim kolima pa ako pukne karika usput dimices kao dajc.Karike ti kostaju 4000,5000 dinara ja ih skoro kupovao i ruke su ti oko 100e.

Comment

• skaarj
                  CBC Veteran
                  • 25.03.2005
                  • 176
                  • Novi Sad

Hvala narode na odgovorima.

Potrosnja ulja je vec neko vreme na oko 1 litar na 2000km. Nemam nikakvog podizanja obrtaja niti, nemirnog rada motora. Nedavno je sredjena struja tako da sve radi kao satic sto se toga tice. Auto se vozi skoro iskljucivo na gas jer na benzin bas i ne ide (zbog povecane potrosnje ulja crkava mi non-stop lambda sonda koja je 130e za ovaj motor pa sam od benzina odustao do daljnjeg).

Cini mi se da se stekao pogresan utisak, auto ne dimi skoro nimalo (barem nista znacajno pa ne primetim, a gledao sam dok ga zena vozi) dok se vozi u nekom rezimu do 3-3.5 hiljade obrtaja. Auspuh je tada minimalno zamascen. Tek kad ga zavrtim preko 4-4.5 hiljade pocne da dimi ozbiljnije (tj. onda se bas vidi).

Koliko sam skontao iz vasih odgovora, motor je definitivno pri kraju i mogu samo na neko vreme da odlozim generalku (sada mi se bas i ne daje 1000+ evra koliko je ista). Ukoliko je kompresija ujednacena na svim cilindrima onda nema problema uz redovnu kontrolu ulja moze jos da se vozi. Posto prelazim 10tak hiljada godisnje mozda mogu da odlozim generalku do zime ili mozda do proleca.

Zanima me da li u ovakvoj situciji ima smisla menjati samo karike i letece lezajeve?
                  *** gf AL QK \=-Q XES1 ***

Comment

• Pole
                    CBC Senator XXL
                    • 05.10.2006
                    • 363
                    • Plandiste,Juzni Banat,Vojvodina/-/-/-/ Garaza: osmaja :)

Originally posted by skaarj
                    Zanima me da li u ovakvoj situciji ima smisla menjati samo karike i letece lezajeve?
                    situaciju ces da vidis kakva je tek kad ga otvoris

ako su ti stubline dobre i nisu potrosene-odrane onda mozes da prodjes samo sa zamenom karika

normalno promeni i lezajeve kad ga otvaras a naravno i predihtuj ga,sto

nije skupo a korisno je

ja licno kada sam ubacivao ovaj 1.6 u keca,promenio sam samo karike jel su stubline bile ko nove

nisam ni lezajeve menjao jer su bili dobri,sto normalno ne mora da znaci i za tebe

eto tako

p.s. naravno trebao bi odraditi i servis glave,gumice,vodjice,neki ventil ako treba.......
                    zasto krava nosi zvonce...?...?...?
                    pa zato sto joj ne radi sirena :) :) :)

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

Originally posted by skaarj
                      motor je definitivno pri kraju i mogu samo na neko vreme da odlozim generalku (sada mi se bas i ne daje 1000+ evra koliko je ista).
                      Da se nisi zeznuo za jednu nulu ?!
                      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Ta je cifra, vise manje, zavisi sta je u pitanju!!!!
                        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
                        X