To je i meni padalo na pamet,ali uvece kad je hladnjikavo,jedva predje plavo.Sve vise sumnjam na glavu,tj dihtung.
ma dok ide ide,kad crkne videcemo.Ide mi na zivce opasno.
Ma nista nece da mu bude,zasrafljen je holsrafima.Vratim termostat i uvece imam dobru radnu temperaturu.Visko je neispravan 100%.
Treba ovih dana da odem do jednog otpada,da pogledam polovne,kako da znam da li su dobri?
Ako ti ponovo diže temperaturu onda nije dobar
Nahbolje je da ti oni zamene visko i onda napraviš probnu vožnju i vidiš kako ti stoji temperatura. Ako ode u crveno vratiš/zameniš za drugi.
Isao sam za Knjazevac juce,znaci visko je fixiran,i opet dize temperaturu.Jedino ukljuceno grejanje pomaze.
Da nije nesto sa hladnjakom,morao bi da ga ohladi,pa ne nam sta da je...
Naravno da je hladnjak los ili negde nesto ima los protok prema ili od njega.
Pumpa je verovatno dobra kad ima uticaja sto smanjuje kad je grejanje ukljuceno.
Samo pazi, jer protok kroz "veliki sistem" regulise termostat pa ako nije skroz otvoren kad bi trebalo onda imas veliki problem jer nema dovoljnog protoka.
Test termostata nije problem niti je on skup ako bas i ne valja. Pazi ako testiras da ga ne pregrejes jer je onda cesto samo za bacanje.
Ako se problem desio naglo pre je termostat a ako je islo postepeno onda ti se raspao hladnjak ili je prljav spolja. Pogledaj DOBRO to.
Losa pumpa ili los hladnjak mogu i skoro obavezno nateraju termostat da makar i delimicno iscuri ako se tako duze vozi. Sve je to povezano.
Tvoj problem nije nista neobicno tako da ces ti to naci sigurno.
Blokirani visko bi to razduvao i vise nego sto je zdravo ako bi sve drugo bilo ok. Budi siguran u to.
I da nemas ventilator uopste razduvao bi vetar vec na 60+ km/h cak i na vrucini sav visak toplote.
Prvo pogledaj termostat da li otvara SKROZ pa odzraci da si siguran ako nema prljavstine niti tragova trulezi na hladnjaku spolja.
Hladnjak nema sanse da je dobar 100% posle 15 godina ako je auto vozen. Kazu da se menja na 10-12 ili manje godina zavisi od cega je (bakra ili aluminijuma).
Ne nadaj se u cuda jer sam i ja skoro menjao hladnjak sam po prvi put pa mi je sveze. Sve se "samo" resilo posle a zamenio sam pre toga pumpu dzabe a nije curela uopste.
Ako si prvo primetio da ti visko ne radi pa je posle poceo da dize temperaturu konstantno onda je jos sigurnije da je termostat sjeban u medjuvremenu jer si se vozio pod jako visokom temperaturom.
Ma termostat je izbacen,jer je bio los,tj blokirao je.Imam nov,ali ga nisam stavio.
I ja sumnjam na hladnjak,pumpa je dobra 100%.Gde pa da nadjem hladnjak za ovo cudo???
Ja tipujem na pumpu. Nepisao si u jednom postu da ti grejanje nije nešto naro?ito. pri ovoj spoljnoj temperaturi i hla?enje je vrelo a kamoli grejanje.
greota za visko...
Skini hladnjak i operi kiselinom, to valjda smeš ako nije aluminijumski.
Da li ti troši vodu?
Da li si bio kod majstora?
Koliko ti diže temperaturu? Odlazi u crveno ili ne?
A sta si ti sipao do sada u rashladni sistem . Jel mozda dugo vozen za obicnom vodom ?
Hladnjak , trazi za neki auto slicne kubikaze i oblika , ako nema bas takav .
Ma jas sam ga vozio na antifriz,pa na destilovanu vodu,a sad je obicna voda u sistemu,ali neko krace vreme.
Ne trosi vodu.Temperaturu bi dizao u crveno,da ne ukljucim grejanje na vreme.Da mi je losa pumpa,ne bi mu pomoglo ni grejanje.
Ima li neka firma da se bavi bas uprodajom hladnjaka,da vidim tamo,ovako ne verujem da cu ga naci.
Izluftiraj sistem,izluftiraj sistem,izluftiraj sistem !!!
Imao sam taj problem na BMW-u,resen luftiranjem sistema iz vise puta
obrati paznju da visko-ventilator NE SME BITI 100% BLOKIRAN,zbog toga sto se moze odvaliti pero ventilatora(nisu konstruisani da rade na krutoj vezi) i napraviti neopevano S****E !
Bolje je ako vec moras da ga blokiras, da postavis prsten od Cu zice 3mm izmedju osovine i ventilatora tako da moze da proklize u slucaju bilo kakvog zaustavljanja ventilatora.
To sto imas detonacije na benzinu je vrlo lako moguce da neki od usisnih ventila NE DIHTUJE, ili je mozda pukla glava motora(HIDRO TEST JE CUDO)
Epilog
Pokazivac u kabini nije tacan.Pokazivao je gluposti,radna temperatura mu je malo iznad crvenog polja.Isprobano,tako sto smo povezali ispravan sat sa drugovog auta.
Hvala svima na pomoci.
Comment