Reno 19 16v ima to fabricki.....inace, da su u pitanju druga kola, pa da se ozbiljno zabrine, ali ovde je rec o kolima kod kojih u vecini slucajeva ins.tabla flesira i svetli nekontrolisano....moz da bude, al ne mora da znaci
Zloco,
jesi li pratio pokzivac temeprature rashladne tecnosti u trenutku kada ti se upali lampica ulja?
Teorija je kad se sve zna, a nista ne funkcionise.
Organizacija je kad nista ne funkcionise, a svi znaju zasto.
Praksa je kad sve funkcionise, a niko ne zna zasto.
Po instrumentima sve je normalno, samo se palile lampice.
Inace, u reno servisu sam menjao juce ulje, sipao sinteticko elf 5w/40 pa cemo da vidimo. Prethodno sam imao mineralno elf. A ovaj majstor/gazda koji i sam ima r19 16v kaze da je i kod sebe probao elf mineralno i da nije zadovoljan jer mu je u startu pokazivao nizi pritisak. Inace zadnjih 5-6 dana nije se nijednom upalila lampica, ali nisu ni vrucine a i nisam ga forsirao vec vozio normalno. Da nesto prespaja valjda bi i sad?
Sve imam utisak da je kao sto je Supic Dejan rekao.
Ja bih ipak pogledao pritiske ulja na raznim obrtajima, da se mirnije spava.
Moguce je da je ulje izgubilo viskozitet, ali pumpa radi predimenzionirano, bas da nije mogla da izgura 1 bar..malo mi je...sumnjivo je jaca rec, vise sam skepticno radoznao, zasto pumpa nije nagruvala pritisak....
Poz.
Mislim, vise puta sam ispirao motor radi promene i prelaska na sintetiku. I sa ispiracima, i sa naftom, lampica se gasila na tih pola sata rada...gde ces vecu "vodurinu"..
Meni se palila lampica za ulje nakon što sam na mineralno ulje u karteru dosuo par deci sinteti?kog (nenamerno). Nivo je naravno bio dobar - sveže dosuto
U stvari po?ela je reakcija izme?u dva ulja i formirao se sloj masti (skoro voštane supstance) na rešetki pumpe za ulje, za?epljeni kanali na radilici i klipnja?ama... Kao što možete da pretpostavite palo je otvaranje motora.
Vladd, imam u kabini u svakom trenutku uvid u pritisak. Ni u jednom trenutku nije pao ispod normale, cak ni kada se palila lampica, jedino ako je kazaljka zaglavila? =]
Uglavnom, vise se ne pali, a kad budem svracao kod majstora pogledacu u kakvom je stanju pumpa.
ma ako je pritisak na manometru ok.-teraj,pusti lampicu da zmirka
lako ces i manometar u kabini da proveris-na zagrejanom motoru polako idi do visljih brojeva motora.Kazaljka manometra treba da prati obrtaje-znaci polako da raste i suprotno,sa laganim padom obrtaja polako da pada.
Ako imas 3.5bar na 3000o/min uzivaj-kakvo otvaranje i gledanje pumpe.
Ako si i dalje nesiguran uzmi obican manometar(najbolje u opsegu do 5-6 bar. ima ih u radnjama koje drze materijal za centr. grejanje i fino su izbazdareni na po pola bara)treba ti malo vestine,eventualno koji reducir navoja i kad sve to povezes videces da ce taj motor da drzi na radnoj temp. pri 850-900o minimalno 1bar.
Ili kod iole ozbiljnijeg mehanicara prvo proveri pritisak sa manomrtrom,gledanje pumpe ostavi za kasnije tj.ako manometar ne pokaze dobre vrednosti.
Provereno, manometar prati rad motora. Kad upalim hladan motor, kazaljka je na 2/3 skale, pa kad se zagreje motor na leru stoji na 1/2i kako dodajem gas raste na skali do otprilike 2/3. Sa oduzimanjem gasa kazaljka se spusta na 1/2 skale. Tako da necu da proveravam pumpu, narocito ako se ne bude vise palila lampica.
Pa onda nema razloga za veliku brigu. Ili je davac nesto prolupao, ili zica koja ide od davaca do table ima negde dodir sa masom. Npr, naslanjala se na neki lim i ostetila se izolacija..
Najcesce zamena davaca resava problem, kojem se verovatno zaptivna membrana ostetila, dobija kontakt sa masom iako postoji pritisak ulja. Desilo se prvo ovo, obicno procuri davac, pa ga ljudi izbace pre nego sto pocne da radi kao disko.
Comment