Cemu sluzi sekundärluftpumpe (u stvari neka vrsta ventilatora koji u****va vazduh i ubacuje ga negde u izduvni sistem ili gde vec dok je motor hladan) ? (Automobil je Passat 1800 turbo benzinac, 2002.)
Sekundärluftpumpe
Collapse
X
-
koliko ja razumem nemacki...a razumem strasno malo... ovo sto je rekao Uros..brze izbacuje gasove za reciklazu..sluzi za manju emisiju stetnih gasova..mada najbolje da prevedes ovaj tekst sa nemackog na tebi razumljiv jezik :
http://rb-k.bosch.de/de/einsatzgebiete/ ... pumpe.html
EDIT : evo preveo sam pomocu : http://babelfish.altavista.com/tr
tako da prevo nije bas u "fullu" ali to ti je to :
The secondary tire pump provides with the cold weather starting by additional supply of oxygen for an afterburning of the still unburned exhaust portions. This afterburning leads directly to a reduction of the emissions. Besides the developing warmth brings the catalyst faster on the high work temperature necessary for the conversion of emissions. Thus the secondary tire pump makes an important contribution for clean engines of the future.Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
To je pumpa koja je aktivna kada je motor hladan minut dva pod pritiskom uvodi atmosferski vazduh u izduvnu cev pre katalizatora da bi se dodatnim 02 iz vazduha do kraja sagoreli hidrokarbonati i povecala temperatura u izduvu (afterburning,nachverbrennung) da bi katalizator sto pre dostigao radnu temperaturu.
Comment
-
-
utice na brze zagrevanje motora pri hladnom startu a time posredno i na brzu pojavu odziva lambda sonde, na manju potrosnju goriva, na manje opterecenje katalizatora, na bolji rad sistema podmazivanja, na manje prljanje svecica...sluzi za dooksidaciju inace loseg procesa sagorevanja u samom motoru.
obicno se pre 20-25 godina koristilo u kombinaciji sa karburatorima radi ekoloskih razloga.
inace u engleskom zargonu se zove secondary air pump.
da li moze da se popravlja ili menja nemam pojma, probaj da nadjes negde spisak rezervnih delova po brojevima, i ako lezajevi imaju zaseban broj verovatno mogu da se kupe zasebno i time promene.
ako je cela pumpa jedan sklop, onda ne gine otvaranje dzepa za novu kod VWa.
mozda ima i u aftermarket ponudi, mada za to godiste ne bih se bas nadao.
pogledaj i koliko tacno predjenih km ima auto, ovaj sklop je u sastavu ekoloske opreme auta a za to postoji produzena garancija po pravilu.
cini mi se da je danas to 160.000km ili minimalno zakonski bese 80.000km.
ne znam bas tacno, proveri.
mozda i VW plati komplet popravku kao fabricku gresku/ manjkavost u ekoloskoj opremi auta po sili zakona.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment