Jel imate neku preporuku kome da se obratim da zna da se igra sa lambda sondama, posto moj saxo valja ima jednu pre a i jednu posle cata ... pa da se to uradi da valja da posle ne pali check engine ..
Skidanje katalizatora
Collapse
X
-
englezi mi savetuju da obavezno na mesto katalizatora stavim malo protocni lonac, valjda zbog kompresije sistema ?!
meni treba neki dobar auspuh servis kojih je strasno malo da znaju posao da ne odem kod nekog sustera pa da posle krene da pravi sranja ..
Comment
-
-
Dakle ovo se radi kad na vozilu imate lambda sondu i nakon katalizatora. Njena uloga je da gleda ispusne plinove i kompjuteru javlja da li katalizator ispravno radi. Ukoliko skinete katalizator i stavite de-cat cijev upalit ce vam se lampica koja upucuje na napravilnosti. Ima slucajeva kad se ona ne pali... no, nas zanima sto napraviti ako zasvijetli.
Iako nisam nasao tekst koji bi upucivao na to da i druga sonda utjece na omjer mjesavine, mehanicar me uvjerava da utjece. Sto i ima smisla buduci da mi je auto izgubio podosta snage nakon sto se upalila lampica.
Za rijesiti taj problem, nasao sam dva nacina. Mehanicki i elektricni bypass. Mehanicki je laksi za izvest i nema potrebe za rezanjem zica, a i to sam napravio na svom vozilu.
Ideja je udaljiti sondu od direktnog strujanja ispusnih plinova. Slika govori tisucu rijeci (zanemarimo katalizator koji je montiran na ovo vozilo).
Dakle, na slici vidimo da su stavljena nekakva dva komada zeljeza i da je time sonda pomaknuta prema van.
preuzeto sa hondafankluba HR
I'm not caucasian, I'm championship white
Comment
-
-
Jel na tvom Saxu TU5JP4 motor?
Donja sonda ucestvuje u regulaciji, tu nema spora. Znaci bez donje sonde auto ce ti upaliti MIL . Takodje ako zadrzis sonde a skines katalizator, pali se MIL. A paljenje MIL lampice te baci u limp mod pa ti vidi. Uostalom mozes da probas da izvadis donju sondu van gasova (zapusi rupu da ti ne drnda auto dzabe), provozaj 100km da se auto adaptira pa javi sta se desilo.
Zasto uopste skidas katalizator?
Comment
-
-
jeste TU5JP4 u pitanju ..
@neman ok hvala, videcu, danas sam isao kod majstora radio lezajeve na alternatoru, pa je pregledan ceo auto. Oni mi nisu savetovali da skidam jer nema potrebe, ja cujem nesto kao i on ali nismo ga dizali da vidimo dal je cat mozda busan ili negde malo cev ili slicno, jako se slabo cuje al se cuje, ne ono zveketanje kao kad je cat otisao neko bas kao da je busno ..
problem je raditi to kad je druga sonda tu, naravno nije nemoguce ..
ja sam hteo da skinem da auto prodise, kad vec nemamo ni dobro gorivo a ni testove pri tehnickom o emisiji iduvnih gasova, pa rekoh sto da ne, ali mislim da moze samo da bude zezanje sa tim opako kad vec nije otisao cat, da je otisao ne bih imao druge..
Comment
-
-
Definitivno bi sebi napravio problem. Vidi gde ti je busan pa zakrpi. A ako bas bude zezao kat, mozda probas da ga ocistis. Izgleda da se uglavnom zapusi na vrhu, taj deo moze da se "probije" pa cak sam vidjao na netu da su odsecali taj vrh saca kat-a. Naravno treba prvo otvoriti lonac pa posle zavariti. Neki kazu da sasvim dobro pase kat od floride sa 1.6 Pezo motorom, a i ovi univerzalni katalizatori mozda dodju u obzir, samo treba videti sta je najjeftinije reseje. U svakom slucaju, NE SKIDAJ katalizator, na tom motoru ta rabota ne prolazi dokazano (imas ovde na forumu iskustva iz prve ruke).
Comment
-
-
tome sam i ja najblizi da ne diram nista ..
pazi sto se tog motora tice, englezi to chupaju i stavljaju cat samo za tehnicki, stave protocni umesto cata i udalje sondu bas kao sto je neman pisao, i nekome pravi problem nekome ne, ali vecinom kao ne .. tako da se celo te igranje ne isplati, a koliko si siguran za ovo za cat sa floride ? njemu je cat dole ispod jako pristupano mesto, kao dodatni lonac ..
Comment
-
Comment