Alat za centriranje lamele

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Alat za centriranje lamele

Imam Simcu Talbot Solaru i imam problem prilikom zamene lamele jer nemam alat za centriranje lamele, odnosno nikad nisam bio u prilici da od starog menjača odsečem vodjicu koja ide kroz korpu i lamelu do motora pa sam uvek imao dosta zezanja da centriram po osećaju lamelu. Da li neko ima ideju kako sam da uradim vodjicu. Mislio sam da pre skidanja stare lamele nabijem drvo od lipe ili neke plastike koje bi tada dobilo oblik vodjice... Ima li neko ideju kako ovo da rešim jer igranje sa menjacem od tridesetak kila nije bas igrarija. Pozdrav!
  • Goran
    Moderator
    • 06.10.2004
    • 535
    • Vrbas

A da napravis (strugar) osovinu po uzoru na spojnicku bez zuba naravno?
    Originally posted by Dora
    Banovao me Goran
    Ako ne mozes da im objasnis, zbuni ih!

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Ja sam ih napravio xx komada od drške za metlu
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Probisvet
        CBC Senator XXL
        • 07.06.2005
        • 423
        • FRANCUSKA

Ja sam uz set dobo od plastike parce koje sluzi za centriranje lamele dobar poslovni potez od strane citroena.

Comment

Originally posted by Dora
          Ja sam ih napravio xx komada od drške za metlu
          Kako? po uzoru na vodjicu iz skinutog menjača ili si ''radio'' na rupi?

Comment

• Davor
            CBC Senator XXL
            • 02.03.2005
            • 498
            • Novi Sad

Kao sto ti Dora rece najlakse je da od metle uradis"alat",koji tzv. nabijes u srce lamele i na osnovu njega podesavas,mislim da nemas potrebe za pravljenjem alata od nekog skupljeg materijala jer strugar ti nece bas malo uzeti novaca za to,licno nisam nikad pomocu nekog specijalnog alata montirao lamelu,najobicnije drvo ili cev za krokodilku,sipka neka bilo sta sto ima dovoljan precnika da mozes preciznije ju podesiti i polako u dijagonali dotezati korpu i kontrolisati da nije se smakla sa centra lamela.

Dobar auto imas,brat i stric su mi godinama imali Simcu 1308,jedna sa 1.3 motorom a druga sa 1.8 i bas su bili zadovoljni sa njima,a kupili su ih 85. u Italiji na otpadu za neke male pare i presli sa njima brdo kilometara.

Comment

Originally posted by Davor
              Kao sto ti Dora rece najlakse je da od metle uradis"alat",koji tzv. nabijes u srce lamele i na osnovu njega podesavas,mislim da nemas potrebe za pravljenjem alata od nekog skupljeg materijala jer strugar ti nece bas malo uzeti novaca za to,licno nisam nikad pomocu nekog specijalnog alata montirao lamelu,najobicnije drvo ili cev za krokodilku,sipka neka bilo sta sto ima dovoljan precnika da mozes preciznije ju podesiti i polako u dijagonali dotezati korpu i kontrolisati da nije se smakla sa centra lamela.

Dobar auto imas,brat i stric su mi godinama imali Simcu 1308,jedna sa 1.3 motorom a druga sa 1.8 i bas su bili zadovoljni sa njima,a kupili su ih 85. u Italiji na otpadu za neke male pare i presli sa njima brdo kilometara.
              SIMCA SOLARA je po mehanici ista kao 1307 i 1308. Sjajni autići, a restauram i Matru. Ovo zadnje bas ide ko nevreme. Što se tiče vodjice nije zeznut ovaj deblji deo nego onaj uži deo. Pretpostavljaš na šta mislim.

Comment

• ljube-kugla
                CBC Senator XXL
                • 04.05.2006
                • 1531
                • batajnica

ako se vidi lamela,onda je priblizno podesis po starim otiscima i probaj
                ko na nas krene iz mesta je naje&o
                a sto nas je vise,jaci smo

Comment

• Davor
                  CBC Senator XXL
                  • 02.03.2005
                  • 498
                  • Novi Sad

Originally posted by Vuja66
                  Što se tiče vodjice nije zeznut ovaj deblji deo nego onaj uži deo. Pretpostavljaš na šta mislim.
                  Razumem na sta mislis, na onaj deo sto ulazi u zamajac,ali opet kazem namestis ju i polako pritezes i gledas da je u centru,ili ako mislis da ju neces moci nacentrirati,uzmi kraj od metle i kod strugara da ti stanji po obimu deo koji ulazi u zamajac i deblji koji ulazi u lamelu.

Retke aute kod nas sredjujes,svaka cast

Comment

• Delkan
                    CBC Senator XXL
                    • 14.06.2005
                    • 829
                    • 60 km From BG,West

Do sada sam mnogo lamela namontirao i centrirao,cesto odoka i jos ni jednom nisam spustao menjac da bi je drugi put centrirao.Ako pazljivo to uradis nema problema.Mislim,nisam ja sad neki snajperista,ali stvarno je lako,samo treba da stavis lobanju naspram centra rajke.
                    E sad,mozda je kod te Simke nesto posebno nepristupacno,ne znam...
                    Ako imam neku staru odsecenu spojnicku uvek je iskoristim,cak i ako je manja mozes namotati malo izolirke i dovesti je na pravi precnik...

Comment

Originally posted by Delkan
                      Do sada sam mnogo lamela namontirao i centrirao,cesto odoka i jos ni jednom nisam spustao menjac da bi je drugi put centrirao.Ako pazljivo to uradis nema problema.Mislim,nisam ja sad neki snajperista,ali stvarno je lako,samo treba da stavis lobanju naspram centra rajke.
                      E sad,mozda je kod te Simke nesto posebno nepristupacno,ne znam...
                      Ako imam neku staru odsecenu spojnicku uvek je iskoristim,cak i ako je manja mozes namotati malo izolirke i dovesti je na pravi precnik...
                      Nije toliko specifično ali moraju obe poluosovine da se vade i ne može da se nameste brenzoni pa da odma sklizne. Pozdrav!

Comment

• SAAB PoWeR
                        CBC Senator XXL
                        • 26.04.2005
                        • 1394
                        • tu iza coska(Milwaukee USA)

ja sam par puta samo srafcigerom ucentrirao , nije bilo problema

kao sto dora pomenu , mozes od drveta napraviti ...
                        _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

• Delkan
                          CBC Senator XXL
                          • 14.06.2005
                          • 829
                          • 60 km From BG,West

Originally posted by Vuja66
                          Nije toliko specifično ali moraju obe poluosovine da se vade i ne može da se nameste brenzoni pa da odma sklizne. Pozdrav!
                          Sad malo offiram,ali jel` neka Simka imala neki posebno zajeban zamajac za skidanje,neki za koji ti treba poseban alat ili tako nesto?

Comment

• Van
                            CBC Senator XXL
                            • 16.02.2007
                            • 1425
                            • Nbgd

Ja ne stegnem korpu , nego rukom samo blago zasrafim srafove , predhodno lamelu postavim sto je moguce preciznije u centar. Kada vracam menjac , spojnicka moze da pomeri lamelu u nestegnutoj korpi . Kada zavrsim montazu menjaca , kroz rupu za viljusku kvacila stegnem srafove na korpi. Ta ne moze na svim automobilim , jer neki nemaju rupe u zvonu menjaca
                            ...zivi , Franjo je ziv !!!

Comment

• Probisvet
                              CBC Senator XXL
                              • 07.06.2005
                              • 423
                              • FRANCUSKA

Probaj sa nastavkom za gedoru i neku od gedora koja odgovara precniku na lameli kroz koji prolazi osovina, ja se secam da sam sa ovim nekako uspeo da je centriram.

Comment

Working...
                              X