Prilikom vožnje preko 100 km/h i na makadamu kada su velike neravnine osjeća se neko kuckanje u volanu koje je više izražajno prilikom brze vožnje i asfalta koji ima neravnina na sebi.Takođe kada vrlo malo cimam volanom točkovi se odmah pomjeraju ali osjeća se kao neko vrlo tiho lupkanje u letvi volana kao da ozubljeni dio letve ima "luft"?Da li je u pitanju letva volana ili to može da se prenosi sa silent blokova ili je nešto treće?
Lupkanje u volanu Laguna I
Collapse
X
-
Eeee matori pa ja upravo imam na laguni2 takav problem stim što se ništa ne oseća na dobrom kolovozu.
Letva,spona,kraj spone ,kugla.
Ako i na najmanji pokret volana mrdaš točkove onda je verovatno neki od jeftinijih kvarova poput kugle ili spone.
Comment
-
-
U principu to jeste problem,ali postoji mera do koje ide finoća u odnosu na automobil jer putevi su očajni a njima vrednost pada tako da kvar koji je stvar(bar u ovom momentu)samo osećaja pod rukama ne treba davati nekih 300ili 500 evra za reparaciju kvara.Hoću reći neka prolupa malo više da mi to stvarno zasmeta jer to mi je jedino opravdanje a inače kod mene je to ne rešiv problem jer su gume niskoprofilne i široke.Što znači još jedna investicija kupovina novih guma i felni pa tek onda remont letve.
A inače još uvek ne osećam štetu u stabilnosti kada to postane kritično razmišljaću o tome.Takođe i drugi veliki auti imaj taj problem tako da ne možemo to pripisati renoou nego našim lošim putevima.
Razmislite logično na zapadu ljudi moraju da udaraju u ivičnjake da bi nešto polomili a mi lomimo čim isteramo na kolovoz.
kod njih čak i amortizeri nemaju pohabanost a kamoli zglobni elementi.
Ako ipak neko od vas reši problem neka pusti informaciju biće korisna i za koliko para.
Comment
-
-
Kod mene na laguni I otisle su spone. Jeftino i lako za menjanje ako imate vodoinstalaterska klesta. Sve u svemu 930 din x 2 kom za spone i 1000 din za majstora (nisam imao gore pomenuta klesta da to sam odradim). I naravno posle tog balansiranje guma i reglaza trapa 1500 din.
Ko je iz beograda najlakse je da ode do servisa ADAM Tosin Bunar i da tamo proba da reglira trap. Recice mu sta mu fali i naravno imace besplatnu reglazu kada to sve zameni...
Comment
-
-
Kad se na mojoj laguni culo lupkanje pri neravninama u sporijoj voznji, u jednom servisu su tvrdili da je navodno 100% problem u letvi, posle se ispostavilo da su solje amortizera (+ dotrajali prednji amortizeri) problem. Dve totalno razlicite tvrdnje...
Svaki sledeci put kad je nesto skuplje u pitanju ima da odem na 5 mesta ako treba, samo da iz tih majstorskih nagadjanja izvucem sta je stvarno tacno.
@nenasan
A kod tebe sigurno nije nesto od tih stvari, kugla, spona ili sta vec...?
Najbolje je ono sto si skoro napisao na temi koju si otvorio, proveravaju trapove tako sto pipkaju nesto rukama i mrdaju pomalo tockove, i to uglavnom svi tako rade. I onda nakon 15 sekundi kazu da je sve u redu, a nije u redu.
Ja nisam mogao pola sata da ubedim majstora da nesto nije kako treba i da se cuje lupkanje, on pogleda i naravno "sve je ispravno", posle ga iscimam da se provoza u autu, i kao nista ne primecuje a ja sedim pored i cujem isti zvuk.
Jedva se smilovao da opet pogleda. Kad su zamenjene solje i amortizeri bilo je sve ok.
Comment
-
-
Svi delovi trapa su jeftini. Nisu originali ali nisu ni losi. Sama letva nemoze da ima problema dok nepregura 200.000-300.000km. Naravno postoji i caura letve koja moze da se menja...
Sto se tice solja i amortizera, na to se najmanje obraca paznja a oni toliko znace za stabilnost i kvalitet voznje...
Comment
-
-
Zavisi da li hoces originalnu varijantu, ili neku jeftiniju...
Npr. u Renault Sava, proizvodjac "Record", je 4700 dinara komad (prednji amortizeri), i daju dve godine garancije na njih. Dobio sam ispisanu i pecatiranu garanciju.
Originalni su negde oko 10 000 dinara po komadu u Savi, ako se dobro secam. (na jednom mestu mi cak rekose i cenu od 150 evra)
Solje nisu skupe, tako da tu mozes i Renault varijantu.
Zamenu prednjih su naplatili 3000 dinara.
Kad sam zvao telefonom servise ispalo je da vecina njih ugradjuje ili te Record ili originalne, nemaju nista trece. Zasto je tako, ne znam.
Nisam pitao za cenu zadnjih amortizera, jer mi rekose da ne treba jos da se menjaju, ali kapiram da je slicno.
Comment
-
Comment