Sipana voda u servo-upravljački sistem. Koja je šteta?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gorchilo
    CBC Član
    • 26.05.2007
    • 52
    • bg

Sipana voda u servo-upravljački sistem. Koja je šteta?

Prvo da napomenem da nisam ja sipao vodu, a drugo da sam besan.
    Sad od početka.
    Auto je Lancia Kappa 2.0 benzinac 99 godište, kupih je pre nekoliko meseci (kumovao IvanT), lepo očuvana, srećno me prevezla i na duže i na kraće relacije, rečju prezadovoljan.

Pre oko mesec dana javi se neko zujanje u motoru. Odvezem odmah lagano do fiat-lancia servisa hvaljenog po netu, neću za sada da napišem kojeg. Dijagnoza je bila da je servo volan ostao bez ulja, negde na nekom crevu ispušta. Majstori me uputiše u "Boban sajle" da mi se tamo izradi i montira deo, jer je kupovina i orginalnog i polovnog dela iz nekog razloga bila problematična (da ne ulazim sad u to). Kaže sipali smo litar ulja da možeš da odvezeš kola, sad ne zuji. Kako mi je auto opet ubrzo prozujao (prešao možda dvadesetak km, dakle očigledno da jako curi), a bio sam u blizini kuće, parkirao sam i od tada ga nisam vozio. Ispostavilo se da Boban sajle ne želi da razmontirava deo, nego da ja to razmontiram u drugom servisu a oni će samo da izrade deo po uzorku. Što zbog ovih snegova, što zbog nemogućnosti da nađem u okolini Braće Jerkovića servis koji bi mi uradio demontažu (svi su odbijali, dok nisam saznao i zašto, momak iz AP Sport servisa mi je objasnio da je pipav zahvat i da se skidanjem te cevi/creva može uništiti navoj na letvi volana), auto mi još uvek stoji na parkingu. Konačno danas nađoh voljan servis, i zatim odem do kola i otvorim haubu da potražim mesto gde se sipa ulje za servo volan. I imao sam šta videti.

Sutra ću okačiti fotku da vidite kako to izgleda. Kantica za servo ulje nalazi se skroz do kabine, neposredno ispod vetrobranskog stakla, u pojasu gde su brisači. Neki plastični poklopac koji inače poklapa zonu direktno iznad kantice zatekao sam da stoji pored, a na samoj kantici je nedostajao čep. A onda sam zavirio unutra, i sasvim očekivano, imao sam videti da je i puna trunja (ulja naravno nema). Ne znam da li sam dovoljno jasno objasnio, kantica stoji tačno u onom pojasu kuda otiče sva voda sa šoferke, i pošto je nedostajao i onaj poklopac i čep, sva voda ovih snegova i kiša u poslednjih mesec dana, malo je reći litri vode, slivali su se kao levkom direktno u servo. Da stvar bude gora, i onomad kad sam odvozio auto iz servisa bilo je puno snega i vode koji su ulazili tu dok sam vozio, dakle voda je verovatno odavno prošla kroz ceo sistem, kroz pumpu, do letve, i ko zna gde.

Majstore koji su zaboravili da vrate čep i poklopac ću zvati tek u ponedeljak jer su im brojevi isključeni, a vi mi molim vas recite:
    1. Koja je potencijalna šteta, tj. šta je moglo da nastrada u najgorem slučaju?
    2. Da li smem da palim motor? Naravno ja to ne bih radio, ali pitam za slučaj da mi majstor kaže "slobodno sipaj ulje, upali i dovezi"
    3. Koja je po vašem mišljenju ispravna procedura u trenutnoj situaciji: npr da šlepam do servisa bez paljenja, pa da se razmontira ceo servo sistem i očisti od vode i trunja, da se pogleda u kakvom su stanju svi delovi itd.?

Auto je inače zaista lepo održavan i pažen (imam servisnu istoriju, sve originalni delovi menjani u Delti), ne vide mu se godine, i brzo mi je postao veoma drag, ne želim sad da dodatno pogoršam situaciju i da ga uništim.
  • ale944
    CBC Senator XXL
    • 20.03.2006
    • 1457
    • Beograd

Re: Sipana voda u servo-upravljački sistem. Koja je šteta?

cim upalis motor, pocinje i servo pumpa da radi.. tako da je slep najbolja opcija, ili ako je izvodljivo da skines kais sa servo pumpe, naravno jedino ako taj kais ne goni i neke druge bitne agregate.
    http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• maliomladinac
      CBC Senator XXL
      • 21.11.2008
      • 995
      • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

Uh, steta mislim da je nacicnjena, postena. Drugaru je u 306, sipana voda u cantricu za servo ulje, morao je da menja pumpu. Pitacu ga sutra sta mu je sve bilo pa ti javljam.

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
      061/665-94-23

Comment

• gorchilo
        CBC Član
        • 26.05.2007
        • 52
        • bg

Servo kantica smeštena je gore desno:

Poklopac ostavljen pored:

Inače treba da stoji ovako:

Čep nedostaje:

Trunje unutra:

Comment

• gorchilo
          CBC Član
          • 26.05.2007
          • 52
          • bg

Sutra se obračunavam s majstorima, jel može neko da mi napiše ukratko šta je sve moglo da nastrada od vode, kuda je mogla otići itd.
          Trunje, da li je i ono ušlo unutra ili kod kantice možda ima neki filter?
          Koji je ispravan postupak da se sve ovo pošteno sredi?
          Hvala.

Comment

• ale944
            CBC Senator XXL
            • 20.03.2006
            • 1457
            • Beograd

nema filter, a to iz cantrice je otislo prvo u pumpu, pa u letvu, i nazad u cantru... sve se lepo to brzo pomesa.
            http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• 206
              Admin od ispočetka :)
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Ispravan postupak? Mislim da i sam znas...demontaza i rasklapanje celog sistema, pa ispiranje - letva, pumpa, cantra, creva.
              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• gorchilo
                CBC Član
                • 26.05.2007
                • 52
                • bg

A šta je moglo da zarđa? (mesec dana nije vožen)
                Šta je možda nepovratno zarđalo?
                Da li je letva mogla da zarđa? (Negde iznutra?)
                I da li u tom slučaju može da se sredi?
                Možda smaram ali to su mi potrebne informacije, čini mi se.

Comment

• 206
                  Admin od ispočetka :)
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

E pa sad to je cisto nagadjanje, da li je zardjalo ili ne. Moglo je da zardja, i pumpa i letva, a da li je, to ces morati da pogledas.
                  The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• gorchilo
                    CBC Član
                    • 26.05.2007
                    • 52
                    • bg

Epilog se može naći u ovom tekstu:
                    viewtopic.php?f=5&t=5125&p=743315#p743315

Comment

Working...
                    X