Ford Taunus lageri zadnje osovine

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kasper971
    CBC Član
    • 31.08.2010
    • 27
    • Kumanovo

Ford Taunus lageri zadnje osovine

Zdravo, ja sam novi na forumu, danas sam vas pronasao. Inace sam svezi vlasnik Ford Taunusa 1.6 iz 1979 godine.
    Moram da se malo pozabavim sa sredjivanjem pre nego sto posting.php?mode=post&f=371#zahladni. Imao bih mnogo pitanja u vezi popravke i podesavanja, nego da pocnem sa onim sto mi se cini najhitnije.

Naime u voznji se izrazito cuju lageri zadnje osovine (buce), moram da ih pod hitno menjam, pa me interesuje zna li neko koje su dimezije i sta mi sve treba za zamenu (semerinzi i to...) cisto iz razloga da ne bih morao prvo da ih izvadim pa da sa njima jurcam po gradu i trazim takve. Ako neko zna oznake ili dimezije pa da ja prvo nabavim njih i onda sve od jednom uradim.

Hvala .
  • kasper971
    CBC Član
    • 31.08.2010
    • 27
    • Kumanovo

Re: Ford Taunus lageri zadnje osovine

Ajmo ljudi pa zar bas niko nezna dimenzije lagera za zadnje tockove kod Ford Taunus-a.

Dajte malo potrudite se.

Comment

• Djolee
      CBC Veteran
      • 03.04.2006
      • 160
      • Nis

Ako je isto kao kod Mante,a predpostavljam da jeste,ne trebajuti semerinzi,imaju ih lageri u sebi.Cena je nego oko 4000 po komadu,a za dimenzije...pa najbolje da pozoves neku prodavnicu auto delova pa da ih nadju po godistu i kubikazi.Inace je lager obican kuglicni,ali ima sa spoljne strane o-ring,a sa unutrasnje semering i zato kosta koliko kosta.

Comment

• Djolee
        CBC Veteran
        • 03.04.2006
        • 160
        • Nis

Ako nikad nisi menjao te lezajeve idi kod majstora.Iz dva razloga.Prvi je da ti treba presa da nabijes lager na poluosovinu,trebalo bi i skidanje tako da se radi,ali moze da se zasece lager brusilicom pa se slomi,a drugi je to sto ces mecku da rodis dok izbijes poluosovinu,a moraces da pravis i udarni radapciger,mozes da mlatis i po glavcini,ali ne preporucujem jer mozes da je ostetis a i mnogo ces tesko da je izbijes tako.

Comment

• brbora
          CBC Član
          • 28.11.2007
          • 97
          • Beograd

Pogledaj malo ovde dimenzije .... ako je to ...
          http://www.autocarspare.com/catalog/whe ... 07034.html
          http://www.rockauto.com/catalog/x,carco ... BL4%2BCarb.

Guglaj malo pa ces naci nesto !

Comment

• kasper971
            CBC Član
            • 31.08.2010
            • 27
            • Kumanovo

Originally posted by Djolee
            Ako nikad nisi menjao te lezajeve idi kod majstora.Iz dva razloga.Prvi je da ti treba presa da nabijes lager na poluosovinu,trebalo bi i skidanje tako da se radi,ali moze da se zasece lager brusilicom pa se slomi,a drugi je to sto ces mecku da rodis dok izbijes poluosovinu,a moraces da pravis i udarni radapciger,mozes da mlatis i po glavcini,ali ne preporucujem jer mozes da je ostetis a i mnogo ces tesko da je izbijes tako.

1. Ovo (zaokruzeno me interesuje) jel taj prsten ide sa lagerom zajedno, posto kolko sam video u uputstvu on je za jednu upotrebu, lomi se za da bi se izvadio (to je kao drzac lagera).

2."...da rodis dok izbijes poluosovinu," mislis na lager sa osovine ili na samu osovinu sa diferencijala.
            jel se misli na ovo izbijanje.

Hvala.

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

mali oglasi, kupovina i prodaja na pp
              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• brbora
                CBC Član
                • 28.11.2007
                • 97
                • Beograd

1. PRSTEN - FIKSATOR LAGERA
                To sto si zaokruzio na slici je fiksator lagera , odnosno on drzi lager da ostane na svom mestu.
                Kod menjanja lagera ovaj deo je skoro nemoguce svuci sa osvine da se ne unisti.
                On se zapravo sece brusilicom i zatim malo sekacem jos se razbija i svlaci sa osovine.
                Ovaj fiksator možeš napraviti kod metalostrugara - pa čak ako budeš imao sreće ovakvi lageri se
                mogu već kupiti sa ugradjenim ovim delom - kao jedna celina

Evo ti malo primera kako se to radi ::::

A ovo ti je nacina kako pravilno da svuces lager ....ovako sam ja radio ... pa nije hteo van ... pa sam ga brusilicom rasekao

2. IZBIJANJE OSOVINE IZ LEZISTA
                Ona moze da se izbija na razne nacine ...
                Moze da krene lako , a moze malo i teze ...
                Ali mislim da nije nju problem izbiti ako imas malo jacu macolu i da prikacis na glavcinu nesto po cemu ces udarati

Evo kako se izbija ova osovina pravilno'propisano sa povratnim čekićem

A ovako sam ja izbijao sa podupiracem od gradjevinskih skela ) na mojem dzipu ....

3. VRAĆANJE SVEGA NATRAG
                Naravno da je ispravno koristiti presu za nabijanje prstena-fiksatora i lagera
                Medjutim može se uzeti cev ( od gradj.skela) pa sa njom i čekićem nabiti ove dve stavri na osovinu ...
                Ali cev mora biti takvog dijametra da naleže na unutrašnji prsten lagera - kako nebi ga razvalila

Ovo je sve iz mog ličnog iskustva na mom džipu ...

Comment

• kasper971
                  CBC Član
                  • 31.08.2010
                  • 27
                  • Kumanovo

Hvala ti puno , veoma korisni saveti.

Comment

• Van
                    CBC Senator XXL
                    • 16.02.2007
                    • 1425
                    • Nbgd

Koliko se sećam , lager je prečnika oko 67mm a njegovu debljinu ne znam . Taj prsten što fiksira lafer iseci prusilicom , a i sam lager , ako neće napolje , a neće , pošto je i on upresovan . Napraviš nov prsten kod strugara ako ne dolazi sa lagerom , i na kraju kada je sve montirano , privariš na jednom mestu prsten , za poluosovinu , čisto kao osigurač ( jedna tačka a ne pun var okolo )
                    ...zivi , Franjo je ziv !!!

Comment

• kasper971
                      CBC Član
                      • 31.08.2010
                      • 27
                      • Kumanovo

Pronasao sam lagere konacno 67*30*24 kod nas su oko 2300 denara ili 37 eura. Jos samo majstora (mog prijatelja) da ubedim da pocnemo rad, posto kaze da je zadnji put kad je nekom menjao lagere, ubio se ceo dan od posla. Ali nateracu ja njega. Ha ha h a.
                      Juce smo zamenili kardansku gumu i nabavio sam novu haubu, posto je stara bila slupana. E sad ostaje da je ofarbam i nabacim airbrush pa da je montiram. Stavicu slike kad budem zavrsio.

Comment

• kasper971
                        CBC Član
                        • 31.08.2010
                        • 27
                        • Kumanovo

Evo konacno sam zamenio lagere. Sve je islo kao podmazano, a i ekipa se je bogami dobro podmazala.

Skidanje tocka.

Pa onda izvlacenje osovine iz diferencijala.

Stari lager smo jednostavno razbili :

E onda novi lager

majstor je univerzalnom metodom pristupio nabijanju lagera na osovinu

U medjuvremenu sitne intervencije oko auspuha.

I na kraju vracanje osovine u diferencijal i zavrsetak poslova, a posle toga proba.

Comment

Working...
                        X