potrosnja goriva mi znatno porasla... ima li veze sa uljem??

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yamahapsr2100
    CBC Početnik
    • 22.09.2010
    • 6
    • Cacak, Srbija

potrosnja goriva mi znatno porasla... ima li veze sa uljem??

DAKLE: Fiat Stilo 1.2, 16V, 6 brzina, 2002god. presao 70.000km.
    U septembru mi je potrosnja na boardu pokazivala - 6.1L/100km,
    a sada (u oktobru i novembru) mi pokazuje - 9.1L/100km. Od tada sam uradio sledece stvari na kolima:

-zamenjeni filteri za ulje i vazduh (koji su inace bili u dobrom stanja, ali ajde)
    -zamenjeno ulje (sipao MOBIL SUPER 2000 X1, 10W-40, SEMISYNTHETIC), a fabricka preporuka u mom slucaju je - SELENIA 20K
    -zamenjena bobina na prvom cilindru
    -zamenjene letnje za zimske gume

Moje pitanje je - da li je moguce da samo zbog pada temperature ovoliko poraste potrosnja (a jos uvek nisu neki minusi napolju), i da li
    ovaj porast potrosnje moze da ima veze sa gorepomenutim uljem (MOBIL) koje sam sipao, a ne ono koje je preporuceno,
    ili je pak nesto trece razlog...
    Molio bih vas za savet, pomoc ili neki predlog, sugestiju - stagod.
    Hvala
  • nidzola1
    CBC Senator
    • 26.04.2010
    • 252
    • Srbija

Re: potrosnja goriva mi znatno porasla... ima li veze sa uljem??

i meni se slicno desilo uradio servis (filteri, ulje itd...), doslo hladnije vreme skocila potrosnja, mada to zavisi i od stila voznje, goriva itd...

Comment

• aivan
      CBC Senator
      • 28.02.2006
      • 247
      • Bograd, Mirijevo

3 litra razlike je previse, cak i da uzmemo da je u pitanju hladnije vreme, cak i da zimske gume imaju znacajno veci obim od letnjih (ako nije isti profil) itd .. opet je mnogo.

Za pocetak, poznato je da to sto board comp pokazuje ponekad nema veze sa zivotom, da li si jos nekom metodom utvrdio sigurno da je sad potrosnja 50% veca (naprimer, sipanjem do cepa, voznja 400-600 km i opet sipanje do cepa)?
      Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• yamahapsr2100
        CBC Početnik
        • 22.09.2010
        • 6
        • Cacak, Srbija

Nisam nista drugo pokusavao osim posmatranja na boardu, ali primecujem zaista da za 1000 din predjem manje km, recimo
        bar dve voznje do grada i nazad, tako da mi se cini da board vrlo priblizno pokazuje u mom slucaju (a i u poredjenju sa prethodnim autom koji je trosio oko 10l-to je negde tu po prelazu)...

Comment

• yamahapsr2100
          CBC Početnik
          • 22.09.2010
          • 6
          • Cacak, Srbija

Da naglasim samo da mi je akumulator na izdisaju, ako to moze da ima veze...

P.S ok za velika slova - razumem i nije mi tesko

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

na stilu kad je akumulator na izdisaju (tabla) bord zna da brljavi. zaboravi teoriju o ulju ako nista drugo sipao si kvalitetnije ulje nego sto fabrika preorucuje, dokazano u praksi. a drugo vrlo lako moze da se desi da se potrefilo samo da je u vreme kad je radjen mali servis nesto gecrkt, neki senzor recimo, sto me na stilu ne bi iznenadilo.
            deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• ale944
              CBC Senator XXL
              • 20.03.2006
              • 1457
              • Beograd

taj auto moze da trosi 6 litara samo po otvorenom..

8ica je sasvim realna potrosnja za njega, i jos ako vozis uglavnom kratke relacije dok se motor ne zagreje to je to..
              http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• sasha015
                CBC Veteran
                • 29.02.2008
                • 153
                • LOznica
                • Hyundai i-20

6 litara na otovorenom putu,sa malim brojem obrtaja i "penzionerskom" voznjom.
                Tih 9 litara je realna potrosnja u gradskoj voznji.Tesko da moze manje.

Comment

• Stratos
                  CBC Senator XXL
                  • 10.09.2008
                  • 2594
                  • Novi Sad

Reč je o autu od skoro 1,5 tona.
                  Voleo bih da posedujem jednog koji u gradu troši manje od 9-10l/100km.

Comment

• yamahapsr2100
                    CBC Početnik
                    • 22.09.2010
                    • 6
                    • Cacak, Srbija

E pa decaci, stvarno vam svima najlepse hvala.. mislim da sam dosao do ispravnog zakljucka da njegova potrosnja
                    i jeste o tom nekom okviru (kako meni board i pokazuje), a mislim da sam pronasao i "kvaku" u mom slucaju -
                    verovatno je odgovor na moje pitanje - odakle tih 6.1l/100km,
                    pa evo - mislim da je odgovor u sledecem - ja sam
                    upravo tih dana i kupio auto, a s` obzirom da je auto (u)dovezen iz Italije onda verujem da je velika kilometraza
                    predjena na otvorenom putu, po toplijim vremenskim uslovima, s` letnjim gumama, i na kraju sa italijanskim gorivom
                    koje je mozda boljeg kvaliteta nego ovo kod nas, tako da sve ovo kada saberete i podvucete - da moguce je 6.1, i ispravno je sada 9.1, slazete se samnom ???
                    Puno pozdrava Dragan

Comment

• yamahapsr2100
                      CBC Početnik
                      • 22.09.2010
                      • 6
                      • Cacak, Srbija

Evo da se javim svima koji su ucestvovali i pomogli na ovoj temi sa jednom lepom vesti - u subotu sam isao u jednom pravcu
                      oko 80km i to nije potpuno "ravan" put (ima krivina i uspona dosta), ali je svakako otvorena voznja - lepa vest je sto sam propratio potrosnju i pogledao board i to se negde jako dobro uklapa, a ina je bila oko 5,9l/100km, i vozio sam vise od pola puta "pod presingom", dakle nisam ga stedeo niti malo, i mogu vam reci da sam pao od odusevljenja. U gradu je potrosnja i dalje oko 9.1l/100km, dakle - to je to, i mislim da je ova tema konacno zakljucena, jos jednom hvala svima na ucescu

dragan

Comment

• srbin001
                        CBC Član
                        • 25.09.2010
                        • 86
                        • Srbija

Originally posted by yamahapsr2100
                        DAKLE: Fiat Stilo 1.2, 16V, 6 brzina, 2002god. presao 70.000km.
                        U septembru mi je potrosnja na boardu pokazivala - 6.1L/100km,
                        a sada (u oktobru i novembru) mi pokazuje - 9.1L/100km. Od tada sam uradio sledece stvari na kolima:

-zamenjeni filteri za ulje i vazduh (koji su inace bili u dobrom stanja, ali ajde)
                        -zamenjeno ulje (sipao MOBIL SUPER 2000 X1, 10W-40, SEMISYNTHETIC), a fabricka preporuka u mom slucaju je - SELENIA 20K
                        -zamenjena bobina na prvom cilindru
                        -zamenjene letnje za zimske gume

Moje pitanje je - da li je moguce da samo zbog pada temperature ovoliko poraste potrosnja (a jos uvek nisu neki minusi napolju), i da li
                        ovaj porast potrosnje moze da ima veze sa gorepomenutim uljem (MOBIL) koje sam sipao, a ne ono koje je preporuceno,
                        ili je pak nesto trece razlog...
                        Molio bih vas za savet, pomoc ili neki predlog, sugestiju - stagod.
                        Hvala
                        Prvo reba uzeti u obzir da vozis italijanski auto relativno novije generacije koji ima varijacija po svakom pitanju i problema, sa akcentom na elektroniku koja je daleko od sjajne.

Ono sto ti racunar prikazuje, cak i na mnogo boljim vozilima, blago receno nije nikada merodavno. Tj pogresno je.
                        Po logici stvari on meri protok vazduha na osnovu cega proracunava prosecni protok goriva i prikazuje ti.

Nemoj se opterecivati time, vec iskontrolisi potrosnju na najjednostavniji i najmerodavniji nacin, kao sto ti je "aivan" rekao. (sipaj i vozi pa dospi i oduzmi.

Comment

Working...
                        X