RENAULT Laguna 2002. karavan - brujanje motora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • only
    CBC Početnik
    • 27.02.2008
    • 5
    • Novi Sad

RENAULT Laguna 2002. karavan - brujanje motora

Cao svima,
    pre par nedelja uzeo sam Laguna 2002 god.(karavan), auto je extra očuvan i utegnut, odlično ide i vuče, ali normalno ne može baš sve da bude divno. Dok sam ga vozio i probavao nisam primetio neke stvari a to je da na primer kada dodjem na brzinu 100-120 mnogo mi nešto bruju motor. Do 2800 obrtaja mi je ok već tu oko 3000 počinje jači rad motora a preko toga još jače.
    Da li je to normalno? Pošto prvi put vozim Renault vozila? I ako nije šta je mogući kvar?
    Hvala unapred

Poruku izmenio: gordi014
  • Duke
    CBC Senator XXL
    • 16.01.2006
    • 753
    • Urbs Naissus

U, bre! Pa, premalo podataka si stavio. Ne znamo nista, cak ni to da li je dizel ili benzinac...

Prva stvar je da odvojis motor od druge moguce buke. Ako ti na 60 u trecoj pravi istu buku kao na 80 u cetvrtoj ili na 120 u petoj
    (znaci na priblizno istim obrtajima), e onda mozes da kazes da je motor. Ako se pojavljuje samo izmedju 100 i 120 sva je prilika da nesto drugo pravi buku na tim brzinama...
    "Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."

Comment

• Nole84
      CBC Član
      • 12.11.2007
      • 19
      • Zvornik

Ja sam cuo (ali da naglasim cuo ne i video) da pojedine Lagune imaju problem sa desnom poluosovinom i da se takvi simptomi (brujanje i sitno zveckanje) javljaju bas pri tim brzinama kada se prebaci u 5 ili 6 stepen prenosa, dok u ostalim brzinama sve funkcionise normalno.

Comment

• only
        CBC Početnik
        • 27.02.2008
        • 5
        • Novi Sad

Sorry! Bio sam jutros malo pospan kada sam postavljao temu.
        U pitanju je dizel, 2002, 120.000 km

Zvuk se javlja uglavnom preko 3000 obrtaja, ali npr. jače na 120 u petoj nego 80 u četvrtoj ali ipak ima to neko brujanje.
        Na 120 km osetim vibriranje koje pretpostavljam pravi motor recimo kada stavim ruku na retrovizor, e sada kažem možda je to normalno ali kao što sam rekao nisam ranije vozio francuze.
        I sada me živo interesuje šta bih moglo to da bude, i gde bi to mogao da proverim da vidim šta je?

Comment

• click
          CBC Veteran
          • 13.09.2007
          • 128
          • Beograd

Koji dizel, 1.9 ili 2.2? Ako je 1.9, koji? 100, 110 ili 120 ks? Koji menjac, petostepeni, sestostepeni ili automatik?

Comment

• only
            CBC Početnik
            • 27.02.2008
            • 5
            • Novi Sad

Dizel 1.9, 100 ks, petostepeni menjač.

Comment

• click
              CBC Veteran
              • 13.09.2007
              • 128
              • Beograd

Sta meni pada na pamet i sta bih ja proverio:
              1. nosaci motora i menjaca;
              2. stanje poluosovina
              3. prednji trap-kugle, silen blokove, manzetne
              4. gume svakako, da li je neka felna iskrivljena (moze oho-ho da se cuje brujanje)

Comment

• Duke
                CBC Senator XXL
                • 16.01.2006
                • 753
                • Urbs Naissus

Ne znam kako su ustrojeni kaisevi za pogon pomocnih agregata, ali potrosheni spaneri, trkaci, ili losi kaisevi (pretegnuti, prelabavi, iskrzani) mogu znacajno da podignu nivo buke motora. A moze da bude i opasno ako neka komponenta otkaze ili se kais otkine!

Ja sam pre godinu dana mislio da cu u najmanju ruku da remontujem servo pumpu, koliko je krljalo, uzdisalo i jecalo, dok nisam promenio pisljivi kais od 300 dinara, i sve se vratilo u normalu...

Stavi i tu stvar na listu za proveru.

Drugu buku proveri tako sto zaletis auto dok ne zacujes buku, pa stisnes kvacilo i pustis auto na ler, da se krece inercijom. Ako se i dalje cuje, onda nije od motora nego od drugih rotirajucih masa (vec ti je click sugerisao, poluosovine, gume, felne...)
                "Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."

Comment

• only
                  CBC Početnik
                  • 27.02.2008
                  • 5
                  • Novi Sad

Probao sam to sa pritiskanjem kvačila i tada ta buka nestaje, čim vratim ponovo bruji. Znači recimo idem 90-100 km i tu je otprilike podnošljivo čim stisnem gas i počne da ubrzavam brujanje motora počinje.
                  Oteraću ga u servis pa neka me sreća posluži da nije nešto veliko, ali kakve sam sreće teško.

Comment

• Nole84
                    CBC Član
                    • 12.11.2007
                    • 19
                    • Zvornik

Javi kako si prosao na servisu bas me zivo interesuje sta to moze biti!!!

Comment

• only
                      CBC Početnik
                      • 27.02.2008
                      • 5
                      • Novi Sad

I tako ja tek posle par meseci otišao u servis i ustanovilo se da je otišao gornji nosač motora.
                      To je to.

Comment

Working...
                      X