Koje gume?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dranix
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 3079
    • Antwerpen/Belgium
    • Saab 9-3

Ako je vec rec o losije izolovanim automobilima sa namerom da se voze normalno svakako da bi buka gume trebala da bude jedan od vaznijih faktora prilikom izbora.
    Evo recimo sve nove serije tzv. "eco" guma bez obzira na proizvodjaca su uglavnom veoma tihe jer imaju takav dezen. Naravno da se obavezno proizvode u svim manjim dimenzijama sto jasno pokazuje koja im je namena.
    Nikad do sada nije bilo bolje stanje sto se izbora guma tice. Kao da neko bas vodi racuna sta je potrebno. Utoliko bolje za nas.

Comment

• nidza
      CBC Senator XXL
      • 16.04.2008
      • 496
      • nbgd

Slažem se sa ovim, meni se prvi put dešava da ne jurim određenu gumu, nego da sam bio u situaciji da pojma nemam šta da kupim. Posle aktuelnih iskustava sa Tigrom, mogu samo da im poželim da tako nastave, mene ne bi bilo sramota da ih stavim ni na mnogo skuplji auto.
      Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• remark
        CBC Član
        • 05.06.2007
        • 82
        • Novi Sad

175/65/14

Tigar Hitris: 3.785,00 din
        GoodYear DuraGrip: 3.882,00 din AKCIJA

Comment

• remark
          CBC Član
          • 05.06.2007
          • 82
          • Novi Sad

Steta samo sto nema GoodYear Excellence u toj dimenziji pa jos na akciji, e to bi bas bio pun pogodak!

Comment

• nidza
            CBC Senator XXL
            • 16.04.2008
            • 496
            • nbgd

Slažem se, DuraGrip je u klasi sa Sigurom. U tom dvoboju bih imao siguran izbor (svakako ne Sigura), dok u slučaju iznad nisam baš tako siguran.

Comment

• remark
              CBC Član
              • 05.06.2007
              • 82
              • Novi Sad

Originally posted by nidza
              Slažem se, DuraGrip je u klasi sa Sigurom. U tom dvoboju bih imao siguran izbor (svakako ne Sigura), dok u slučaju iznad nisam baš tako siguran.
              GoodYear je u klasi sa Tigrom? Pa sad...

Rekoh vec Hitrisi su mi presli 20.000km i pri kraju su, ma koja je to klasa?

Comment

• dranix
                CBC Senator XXL
                • 04.10.2004
                • 3079
                • Antwerpen/Belgium
                • Saab 9-3

U kom smislu klase? Klase cene ili klase kvaliteta?
                Problem bas i jeste u tome sto se te dve stvari cesto ne gadjaju nikako.

Comment

• nidza
                  CBC Senator XXL
                  • 16.04.2008
                  • 496
                  • nbgd

Načelno su različite klase, samo je Tigar, naravno, jeftiniji. Da li je manje kvalitetan - nisam ni stručan ni kompetetan da donosim ocenu. Sigura je gradska, jeftina, ekonomska guma, baš kao i pomenuti Goodyear, kao nešto najjeftinije što fabrika nudi. Hitris je ipak stepenicu iznad, a i pravi se za veće dimenzije, kao što recimo Syneris gađa vrhunsku klasu automobila sa brzinskim indeksima 270 i 300.

Ponoviću opet, mrtvo slovo na papiru i realnost su jedno, ali to što piše Goodyear na gumi ne mora da znači da je stvarno bolja - verovatno duže traje.

Evo recimo par ocena, krajnje subjektivno:

Šta čini dobru gumu, a Hitris to nema?
                  Sertifikovana je na 210, više nego što moj auto može da postigne.
                  Apsolutno je tiha.
                  Ne trese.
                  Odličan grip na suvom.
                  Odličan grip na kiši.
                  Zapravo nikad mi se još nije upalio ABS, čak ni pri kočenju koje postaje apsolutno neprijatno za putnike.
                  Lepa guma u svim dimenzijama (kod mene 205/55R16).
                  Meka i udobna guma.
                  Definitivno ne spada u ekonomsku klasu, za nju imaju Siguru, u pitanju je srednja performans guma za srednju klasu vozila i točkom do 16".
                  Ne mogu da ocenim trajnost, prešao sam tek oko 3-4 hiljade sa njom. Nema još nikakvih tragova potrošenosti.

Zbog silnih reči hvale za ovu gumu i nisam uzeo 17" točkove jer mi je Syneris nepoznanica, a nisam lud da uzimam polovnu gumu ili da dajem preko 1200e za nove gume i felne, samo da bi mi auto izgledao lepo. Ako se Syneris pokaže dobro, ili ja iznenada obogatim, rado ću staviti i 17ice za sledeće leto (kome se sviđaju moje 16ice, neka mi se javi na PM u novembru kada turam zimske točkove, uredno spakovane na polici).

Što se Duragrip tiče, u pitanju je ekonomska guma najniže klase, T indeks. Ne znam dalje ništa o njoj, sem da se pravi kao i Sigura u 13, 14 i 15 inča, i da predstavlja dno ponude pomenutog proizvođača.

Prema tome, ove dve gume su vrlo jasno definisane po klasama, a sličnost u ceni potiče što je guma u klasi iznad potpisana od strane Tigra.

E, sad, da ne prejudiciram, malo sam prešao sa njima, neka pređu još 20tak hiljada, malo da ostare, i onda da vidimo šta je zapravo na točkovima.

Ja bih uzeo Hitris.

Comment

• dranix
                    CBC Senator XXL
                    • 04.10.2004
                    • 3079
                    • Antwerpen/Belgium
                    • Saab 9-3

Ne znam. Za mene je nekako po sistemu kakav auto, takve i gume.
                    Felne? Naravno, uvek standardne bar sto se tice precnika.
                    Zasto? Zato.
                    O svemu smo pisali ko zna koliko puta.
                    Zanimljivo je da su mnogi bas izricito PROTIV Tigrovih guma a ponekad i bez argumenata.
                    Ja mislim da su ovde na zapadu Tigar gume SKUPE bar sto se tice ovih cena na netu posto ih nisam video uzivo u Belgiji kao da ih i nema.
                    U Srbiji je mozda vec druga stvar po pitanju cena. Vi to bolje znate a i treba vam.
                    Ako je karkas Tigrovih guma dobar, zasto bi bile lose? Jedino sto u Srbiji posebno treba imati u vidu to su rupe i blato na putevima. Ostaje jos samo cena. Ako bi se uvek i striktno pridrzavali ogranicenja brzine izbor je veoma lak. Posto to uglavnom NIJE slucaj izbor je jako tezak i ne treba stedeti u tom slucaju. Drugim recima Tigar OTPADA u bilo kom vidu (bilo koji model) kao NESIGURNA guma za takav nacin voznje.
                    Mnogo se brate gine u Srbiji. Bas i previse.
                    Ne kazem da su gume krive ali to je jedno od stvari koje mozemo da promenimo sami pored sopstvenog ponasanja.
                    Ostalo je u "bozijim rukama".

Comment

• nidza
                      CBC Senator XXL
                      • 16.04.2008
                      • 496
                      • nbgd

Gine se najviše zbog neispravnih automobila, loših i nesavesnih vozača, nikakve kulture vožnje i katastrofalne ogranizacije saobraćaja i celokupnog rada saobraćajne policije.

Ne znam da li si u svemu ovome video nešto zajedničko - ljudski faktor.

Prosečan auto ovde nema ni Tigrove nove gume, nego obično model koji više ni ne postoji u prodaji, odavno zreo za bacanje u smeće. Verovatno kupljene polovne još 2005. godine kad su imale "tek" 7-8 godina, ali imaju još 4mm šare u akvaplaning kanalu... Da ne pričam o materijalu starom deceniju...

Magarac misli ako ima ABS da može da vozi na felnama. Treba da se pomirimo da smo jedna, na žalost, ozbiljno zaglupljena i neobrazovana nacija. Zato se gine u saobraćaju. Ali ni to nije strašno, strašno je što se ništa ne preduzima.

Što se samih Tigrovih guma tiče, mislim da si prestrog. Bože zdravlja, razuveriću te, ja sam bio takav isti skeptik kao ti, ali sam potpuno razuveren. U Srbiji je problem što su dobre uvozne gume preskupe, upoređujući online cenovnike po EU, vrhunske gume su ovde duplo i troduplo skuplje. Čak je i Tigar kod nas skuplji nego u UK. I u Bosni je jeftiniji, još kad se odbije PDV. Ja bih tamo namontirao gume, nego sam menjao dimenziju...

Comment

• kwisko
                        CBC Veteran
                        • 14.04.2008
                        • 124
                        • bg

Originally posted by Ivancho
                        Originally posted by kwisko
                        vidi ja imam dve fuldine zimsko letnje
                        Ako na gumi pise "M+S" to ne znaci da je ona za sva godisnja doba,nego M - mud (blato) i S - snow (sneg) . Ta oznaka se stavlja skoro na sve moguce gume zbog zadovoljavanja odrdjenih ino propisa. Da li bi tigrovu TG 621 vozio zimi? Zasto da ne, pa na njoj pise M+S
                        lave i na tarabi pise .... znas kako vec ide , ja lepo napisah da su gume proverene a ne da sam ih sad stavio i da od njih ocekujem ovo ili ono , inace cisto za zapisnik da se zna tigar ne bih stavio nikada , najradije bih stavio ali to se nazalost vise ne proizvodi , DUNLOP zaboravih joj ime ali joj se posle 30 posto istrosenosti otvara novi sloj sara tako da imas duple sare i meni su na divljackoj voznji trajale 3 godine , uostalom sta vi ljudi ocekujete od gume da traje 5-55 godina ?!?!?!

Comment

• remark
                          CBC Član
                          • 05.06.2007
                          • 82
                          • Novi Sad

Kupljene 2 Good Year DuraGrip juce, Hitris prelazi pozadi. Hvala svima na odgovorima.

Comment

• dranix
                            CBC Senator XXL
                            • 04.10.2004
                            • 3079
                            • Antwerpen/Belgium
                            • Saab 9-3

E, sad da vidimo koliko ce trajati.

Comment

• malivuk406
                              CBC Senator XXL
                              • 04.04.2007
                              • 490
                              • Nbg

ee, nisam hteo da otvaram drugu temu zbog jednog pitanja...
                              interesuje me cena za Tigar Prima 205/55 R16, ako neko zna... bar okvirno...
                              hvala...

Comment

• nidza
                                CBC Senator XXL
                                • 16.04.2008
                                • 496
                                • nbgd

Oko 4800-5100 sa montažom, ali ja ti u toj dimenziji preporučujem Tigar Hitris, ne Primu. Slične pare.

Comment

Working...
                                X