U pitanju je nova astra classic, na nekih 1000km sam primetio da vuče udesno. Radjeno je centriranje i rotacija guma u Autoprometu i dalje vuče. Kad krenem malo zustrije iz stajanja volan baca udesno. Kad se ispravi i pusti kola idu udesno. Išao sam i u Beogumu jednom sam probao tamo da iscentriram i majstor nije uspeo na levom tocku da podesi camber (nagib) i reče da je verovatno do amortizera (ne sećam se tačno). Drugi majstor u Beogumi mi reče da je verovatno do šolje amortizera ili letve volana. Bio sam jutros u Autoprometu opet (kola su u garanciji) i nisu pametni šta je u pitanju. Na moju priču šta mi je rečeno da može da bude, dogovorili smo se da mi zamene šolje amortizera sledeći ponedeljak. Ima li neko od vas pojma šta može da bude u pitanju ako ne bude do šolje? Mislim jel moguće da geometrija kod novih kola nije u redu i koliko ovo može da bude ozbiljan problem pošto odlažem zbog ovoga i stavljanje gasa i zatamnjivanje prozora a i nervira me ekstra što se nova kola koja ću da otplaćujem 7 godina ovako ponašaju... Aj pomozite ako znate i mozete, hvala unapred.
Nova kola vuku u stranu
Collapse
X
-
Zvucace ti glupo na prvu, ali prvo prekontrolisi pritisak u gumama, ako nisi nakon preuzimanja automobila... Drug mi je prije 3 godine takvu vozio 3 mjeseca na gumama sa pritiskom 4 atm, valjda ih tako drze na lageru i transportuju... Kad je provjerio i namjestio ih kako treba, kaze, joj udobnosti...
E onda dalje, ako trebadne... Raspitaj se malo i o tome ko ti je u blizini najbolji poznavaoc podesavanja spure... Nije sve do masina, vjeruj mi... Ko zna, znace i spagom, ko ne zna, dzaba mu i laseri...
-
-
Sto se tice pritiska u gumam aistina je. Meni je auto stigao sa gumama nadrukanim na 3 atmosfere a ja se cudio sto je tvrd!
A sto se Astre tice resenje je prosto - u servis i ona recenica "dok se ja vratim ovo hocu da radi inace dovodim trzisnu..."
Trzisnu ne moras da pominjes ako rese da rese problem ali ako zavrcu sta te briga. Kad su se davale pare nisu se bunili i nije im bilo nista problem...
Comment
-
-
Ako ti je utesno meni dva nova automobila vuku malo u stranu.
Jedan od njih je bas Astra Calssic, drugi je Z10. Mada ja se oko toga nesto ne uzbudjujem. Stara makina Pug 309, je vukao 5 godina, pa dobije nove gume, pa ne vuce, pa opet vuce posle par godina...
Comment
-
-
Drugi majstor u Beogumi mi reče da je verovatno do šolje amortizera ili letve volana.
letva volana nema velikog uticaja na uglove tockova, niti tome sluzi.
osim za raspon prednjih tockova, ali to se lako da proveriti i pri tome se nista ne menja.
isto tako solja, tj lezaj, nema nikakvog uticaja na ugao. ali, kuciste lezaja ima uticaja, i to je ili podesivo ili fabricki zavareno i fiksirano u dati polozaj.
ako se podesava, onda se nista ne menja, vec se jednostavno odvrnu 3 srafa i podesi.
ako se ne podesava, baca se auto, tj nema druge osim da se ponovo rasklopi karoserija i ponovo sklopi- zavari.
kako je novi auto, pokreni garanciju i trazi zamenu za novi primerak auta kada istekne 45 dana.
desava se, veoma retko da se prosto lose zavari samonoseca karoserija i onda geometrija tockova (koja se sve cesce ne moze podesavati jer je tako jeftinija proizvodnja fabrici) izadje van granica dopustenog.
posledica da auto vuce u stranu cak uopste i ne mora da bude do tockova, guma, uglova vesanja, vec i zbog kocnica.
dovoljno je da jedna pomalo zapinje, i auto ce bezati na tu stranu.
isto tako i pritisak u gumama je uzrok skretanju u stranu, pa i to treba proveriti pre dalje dijagnostike problema.
i da ne zaboravim, treba proveriti da li se na Astri uopste mogu centrirati trapovi, sva 4 komada.
velika vecina kola je konstruisana bez mogucnosti centriranja trapova, zavareni su pri proizvodnji.
jedino sto se moze podesiti je raspon prednjih tockova, putem spona letve volana, najcesce.
kako prednji tako i uglovi zadnjih tockova moraju da se na masini provere, i eventualno podese.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Doktore od tvoje dijagnoze moze se rikne
Ja jos nisam cuo za stelovanje raspona nekom metodom a da to nisu distanceri (a da sad se setih, moze panterom). Sponama se steluje otvorenost-zatvorenost trapa, a zavisno od konstrukcije automobila mogu se stelovati nagibi.
Comment
-
-
Ja jos nisam cuo za stelovanje raspona nekom metodom a da to nisu distanceri
da ja ne prepricavam, slika zamenjuje 1000 reci.
metod, je promena duzine spona, a za tu namenu su spone (spoljne spone letve volana) sa navojem.
vrlo prost metod, koristi se vec decenijama.
nekada jako davno su se koristili distanceri, obicno tamo gde je prednji trap tipa dupla A viljuska pa su se distanceri podmetali izmedju viljuske i nosaca istih.
mozda jos ima takvih auta, danas su veoma retke takve konstrukcije prednjeg trapa.
zbog brzine, i cene danas se obicno kompletan trap samo prisrafi u pre toga zavarenu potkonstrkciju, nosace i obicno nema nikakvog naknadnog podesavanja.
tipican primer takve izrade je recimo VW.
nema podesavanja ni Akermanovog ugla, niti zatura, niti nagiba glavcine.
jedino podesavanje raspona u dosta malim granicama je moguce, i to bas preko promene duzine spone.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
@sw.brick
Pritisak u gumama je bilo prvo što sam proverio. Recimo da je do kućista ležaja - da li bi se to onda videlo na centriranju, tj. na centriranju se svede na nule i sve deluje da je u redu a on vuče? Okačiću kad dodjem kući izveštaje sa centriranja ako neko zna da protumači, hvala vam ljudi na pomoći.
Comment
-
-
Uzmes svoj auto i oteras u ovl servis. Ostavis ga tamo s opisom problema.
Kad te pozovu da je gotovo, odes DA PROVOZAS auto, vidis da li je sve ok, ako treba vozaj se i dva sata ... i, tek ukoliko si apsolutno siguran da je sve kako treba, potpisujes da si preuzeo auto.
Jedino tako mozes da isteras onih 45 dana u slucaju nepopravljivog kvara. Inace svakim primanjem automobila brojanje dana u servisu krece iz pocetka...
Comment
-
-
Stara latinska: Boze, sacuvaj me nadrimajstora, a od majstora cu sam da se cuvam!
Koliko buke ni oko cega... Ne valja ti nagib tocka, trivijalna stvar, kao sto je rekao covek na centriranju. Problem se 90% nece resiti zamenom amortizera, solje ili bilo cega drugog, jer te Astre Classic poznato imaju tu manu, tj. tolerancije u proizvodnji karoserije dovode do najrazlicitijih mogucih nepravilnosti u polozaju trapova.
Moja prijateljica ima (tj. imala je) isti slucaj, sa potpuno novim vozilom, a kako smo to resili, citaj dole:
Najjednostavnije je da se gornji zavrtanj na spoju amortizera i rukavca zameni tzv. camber magic zavrtnjem. Mislim da te zavrtnje drze u Euro-autu, pravi ih Monroe. Ja sam ih za nju doneo iz Nemacke, kostali su 40e par (prodaju se samo u paru). Ugradnja traje 15 minuta, i posle toga odes na centriranje, gde ti trapadzija nasteluje i nagib (jer ovi zavrtnji to omogucavaju, logicno) i sve je reseno.
Nemoj da ti pricaju price, kao ne znaju sta je, jer to nije istina. Znaju oni tacno sta je sa tim vozilima, jer se problem jako cesto javlja. Srecom, problem se jednostavno i trajno resava na pomenuti nacin. Kod nje je jedan tocak imao nagib od -1°, dok je drugi bio na 0.5°.
Vozilo nisu hteli da joj zamene, jer su tvrdili da je ispravno. Moglo je da se ide na sud, da se vestaci, ali kome je do toga, neka proba, tzv. parnicni postupak, pa ce videti koliko ce ga kostati vreme koje ce investirati u to (ovo poslednje ne vazi za dokone, oni mogu da se provlace po sudovima), racunajuci da ce sve ostale troskove eventualno da nadoknadi kada se dobije parnica (sto je opet diskutabilno).
Inace, ako ti je za utehu, kada se gume potrose na odgovarajucim mestima, efekat razlike se ne primecuje u tolikoj meri. Takodje, sto je veci pritisak u gumama, efekat se manje primecuje.
Nadam se da je ovo od pomoci.
Comment
-
Comment