zadnje kocnice-problem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • RANK
    CBC Senator XXL
    • 28.02.2007
    • 1635
    • Beograd
    • FIAT MAREA WEEKEND 1

zadnje kocnice-problem

na tehnickom pregledu ustanovljeno da je kociona sila na desnom zadnjem tocku 2,5 puta veca nego na levom.

kocnice su disk tipa sa ABS-om, rucna zasebna. ociscena lezista plocica, kandza se normalno pomera, klip izlazi, nije zaglavio, diskovi imaju propisanu debljinu i nemaju riseve, plocice OK, preventivno prebrusene.

nakon toga, stanje je bolje, ali daleko od dobrog, desni i dalje ima preko 50% vecu kocionu silu.

da napomenem, u voznji nisu primeceni problemi ni na ostrom ni na laganom kocenju, nema vibracija, jedino je subjektivni utisak da ne "grizu", ali to je manje bitno.

auto je daewoo nubira 2.0 16v '98

ima li neko ideju, sta dalje?
    "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"
  • JaMaL
    CBC Senator XXL
    • 14.04.2007
    • 448
    • JaMaL

Samo na rucnoj ili i na noznoj?

problem moze biti u samom klipu... to sto izlazi nije garant da radi ili da proizvodi dovoljnu silu... dakle moze da curi, dosipas li kocionu tecnost?
    ili da je nahvatao malo naslaga i prljavstine pa je potrebna veca sila da ga pritisne i onda automatski slabije koci...

preporucio bi ti skidanje klesta i levih i desnih, vadjenje klipova ili klipa ako ima samo jedan i ciscenje kontakt povrsina... zamena gumica ako mozes da ih nadjes... to ce resiti problem sigurno... ako ti nije zapuseno samo crevo negde onda ti nece raditi samo nozna... a rucna bi trebalo da radi normalno...

prost test da vidis da nemas spaljene plocice... zameni leve i desne plocice i ponovi test kocenja... najbanalnija stvar cisto da nisu shugave plocice spaljene na jednom tocku od trenja jer klip se ne povlaci dovoljno ili nesto...

Comment

• RANK
      CBC Senator XXL
      • 28.02.2007
      • 1635
      • Beograd
      • FIAT MAREA WEEKEND 1

na noznoj, naglasio sam da je rucna zasebna. tocak ne blokira, klip se povlaci, plocice nisu spaljene, ne gubi ulje, zamenjeno pre dve godine, nije dosipano.

rasturanje klipa je poslednja opcija, kad se proba sve drugo.

jos ideja?

Comment

• M-power
        Moderator
        • 10.01.2005
        • 10060
        • Bg; Banovo Brdo
        • CorsaC, astra H,

Mozda sam ABS
        To date there has never been a faster car built for the public road and,
        it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• RANK
          CBC Senator XXL
          • 28.02.2007
          • 1635
          • Beograd
          • FIAT MAREA WEEKEND 1

mozda, ali ovaj abs je trokanalni, zadnji tockovi su zajedno na jednom kanalu, tako da otpada, a i isto je sa iskljucenim abs-om.

Comment

• ĆOMI
            CBC Senator XXL
            • 31.08.2006
            • 1705
            • Braće Jerković,Vozd
            • Stilo JTD 16V

Mozda glupo pitanje,ali jeste li problali na valjcima da opteretite zadnju osovinu?

Slicnu situaciju imam na Vektri,kada ne sedi niko pozadi,kao da ne koce zadnje uopste,cim se optereti zadnji deo,koci najnormalnije,provereno na valjcima...
            OPEL CLUB SERBIA

Comment

• RANK
              CBC Senator XXL
              • 28.02.2007
              • 1635
              • Beograd
              • FIAT MAREA WEEKEND 1

nismo, ali na zadnjoj osovini je 65L benzina i boca sa 60L plina, racunam da je dovoljno opterecena.

jos nesto, nije mi problem to kolika je sila kocenja na zadnjoj osovini, vec razlika levi-desni.

Comment

• ĆOMI
                CBC Senator XXL
                • 31.08.2006
                • 1705
                • Braće Jerković,Vozd
                • Stilo JTD 16V

Ja nemam plinsku bocu pozadi,tako da je mozda zbog toga...Nista drugo mi ne pada na pamet...

Da kojim slucajem nije cevcica kroz koju ide kociona tecnost malo prikljestena,pa ima slabiji pritisak?

Laicko nagadjanje,posto si rekao da si proverio cilindre i plocice...
                OPEL CLUB SERBIA

Comment

• RANK
                  CBC Senator XXL
                  • 28.02.2007
                  • 1635
                  • Beograd
                  • FIAT MAREA WEEKEND 1

dici cu ga sutra-prekosutra ponovo na dizalicu, pa mi treba sto vise predloga i ideja. provericu i da nema vazduha, mada sumnjam. cevi su na prvi pogled OK, ali pogledacu detaljnije.

imam ideju da izvadim spoljnu plocicu i da nekoliko puta nateram klip da napravi pun hod napolje-unutra, da i sa njega skinem sumnju u potpunosti.

Comment

• remus
                    CBC Senator XXL
                    • 25.12.2004
                    • 695
                    • Zrenjanin

Jesi proveravao i regulator sile kocenja? Da nije on ostao zaglavljen,jer ovako iz pamcenja koliko se secam imaju dva klipica koji zatvaraju prolaz ulja ili da neko gumeno crevo nije zacepljeno pa zbog toga.
                    VW Golf MK1 2.0 16V (u izradi)

Comment

• RANK
                      CBC Senator XXL
                      • 28.02.2007
                      • 1635
                      • Beograd
                      • FIAT MAREA WEEKEND 1

postoje dva proporcionalna ventila u samom abs-u i to je sve. nema "petog cilindra", nema regulatora pritiska. sad je u servisu pa cemo videti.

Comment

• RANK
                        CBC Senator XXL
                        • 28.02.2007
                        • 1635
                        • Beograd
                        • FIAT MAREA WEEKEND 1

epilog:

ispusten vazduh, razlika ostala na oko 20%, klipovi nisu dirani, ostale stare plocice. za sada ostaje ovako.

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

gumena kociona creva, kada ostare preko svake mere mogu da prave takav problem. nisu vise kruta, ne drze pritisak vec se sire kao balon.

nije to toliko da se vidi odmah golim okom, ali dovoljno da pravi problem.

druga mogucnost je da ako kocione cevi ispod poda vozila nisu od rostfrei materijala/ legure da je doslo do njihove unutrasnje korozije pa da je to putovalo i najzad se zaglavilo negde unutar celjusti pa klip ima vece trenje, koci se.

zamena kocione tecnosti, odnosno ispustanje vazduha obicno povuce ponekad takve krute cestice rdje.

sama boja kocione tecnosti ukazuje na eventualno mogucnost korozije, ako je braonkasta gotovo sigurno je sistem zahvacen korozijom u nekom obimu.

kada se ispusta, kociona tecnost treba da bude prozirna ili blago bela, evenutalno sivkasta.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• RANK
                            CBC Senator XXL
                            • 28.02.2007
                            • 1635
                            • Beograd
                            • FIAT MAREA WEEKEND 1

na svu srecu, tecnost je prilikom zamene bila prozirna, a i ova u sistemu je takva, videlo se prilikom odzracivanja. sta ja znam, mozda gumena creva, mada su naizgled ok, a i auto je 98-o. valjda bi propadala sva, ne samo na zadnjem levom tocku.

Comment

• dranix
                              CBC Senator XXL
                              • 04.10.2004
                              • 3079
                              • Antwerpen/Belgium
                              • Saab 9-3

Budi oprezan i prati razvoj dogadjaja. Nije sve jasno bas odmah.
                              Uvek MORA da postoji razlog zasto je nesto tako.

Comment

Working...
                              X