Pa zar toliko vredi tvoj zivot i bezbednost kao i bezbednost ljudi koje vozis? Gumu u djubre, nije ni za rezervnu, meni su rekli da moze da se sredi ali da je to stavljanje glave u torbu. Ja sam ih poslusao a ti poslusaj moj dobronameran savet!
Može li se ovakva guma zakrpiti i gde?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Iz bre Zverko. Covek vozi Hondu a za nju ima krivina SVUDA.
Gumu drzi da se ne raspadne armatura i ako je ona previse pokidana na ovom rezu znaci da je guma na tom mestu oslabljena. Mi to tacno ne znamo jer se ne vidi na slici lepo ali kazem AKO.
Zakrpice je GUMOM i stvar je ok.
Zamislimo da je guma stavljena na desnu stranu pozadi sa posekotinom spolja i da ulazimo u levu krivinu brze. Sta se desava sa gumom?
Rasteze se na celom spoljnom karkasu a na oslabljenom mestu moze da se pocepa ako je sila prevelika. Ako je i brzina dovoljna dolazi do obaveznog prevrtanja.
Skoro svaka guma moze da se vozi cisto da se vozis ali nema zezanja.
I ovako je opasno jer nisu sve gume bas nesto narocito a to je jos plus malo zesci lagan a jak auto.
U principu nije nista dramaticno ali je daleko vaznije za sigurnost i stabilnost auta stanje zadnjih guma u svakom slucaju.
Ako bi ja taj auto vozio i to mahom po gradu stavio bi tu gumu NAPRED ali zato ne bi leteo kao lud autoputem kad znam na cemu vozim zbog eventualnog pucanja te gume usred prevelike brzine.
Kazem, ne znamo kako ona stvarno izgleda i kakvo je ostecenje.
S druge strane mislim da je jako neodgovorno reci nekome "ma zakrpi i cepaj, nema problema". Ne daj boze da problema ikada ikome bude...
Comment
-
-
Stvar je u tome da jeste rasečena kao što se na slici vidi, ali zona puštanja je bukvalno 1.5mm
nema nikakve armature, obican najlon i to verovatno tek jedno ili eventualno dvoslojni.
u pravilu, kada ode bok gume otisla je i guma.
mozda moze sa unutrasnje strane da se postavi neka armirajuca masa, neka posebna fleka koja nije samo gume vec ima i nosecu ulogu ?
na tom delu guma stalno "radi", uvija se i veoma brzi ce svaki lepak da popusti, tu se i guma najvise greje bas u tom predelu.
ja ne bih duze koristio takvu gumu, pogotovu ako ce se voziti nekom normalnijom briznom, tipa vise od 60-80 km/h.
kao rezervna, pomocna ne vidim problem jer je ionako tek privremeno resenje.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
koje su to kriticne situacije. ljudi obcno stavljaju posadi lose felne ili gume
kao sto se sa ispravnim gumama uvek losije gume stavljaju napred, tako bi trebalo i ako je zbog necega ostecena pa postala losija.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
ja sam mu jos na MSNu reko da tu gumu baci i kupi ako ne novu onda polovnu ali zdravu. U pravu ste kad kazete da ljudi rade svasta, neko bi je tako krpljenu vozio jos ohoho ali ako covek nije pri parama a neki vulkanizer oce da je skarabudzi mocice da je vozi po gradu. e sad, brick rece da se losije gume obicno stavljaju napred jer navodno zadnja guma drzi auto u krivini. jeste a sta kad ce istrosena guma stavi napred na auto sa prednjom vucom. sta se desava sa trakcijom i kocenjem posto znamo da prenji tockovi vise koce od zadnjih?deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
Originally posted by zverkoj...e sad, brick rece da se losije gume obicno stavljaju napred jer navodno zadnja guma drzi auto u krivini. jeste a sta kad ce istrosena guma stavi napred na auto sa prednjom vucom. sta se desava sa trakcijom i kocenjem posto znamo da prenji tockovi vise koce od zadnjih?
Slickovi i skoro slikovi nisu ni za lepo vreme a ne za kisu/sneg.
pozwork in progress
Comment
-
-
navodno zadnja guma drzi auto u krivini.
jeste a sta kad ce istrosena guma stavi napred na auto sa prednjom vucom. sta se desava sa trakcijom i kocenjem posto znamo da prenji tockovi vise koce od zadnjih
pogon tockova ne utice u postupku kocenja, i potpuno je irelevantno baviti se tom temom pogona.
trakcija je kod prednjeg pogona po definiciji bolja na prednjoj nego zadnjoj osovini i stoga moze uvek losija guma lakse da zavrsi posao, zadrzi potrebnu trakciju i upravljivost.
upravo za prednji pogon je tipicno da je manja masa vozila pozadi na raspolaganju a time i manja kociona sila koja se moze preneti na podlogu pa je usled toga jos kriticnije stanje guma po upravljivost.
i kod zadnjeg pogona uvek prednji tockovi koce vise od zadnjih.
ta tema nema veze sa pogonom.
na prednje tockove koji su upravljivi volanom je daleko lakse preneti zelju vozaca kuda je ciljana putanja nego upravaljati pedalom gasa i promenom tezista vozila na zadnje tockove i ciljanu putanju kretanja.
veoma malo ljudi je sposobno da zadrzi koncentraciju, mirnocu, i da tanano dozira zanosenje zadnjeg kraja pri kriticnim i pre svega iznenadnim manevrima a pri tome cesto mora da sprovede akciju okretanja volana u kontra smeru (kontra uobicajene logike za prednji pogon).
stoga, pogotovu kod vozaca koji su navikli na prednji pogon iznenadno zanosenje zadnjeg dela vozila usled gume je sve samo ne jednostavan i prijatan zadatak.
ako ima dovoljno mesta ne gine pirueta i nista vise, ako nema mesta ili se izlece sa puta pa u neku prepreku ili se udara u vozilo iz suprotnog smera ili neko slicno nasilno zaustavljanje po udaru u prepreku.
sansa da vozac auta sa prednjim pogonom kome otkliza zadnji kraj zadrzi kontrolu je daleko manja nego kod zadnjeg pogona.
zadnji pogon se lakse zanese pozadi ali se i lakse kontrolise i ispravlja.
prednji pogon je stabilan do jedne mere, a kada se mera prekoraci i "otkaci" zadnji deo prakticno nema povratka i otklizavanje van putanje je gotovo izvesna neminovnost.
pri kocenju zadnji tockovi su ti koji omogucavaju zaustavljanje zadrzavanjem pravca prethodnog kretanja, ne prednji.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Imam i ja isti problem, isecena mi je guma na bocnom zidu (na rubu felne). Samo sto je moja guma stara 3-4 nedelje i presla je manje od 1000 km
Jos mirise na novo
Postoji mogucnost da se zakrpi, ali necu da se igram sa glavom, zbog toga sam kupio 4 nove gume, pa prezalicu novca za jos jednu...
Comment
-
-
sa losijim prenjim gumama i naglim kocenjem je veca verovatnoca da auto dobije sanke nego kada su losije gume pozadi. to je bila poenta mog posta samo sto brick kao i obicno svaku rec vadi iz konteksta ne bi li njegova prica bila ona prava, no navikli smo na te stvari tako da mu necemo uzeti za zlodeutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
I ja sam za to da bolje gume idu pozadi. Ipak se prednje kontrolišu volanom, menjačem, motorom, (obično) većom težinom napred i većom silom kočenja. Zadnje ostaju bespomoćne, s toga im treba dati najbolje.
U ostalom, nisam ja to izmislio, pisalo na Michelin sajtu... lično
LM, stavio sam dve zimske napred (što sam imao), sreća da je napolju "decembar" pa sam se lakše za taj potez odlučio. Pa ćemo na proleće opet nešto sportsko da uzmemo. Kad smo skinuli gumu videli smo da je vožena na prazno izgleda, propao zid, tako da je definitivno za bacanje. Keva vozila, kaže da je odma stala, jebi ga... da joj verujem, samo je jedna majka
Comment
-
-
sa losijim prenjim gumama i naglim kocenjem je veca verovatnoca da auto dobije sanke nego kada su losije gume pozadi. to je bila poenta mog posta
poseti neki sajt proizvodjaca guma za pocetak, tu ces naci kako i zasto nisi u pravu...tako da se u te opste poznate stvari licno uveris.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment