nove letnje gume za auto, a bogami i zimske

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikaragva
    CBC Senator XXL
    • 03.06.2008
    • 521
    • B. Palanka
    • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

nove letnje gume za auto, a bogami i zimske

Razmisljam se da uzmem dve nove gume za napred za ovu astru, a ove od napred prebacim nazad. Nazad su mi neke continental (ne znam tacno koje) i cuju se dok idem, istrosene su dobro. Napred imam Goodyear EXCELLENCE 195/65R15 88 H, ako sam dobro video ovo 88.
    Sad gledam da uzmem ili iste takve ili Goodyear Hydra Grip. Ne znam sta mi mozete preporuciti? Nisam cak ni cenu video, gledam na onom sajtu http://www.4gume.com kakvih sve guma ima. Moze i neka druga sem GY, ali nekako mi te deluju najbolje, a takve vec i imam i zadovoljan sam. Znaci treba mi letnja guma, ali da sto je manje moguce lebdim po lokvama. Vidim da se ova prava, excellence pravi sa vecim brzinskim indeksima, pa kontam da je i skuplja i kvalitetnija. Kao rezervnu imam jednu HydraGrip, mada mi to ne igra neku ulogu pri odabiru, ne znam ni da li je vozena. Ja bih rekao da je nova (cista je ).
    Takodje bih, (ovo je pod velikim znakom pitanja, posto je kupovina GY novih guma poprilicno skup sport, a meni trebaju sve 4 ) kupio, mozda, i sve cetiri zimske gume. Gledao sam cene neke michelin kostaju oko 8500 dinara (kontam da je toliko i GY), a tigar winter oko 4000, ako se ne varam. To je poprilicna razlika u ceni, nadam se ne i u kvalitetu. Sad prodavac mi je rekao da on ne bi stavljao tigar na tu astru, ali to je samo prodavac. Nije mi toliko zao para, ali dobro bi bilo da se ustedi stogodj. Sad nisu nesto ni jake zime ovde kod nas, jedino ako budem isao na planinu u zimu, moze mi to znaciti. Drzim se devize da guma glavu cuva, pa cu radije ostati bez muzike u autu, a uzeti dobre gume.
    Jel se oseti velika razlika, ako samo napred stavim zimske gume?
    I da, koji uopste indeks da uzmem? H, V? Ove na njoj su H ...
  • ToNcA
    CBC Senator XXL
    • 31.01.2006
    • 868
    • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
    • Mazda 6 2.0d

Svaka cast na ovome "bolje guma nego muzika" - podrzavam u potpunosti.

A sada sto se tice indexa - uzmes onaj koji je na Astri fabricki - cemu davati pare za gumu koja trpi 230km/h kad Astra to ne moze da dosegne? Mada sa sruge strane ako naleti da je razlika u ceni beznacajna po meni bolje je uzeti veci index - cisto kontam da su te gume malo kvalitetnije i da im je sara bolja mada je sve to relativno...

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• r1cer
      CBC Senator XXL
      • 22.01.2006
      • 363
      • Beograd

Wintera se dobro pokazala ali samo na snegu, za kišu i suvo je blagi užas i po testovima i po mom iskustvu, ali to je relativno sve zavisi kakve zahteve imaš od gume po kiši i suvom. Ako staviš dve zimske osetiće se razlika najviše pri kretanju, sa sve 4 verujem da je auto stabilniji po snegu.

Za letnje pogledaj još i jokohamu neku u beogumi, ali i ako se odlučiš za GY nećeš pogrešiti.

Comment

Pogledaj ADAC test zimskih guma za 2008.Koja je max. brzina astre G 2.0 DTI 16V?Od toga zavisi koji brzinski index gume je optimalan za tvoj auto.Piše i u uputstvu od auta.Varijantu sa stavljanjem zimskih guma samo na pogonske točkove ti niko sa ovog Foruma neće preporučiti.

Comment

• nismo
          CBC Član
          • 29.10.2006
          • 84
          • BG-Konjarnik

Sto se letnjih guma tice ja sam jako zadovoljan sa mischelin energy saver. Guma se primereno ponasa i na suvom i na mokrom, a u tvojoj dimenziji mislim da je cena oko 60 evra. Od zmskih sam bio u prilici da probam mischelin alpine a3, bridgestone blizzak lm-20 i neki novi dunlop sp winter response. Mischelin je ok po suvom i vlaznom, ali na snegu je prosecan, bridgestone odlican u svakom pogledu, dunlop sam tek pre neki dan montirao i jako se neprijatno iznenadio kako se ponasa na suvom. Videcemo sta ce biti kad malo zahladi i kad padne sneg, nadam se da ce biti bolji. Sva tri modela su ti isto oko 60 evra za tvoju dimenziju.

Comment

• nikaragva
            CBC Senator XXL
            • 03.06.2008
            • 521
            • B. Palanka

Da gledao sam ADAC trestove. Najbolja je po njima GY ultragrip 7+. nemam predstavu koliko kosta, ali sigurno nije ispod 100e.
            Od letnjih, ove sto imam GY excellence nisu najbolje po ADAC, ali spadaju u preporucljive. Ne znam gde si nasao te michelin za 60, meni su ih nudili za 8000 i kusur, kod vulkanizera.

Comment

• driveM
              CBC Član
              • 26.06.2008
              • 40
              • Novi Sad

Ja nikada nisam video Michelin, GY, Toyo i sl. za ispod 100e.

Elem, sto se tice brzinskog koeficijenta to je bar lako da odlucis - od onog koji tebi treba pa navise, nikako manji. Pretpostavljam da Astra moze da ti izgura 200 km/h, sto znaci da bi trebao uzeti H ili V.
              Nemoj nikako uzimati T (nedaj boze neki losiji), moze se desiti da je par puta nateras na max i da ti guma eksplodira!

Mozes jos jednu gumu uzeti u razmatranje ako gledas cisto letnje gume: Barum Bravuris. Ja sam prethodno imao Bravuru, a sada Bravuris i Bravuris 2. Guma se vrlo dobro ponasa na suvom asfaltu, a ima odlican odnos cena/kvalitet.
              Ima manu da je kisa+kolotrazi ubijaju, pa ako se nadjes u situaciji da je posten pljusak a put valovit veoma ces tesko kontrolisati automobil pri vecim brzinama.
              To znaci da je preporucujem samo u slucaju da ces zimi stavljati zimske gume.

Comment

• StudentBGD
                CBC Senator XXL
                • 18.12.2007
                • 1027
                • Beograd

Ja sam video
                Prosle godine kupio za zimu 4 GY UltraGrip 7+,185/60/15, sve sa montazom i balansiranjem sam platio 285e u dinarskoj protivvrednosti. Samo je trebalo okrenuti vise brojeva i uporediti cene... Guma je u trenutku kupovine bila stara nekih 5 meseci (po onoj sifri na boku gume).
                Guma je jako dobra za sneg i blato, prosto "chupa". Pri voznji je tiha i ne pravi buku ni pri 150kmh. Po kisi se isto dobro ponasa. Po suvome hvata slabije od letnjih guma (Dunlop SP01), sto je i za ocekivati. Guma je namenjena za krajeve sa vise snega,kao sto je sever Evrope, pa ako ne planiras nesto mnogo voznje po planinama ili se ne kreces cesto nekim blatnjavim putevima,moj ti je savet da pogledas mozda neku "umereniju" zimsku gumu, koja je vise za nase krajeve...
                Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Nemoj nikako uzimati T (nedaj boze neki losiji), moze se desiti da je par puta nateras na max i da ti guma eksplodira
                  ajde nemoj pisati o stvarima koje ti nisu poznate.
                  naravno da nece guma da eksplodira kada se dostigne maximalna brzina za taj index.
                  to je oznaka, T index, za garantovanu minimalnu brzinu kojom se moze TRAJNO voziti bez ikakvih posledica po strukturu gume.

kako je T za 190km/h to znaci u praksi da treba stalno voziti satima po vrelim letnjim temepraturama sa brzinama 191km/h odnosno 190+ vise da bi mozda moglo nesto da se primeti.

kod nas ionako nema deonica niti puteva gde se satima moze voziti blizu 200 pa je pitanje indeksa brzine gume irelevantno.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• nikaragva
                    CBC Senator XXL
                    • 03.06.2008
                    • 521
                    • B. Palanka

Da li zimi po suvom se letnja guma ponasa bolje nego zimska?
                    Meni su rekli da ako je niska temperatura, letnja guma gubi svoja svojstva za razliku od zimske i da je u tome caka.
                    Naravno da necu non stop voziti po blatu i snegu (ko ce ga znati hoce li uopste biti snega), ali cu sigurno otici 2,3 puta do BIH, tokom jeseni-zime-proleca, gde me moze sacekati glib, sneg i ostale zimske radosti ...
                    Pretpostavljam da postoji nesto sto se zove best buy zimska guma, pa mozda neko moze to da kaze, ko zna. Izgleda da je kod nas sve skuplje negoli negde drugde, tako da su dobrodosle informacije i iz okoline, HR i BIH.
                    Jel postoji neki format za sifru u kojoj je datum proizvodnje upisan ili jednostavno pise datum? Do koje starosti uopste uzimati nove gume? 1god, jel to ok?

Comment

• Bojan1212
                      CBC Senator XXL
                      • 15.07.2008
                      • 468
                      • Zemun
                      • Honda Accord

Originally posted by nikaragva
                      Jel postoji neki format za sifru u kojoj je datum proizvodnje upisan ili jednostavno pise datum? Do koje starosti uopste uzimati nove gume? 1god, jel to ok?
                      Ako mislis na proizvodnju gume, to je onda napisano na gumi u jednom pravouganoiku sa 4 cifre. Prve dve cifre oznacavaju nedelju u godini, a druge dve godinu proizvodnje.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                        - 42 -
                        • 03.02.2005
                        • 2235
                        • Novi Sad

Gume uzmeš kod nekog ko je uvoznik ima veliki promet, kod poslednje zamene dobio sam gume koje su proizvedene u 34 nedelji (18-24.08.), a stavljene su 19.09., znači ni mesec dana, a prodavačica je naglasila majstoru da sve budu iz iste nedelje zbog garancije.
                        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                        11.04. 0:12 #2
                        Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• skybeaver
                          CBC Član
                          • 17.09.2008
                          • 10
                          • Kragujevac

Originally posted by r1cer
                          Wintera se dobro pokazala ali samo na snegu, za kišu i suvo je blagi užas i po testovima i po mom iskustvu, ali to je relativno sve zavisi kakve zahteve imaš od gume po kiši i suvom. Ako staviš dve zimske osetiće se razlika najviše pri kretanju, sa sve 4 verujem da je auto stabilniji po snegu.

Za letnje pogledaj još i jokohamu neku u beogumi, ali i ako se odlučiš za GY nećeš pogrešiti.
                          Da li su Sava Eskimo S3 ili Barum Polaris 2 bolje gume, za suvo i kišu, od Wintere? Uzeo bih zimske gume, ali pošto kod nas snega i nema preterano, mislim da je bitnije koje se zimske gume bolje ponašaju po suvom ili kiši.
                          Na plin kuvam, na plin se i grejem, a na naftu vozim. Benzin!? To je ono što se švercuje?

Comment

• Pele
                            CBC Senator
                            • 01.07.2006
                            • 262
                            • Požarevac

Originally posted by nikaragva
                            Da li zimi po suvom se letnja guma ponasa bolje nego zimska?
                            Meni su rekli da ako je niska temperatura, letnja guma gubi svoja svojstva za razliku od zimske i da je u tome caka.
                            Naravno da necu non stop voziti po blatu i snegu (ko ce ga znati hoce li uopste biti snega), ali cu sigurno otici 2,3 puta do BIH, tokom jeseni-zime-proleca, gde me moze sacekati glib, sneg i ostale zimske radosti
                            Upravo to. I ja tako gledam. Neko reče da je wintera shit po suvom. Pa šta sada da radim? Svako jutro da ustajem sat vremena ranije, i da pogledam kroz prozor, pa ako sneg, montiran winteru, ako nije, ili je samo kiša, onda stavljam letnje?

Ako je propisana zimska guma, nije u pitanju samo šara, već i smeša od koje se pravi guma. Može da bude suvo, a da temperatura bude danima -10, a imali smo takve periode, i u tim slučajevima se sigurno ponaša bolje wintera nego sigura. Ja sam ih stavio sve 4 pre par dana, i kadet peva. Tamo aprila-maja se skidaju, i kače se letnje, i opet tako do jeseni. I tu je kraj priče.

Comment

Working...
                            X