Amortizeri i visina vozila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Snejk
    CBC Senator XXL
    • 14.02.2008
    • 704
    • BG

Amortizeri i visina vozila

Malopre se raspravljah sa Uzelcom oko ovoga. U teoriji, on je u pravu, u praksi, ja sam video na iks primera da ipak postoji nekakva razlika. Dakle, moji primeri iz ličnog iskustva:

1) Reno 5 kampus. Posle 45000 km kupio boge gasne amortizere (u autu su dakle bili fabrički) i auto se vidno 'spustio', recimo da je to bilo par cm.

2) Reno 5 GT Turbo. Privremeno ubacio gabriel amorte napred i auto se podigao za par cm.

3) BMW E30 M3. Bio je toliko nizak da se gulio o 50% ležećih policajaca. Majstor Sale iz Mladenovca mi je savetovao da probam sa fabričkim gasnim od obične kockice i auto se stvarno malo podigao (ipak su kasnije vraćeni stock m3 posle te probe).

4) Sadašnja Tojota AE86. Skraćene opruge, auto čučne i posle nedelju dana se malo izdigne. Tako je stajao sve dok nisam zamenio amortizere i stavio kraće. Od onda je možda 1cm niži nego što je ikada bio sa prethodnim amortima.

Uzelac kaže da je ovo totalna ******ština i da je nemoguće da amortizeri utiču na visinu vozila, a ja opet video rezultate u praksi.. Pomagajte - da li utiču ili ne ? .
  • cvrle
    CBC Senator XXL
    • 11.06.2006
    • 1008
    • Beograd,Banovo brdo

Re: Amortizeri i visina vozila

Klasicni amortizeri (uljni/gasni) tesko da uticu na visinu jer ne daju otpor takvog tipa, ono sto te buni i sprezi opruga i amorta je sto kad imas jednu oprugu (primer fabricku) sa stock amortima imas jednu visinu, a kad stavis krace amorte dobijes nizi auto i to je logicno, jer je hod manji stoga i postojecu oprugu koja je fabricka i predvidjena za duzi amortizer moras da nategnes da bi stao taj kraci amortizer, stoga dobijas nizi auto i sa fabrickim oprugama a kracim amortizerima jer je opruga nategnuta vise u samom staru. Jer smo resili dilemu?
    Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• Snejk
      CBC Senator XXL
      • 14.02.2008
      • 704
      • BG

Poenta je samo da li sa dva različita amortizera (a da se ništa drugo ne menja) auto može biti niži ili viši.

Comment

• cvrle
        CBC Senator XXL
        • 11.06.2006
        • 1008
        • Beograd,Banovo brdo

Moze nizi (vislji tesko) ali ako kraci amortizer ne ispratis sa tvrdjom a kracom predvidjenom oprugom nego ostavis fabricku zvaku od iste neminovno je stosovanje jer amortizeru je kraci hod a drzi ga mala sila opruge.
        Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• somi_kac
          CBC Senator XXL
          • 03.04.2009
          • 796
          • Kać

Jako zanemarljiva promena visine na dole. Do opruga je visina, a od amortizera zavisi krutost.
          OPEL Astra 1.6i
          OPEL Kadett 1.6
          ŠKODA Favorit

Comment

• Uzelac
            CBC Senator XXL
            • 03.12.2006
            • 1717
            • munZe

Originally posted by Snejk

Uzelac kaže da je ovo totalna biiiip!ština i da je nemoguće da amortizeri utiču na visinu vozila, a ja opet video rezultate u praksi.. Pomagajte - da li utiču ili ne ? .
            Moguce je da je neko vise kompresovao oprugu da bi montirao kraci amortizer.
            Ili je prosto amortizer drugaciji, malo se razlikuje mesto gde se doteze/montira i to je prouzrokovalo tih 5-10mm.

U svakom slucaju i dalje opruga diktira visinu i u najboljem slucaju je amortizer posredno "zasluzan" za promenu.

Ono sto je vazno, ako zamenisw amortizer sa drugim tvrdim ali istih dimenzija visina se nece menjati.
            Vozne osobine naravno hoce.
            work in progress

Comment

Working...
            X