"Zabica" - koliko ozbiljan problem?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • HotDog
    CBC Senator XXL
    • 06.05.2005
    • 965
    • BSG 75 (011)

"Zabica" - koliko ozbiljan problem?

Primetio sam zabicu na prednjoj levoj gumi na CRX - Avon ZV-3 195/50, recimo 1 cm visine i precnika 2,5-3cm (sama od sebe, nista nisam kacio, gazio, udarao, sumnjam mozda na Sunce?), pa me zanima koliko je to ozbiljno, koliko je guma bliza pucanju nego ranije, da li moze da se sanira, koliko jos moze da se vozi tako i sve u vezi toga...
    Hvala unapred na odgovorima na jos jedno od mojih pocetnickih pitanja
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Po pravilu zabice (klobuci na bocnom zidu gume) se NE popravljaju, jer ne mogu da se poprave kako treba. Vremenom (znaci, vrlo brzo) dolazi do slabljenja bocnog zida, klobuk sve veci, i rizikujes pucanje gume u voznji.

Generalno nijedno ostecenje na bocnom zidu se ne popravlja, a gume sa indexom brzine >200km/h ne popravljaju se uopste, cak ni cepovima na gazecem sloju - obavezna zamena. Mada sta je obavezno a sta nije neki ljudi razlicito shvataju. Da je tudja glava na ramenima pa hajde nekako, ali posto je tvoja, menjaj to.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• HotDog
      CBC Senator XXL
      • 06.05.2005
      • 965
      • BSG 75 (011)

Hmmmm, Tigar Prima ? (nisam pri parama, a treba mi auto)

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Jeste da je kvazi Michelin ali ne bih, nekako...Samo za prvu pomoc, sto
        se mene tice.
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• -Vedran-
          CBC Senator XXL
          • 03.10.2004
          • 3255
          • Beograd

Ja sam sa takvom gumom vozio 2-3 meseca,nisam hteo da menjam dok ne skupim pare za sve 4 nove.
          Power of dreams !!!

Comment

• Wiz
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3104
            • Nish

Nemoguce da je od sunca,uvek se to desi od jakog udarca,bar kod mene,inace takvu gumu prebacim nazad pa teram,napred nikako,mada kakvi su nam putevi vec 50 guma vrlo brzo strada i napravi balone,sa 55 je malo bolja situacija

Comment

• HotDog
              CBC Senator XXL
              • 06.05.2005
              • 965
              • BSG 75 (011)

Thnx na odgovorima!

Comment

• -Vedran-
                CBC Senator XXL
                • 03.10.2004
                • 3255
                • Beograd

Wiz,ja sam imao na gumi /60.Ne mora to da znaci od profila...dovoljan je samo jak udarac i iskocice na skoro sve i jednoj!

Ja sam uleteo u Nemanjinoj u rupu...posto nashi putari su tako dobro obelezili radove na ulicama da sam ja zamalo ostao bez tocka.Nisam smeo 10 min da izadjem napolje jer je to tako puklo da sam ja mislio da sam ostao bez trapa.
                Power of dreams !!!

Comment

• Wiz
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 3104
                  • Nish

Ma ok sto niza guma to je kriticnije,i 60 nije neka visina zar ne,80 je prava mera za nase puteve

Comment

• HotDog
                    CBC Senator XXL
                    • 06.05.2005
                    • 965
                    • BSG 75 (011)

Ja sad sumnjam na jedan poprecni rov na putu, na Konjarniku iznad trznog centra...ali u tom trenutku nije iskocilo nista, proverio sam odmah...
                    A neko vece od cvijiceve pa gore ka hali pionir, da jedan opel ispred mene nije upao prvi, hm, ko zna sta bi bilo..znaci noc, kisha, neoznacen, ali sad vec nije rov, nego kanal dunav-tisa-dunav... nisam se usudio kroz to, nego ajd ti marinko nazad...
                    za nase puteve su hoverkrafti prava mera

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

osim ekstra jakih udara u samu gumu sa boka uzrok klobuku moze da bude i nepravilno pranje auta sa pistoljem pod visokim pritiskom (pise u uputstvu za upotrebu da je najmanje rastojanje vrha pistolja od boka gume 15cm a pozeljno 20+ cm). video sam uzivo da je takvo ostecenje gume moguce prilikom pranja. ne mora odmah da se vidi, dovoljno je da pritisak i udari koji nastaju tom prilikom oslabe strukturu vlakana i do klobuka nije daleko.
                      popravka klobuka nije moguca, guma vise nije za upotrebu, baca se odmah jer je vec prakticno napukla i moraju 2 nove na istoj osovini da se zamene.
                      znaci menja se i ona na suprotnom tocku iako nije ostecena, zbog balansa iste potrosenosti. to je po pravilima a u praksi moze da prodje i samo ta ostecena guma ako su relativno nove (godinu dana).
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

Working...
                      X