Koja dimenzija guma za Nivu i gde ih kupiti? (colway??)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Uros Piperski
    CBC Senator XXL
    • 31.01.2005
    • 2978
    • Beograd

Koja dimenzija guma za Nivu i gde ih kupiti? (colway??)

Da ne znate gde mogu da se kupe ove gume u Beogradu ili Srbiji? Prekoputa Bogoslovije na onom trznom centru stoji znak ali ne mogu da nadjem radnju
    Imaju saru koja mi se svidja za Ladu Nivu a komad kosta 50e.

To je jedini proizvodjac koga sam ja uspeo da nadjem da pravi offroad gumu dimenzije 175/80R16. Vec sam odlucio da predjem na 15" felne sa Suzukija pa da uzmem 195/80 gume, ali sam onda nasao ove Colway.
    Ili mozdai amte da mi preporucite drugog proizvodjaca ili radnju koja mozdai ma nesto za mene?

Razlog za zamenu je sto su mi se originalne gume jako deformisale tako da mi tresu volan. Zamenio sam prednje i zadnje, ali uskoro ce opet...

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
  • Uros Piperski
    CBC Senator XXL
    • 31.01.2005
    • 2978
    • Beograd

Temu sam postavio sinoc sa naslovom gde kupiti formula colway gume u bg-u.
    Sada prosirujem temu pitanjem koje gume staviti na Nivu?
    Voleo bih da mi neko jednom za svagda objasni da li je za terence bolja uska ili siroka guma? Kako se dimenzija gume odnosi prema masi vozila i ostalim karakteristikama?
    U nekoliko blatnjavih voznji, Nive sa uskim gumama (neko rusko djubre) su se pokazale mnogo bolje od Cherokee-ja koji ima kvalitetne BF Goodrich All Terrain gume, ali mnogo sire od Nivinih. Sve to i po dubokom i po plitkom blatu. Znam da dimezija guem zavisi i od terena. Recimo da nema jedino voznje po pesku.

Dalje, zanima me koje gume voziti po snegu? Pretpostavljam da ce neke prosecne M+S gume (tigar, sava, colway) biti dobre za suv asfalt i utaban sneg. Ali koje gume voziti na neociscenim putevima? Da li istu ovu saru koja je u prvom postu i predvidjena je za blato, a dobra je i po snegu, kako kaze prozivodjac? Ili mozda neke M+S gume sa velikim kramponima umesto malih lamela? Verujem da ova guma za blato ima previse tvrdu smesu, ali ne znam da li je to bitno kada ze vozi po dubokom snegu. Naravno, pokusao bih da izbegnem upotrebu lanaca, ali ni to nije iskljuceno. Znam da bi sa obicnim M+S gumama i lancima lepo isao po dubokom snegu.

Niva se 90% vremena vozi po gradu. Svakih par nedelja organizujemo offroad voznje i onda se vozi po svakakvom terenu (blato, kamen, makadam, trava, zemlja, dubok sneg).
    Moram da prodjem samo sa dva seta guma. Mislim da ove offroad gume sa slike ne bi pravila neke probleme u voznji na asfaltu, tako da bih te gume koristio za leto (koja dimenzija?). Problem mi je zima. Obicne zimske sa malim lamelama ili neke sa kramponima za voznju po dubokom snegu?

Kod preporuke dimenzije imajte u vidu da Niva ima 16"x5J felne, ali postoji mogucnost da kupim Suzukijeve felne 15"x6J ili slicno.

Sve ovo, ali ukratko: Koje gume (sara i dimenzija) za Ladu Nivu (felne su 16"x5J ili 15"x6J) koja se 90% vremena vozi po gradu, a 10% je offroad voznja, blato i dubok sneg). Mogu da kupim samo dva seta guma - za zimu i leto. U obzir dolaze i lanci ali bih to izbegao ako mogu. Cena oko 50e po gumi.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• Wartburg
      CBC Senator XXL
      • 01.02.2005
      • 663

Jesi li razmisljao o ruskim guma Kama, jeste da su malko bucnjije ali traju.

Comment

• Uros Piperski
        CBC Senator XXL
        • 31.01.2005
        • 2978
        • Beograd

Ne bih kupovao ruske posto su se orifinalne deformisale posle 15000km.

Sad sam nasao super Yokohama gume i za blato i za sneg sa povecim kramponima (G001 i G071)... Ta dva seta bi mi resila sve probleme. Samo je problem sto komad kosta po 120e .

Comment

• Wartburg
          CBC Senator XXL
          • 01.02.2005
          • 663

Sve zavisi od terena.
          A sto se tice sirine, drugar koji ima Nivu je na nju stavio ove Kama gume u fabrickoj dimenziji.
          A vidjao sam ljude koji stavljaju sire gume tj druge felne, ali moje zapazanje je da oni to teraju samo po gradu.

Comment

• Uros Piperski
            CBC Senator XXL
            • 31.01.2005
            • 2978
            • Beograd

Znam. Niva je jedan od najjeftinijih novi hautmobila ovde (ako ne i najjeftiniji) tako da ih vecina vozi samo po gradu. Tu mi se namece dvostruko pitanje . Sta ce im sirkoa guma na vozilu koje jedna dostigne 120km/h i ocajno se ponasa na putu tako da nema ni govora o brzoj voznji. Mislim da to ne mogu da nadoknade sirom gumama . Drugo pitanje, ako ikada zalutaju van puta, sta ce raditi tamo sa sirokim gumama?
            Bacanje para, po meni...

Jao kako mi se svidjaju ove Yokohama gume

Comment

• Wartburg
              CBC Senator XXL
              • 01.02.2005
              • 663

Mozda zbog sportske voznje ili poziranja?
              Mislim da pre zbog ovog drugog.
              Ne znam kad tako gledam, onda bi ti da tako kazem trebale obicne gume i terenske, jedne za grad druge za teren.
              Al hebiga treba se para.

Comment

• Uros Piperski
                CBC Senator XXL
                • 31.01.2005
                • 2978
                • Beograd

Bas zbog nikakvih performansi na putu bih vozio terenske gume po gradu. A cesto neocekivano skrenem u neko blato da se kaljam . Ovako bih to jos cesce radio.

Comment

• Wartburg
                  CBC Senator XXL
                  • 01.02.2005
                  • 663

Pogledaj u Tigrovim trgovinama, oni imaju i sve ono Miselin drzi (druge marke), pa mozes da pogledas, mozda naces nesto prihvatljivo za dzep.
                  Ostadoh bez ideja.

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

da li je za terence bolja uska ili siroka guma?
                    nisam vozao terence mnogo ali jesam putnicke aute po terenu van puta.
                    moje iskustvo koje se poklapa sa opstim smernicama koje se mogu procitati iz raznih izvora je da sirina gume zavisi od predvodjenog terena po kome ce se voziti.

odnosno, za tvrd teren/ podlogu na kojoj se nalazi nesto rastresitije poput dubokog snega po asfaltu ili blato po makadamu vrlo dobro se ponasa uska- uza guma koja efikasno "prosece" taj rastresiti sloj i dodje do cvrste podloge.

za sam rastresit teren bez podloge kao sto je pesak, mocvara (samo sa tim terenima imam prakse ) je siroka guma resenje, cesto i samo jedino sa takvim sirokim gumama se moze preko dubokog peska.

jos jedan trik sam primenjivao, a sto sam naucio od lokalaca, ispumpati gume na oko 0,5 bara tako da pocnu da hvataju grip i sa bokom. jeste da se gume tako mnogo brze trose ali se i moze izvuci preko date deonice a da se ne zaglavi u pesku pa je izbor bar meni bio jasan.

pod dubokim peskom mislim na pesak dubine oko 50-60cm.

generalno je pravilo da veca masa po tocku uz manju poprecnu povrsinu gume daje veci pritisak na podlogu...e sad da li je to pozeljno ili nije zavisi i od terena.

kao i u svemu obicno se trazi neki kompromis za ocekivane terene koji preovladjuju za upotrebu vozila.

ne znam da li ce da koristi a posto nece stetiti eto... )
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• Uros Piperski
                      CBC Senator XXL
                      • 31.01.2005
                      • 2978
                      • Beograd

To je otprilike ono sta i ja znam. U svakom slucaju hvala obojici

Nego, izgleda da necu moci mnogo da biram dimenzije. Na felnu od 5J ne moze nesto previse siroko, a i ja bih najradije zadrzao standardnu dimenziju koja se jako tesko nalazi, tako da cu kupiti ono sto nadjem.

Kazite mi samo da li da izbegavam ruske gume? Meni se bas ne svidjaju, ali mozda nema razloga da ih ne uzmem. Njih ima kod zastupnika lade i najjeftinije su.

Comment

• Ivvan
                        Moderator
                        • 29.09.2004
                        • 1574
                        • Nis
                        • SAAB 9000

Ajde da ti prenesem malo iskustva sa VOLTYRE gumom(original kramponka sa NIVE) po meni odlican izbor,ove sto se sad nalaze na NIVI su placene ako se ne varam 30 Evra komad nove u Pozarevcu.
                        Ponasanje po asfaltiranom putu solidno nista losije od MEDVED guma (koje sam jedine jos probao na NIVI ) koje su isto zimske ali sa dosta manjim kramponima. Mozda je auto sa VOLTYRE-kama malo bucniji ali ionako od diferencijala ne cujes nista ako se vozis preko60km/h,pa to i nije neki minus.
                        Van puta sasvim solidne(narocito za duboka oranja ) ,a u blatu ti je naj vaznije da se sare na gumi ne ispune skroz blatom (i da postanu slik) sto je sa ovakvim sarama veoma tesko da postignes(doduse moj teca je uspeo ali je to duga prica). Tako da za blato i slicne terene ih toplo preporucujem
                        E sad sneg ,po snegu i nisam bas mnogo vozio LADU ,ali ono malo sto sam vozio je bilo zadovoljavajuce(nadam se da cu ove zime da se uverim u prave mogucnosti po snegu).

Znaci moj savet VOLTYRE i ne trebaju ti druge,e sad koliko traju ove su presle nesto manje od 10k km i idalje se drze dobro ,a dokle ce ne znam,ali za 30evra komad isplati se da ih menjas duplo cesce nego neke druge

Nadam se da sam ti mao pomogo

Pozz.
                        Turbos make torque,and torque makes fun

Comment

• Uros Piperski
                          CBC Senator XXL
                          • 31.01.2005
                          • 2978
                          • Beograd

Da dignem temu...
                          Bilo koja pristojna offroad guma kod nas ksota 100e i vise. Jedino su ove formula Colway jeftinije a zanimljive.

Da li neko zna gde mogu da kupim Colway gume? Da li preko nekoga mogu da narucim ili mozda u okolini postoji njihov distributer?

Comment

Working...
                          X