Pocepana guma i naprsla felna. Da li je ovo ozbiljno?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mb12
    CBC Senator XXL
    • 06.11.2006
    • 640
    • Vrbas
    • Mazda 626 2.0 TD

Pocepana guma i naprsla felna. Da li je ovo ozbiljno?

Kao što piše u naslovu. Treba da vraćam letnje gume ( znam, znam... lenj sam ) već koliko sutra. Danas da prebrišem felne, imam šta da vidim.

Pod jedan ( Guma bila na zadnjem levom točku. Keva priznala da je ona to uradila, predzadnji dan pre montiranja zimskih guma. Kada je išla u rikverc, dohvatila ovlaš stepenik. Ajd nije strašno što je uradila, nego što nisam znao ). Evo problema:

Pitanje: Da li ovakva guma može naprasno da eksplodira, tj da li je nebezbedna za vožnju? Ima li spasa ovoj gumi, tj da li je vulkanizer može srediti?

Drugi problem.

Desni levi točak, unutrašnji deo. Faktički, felna naprsla Iznad naprsnuća, kao da se guma topila ( auspuh nije na toj strani ) i preko tog naprsnuća, ne čitavom dužinom, ali velikom većinom, bila je masa poput isopljene gume, koja se lako skinula, tj par poteza krpe. Evo tog problema:

Pitanje: Da li je ovo nebezbedna felna? Šta može biti uzrok ovome? Da li može normalno dalje da se koristi ili je potrebna neka intervencija?

Felne su neke italijanske. LFD, LGD itd... nisam zapamtio. 1993 godina proizvodnje. ET35, nepiše koliko je J ( Kontam da je 5,5 u pitanju ) Gume Barum Bravuris 185 60R14.
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Re: Pocepana guma i naprsla felna. Da li je ovo ozbiljno?

Felna je za krpljenje, ne voziti je ni milimetar, guma je za bacanje ili samo za rez. točak uz veeeliki oprez i male brzine.
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• mb12
      CBC Senator XXL
      • 06.11.2006
      • 640
      • Vrbas
      • Mazda 626 2.0 TD

Pretpostavljao sam ( ne pretpostavljao , nego i znao ) ali eto čisto da pitam.

Mene najviše zanima šta bi moglo biti uzrok naprsnuća felne?

Comment

• somi_kac
        CBC Senator XXL
        • 03.04.2009
        • 796
        • Kać

Rupa, ali kontam da guma nije celom sirinom udarila, nego samo od negde sredine pa do te ivice. Moguce je da su felne vec bile krpljene i gitovane kada si ih uzeo, ako nisi dobro proverio.
        Gume sam vidjao i gore, ali nemoj se zezati nego zameni...
        OPEL Astra 1.6i
        OPEL Kadett 1.6
        ŠKODA Favorit

Comment

• Heinz
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 1027
          • Beograd, Voždovac
          • Avensis 2.0 D4D

Originally posted by prolupator
          ...guma je za bacanje ili samo za rez. točak uz veeeliki oprez i male brzine.
          Ne vidi se da li je isečen kord?
          Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• mb12
            CBC Senator XXL
            • 06.11.2006
            • 640
            • Vrbas
            • Mazda 626 2.0 TD

Pozdrav!

Necu uopste da se kockam. Ovo pitam jer me je istripovao komsija, koji je tu bio kada sam ih cistio. Inace radi kod vulkanizera i odmah mi je rekao da se moze srediti guma. Ja sam malo nepoverljiv u to. Pocepan je samo deo sa gumom, nije dohvacena mrezica. Bilo kako bilo, ionako da i nije toga moram uzimati par novih guma, pa nije zgoreg uzeti u drugi par da se nekockam.

Pravo da kazem, ne znam da li dosla tako felna, ili sam je ja cepnuo. Stvarno se sad treba da zapitam ako tako vec rolam 5 godina

Usput, kakav je zahvat potreban na felni? Jel to "varenje" felne? Bez obzira bilo to vrenje felne ili drugo, bio bih zahvalan ako bi neko preporucio majstora iz Novog Sada, okoline Novog Sada, Vrbasa, Srborbana, Kule...tj sa teritorije Juzno Backog okruga. I na kraju, koliko bi me mogao cepiti majstor za ovu opravku ( posto uopste ne znam kako se krecu cene ovakvih popravki )

Comment

• gorans
              CBC Senator XXL
              • 09.03.2010
              • 1525
              • Beograd

Kada guma strada bocno,kao tvoja,to se ne krpi! U principu moze ali to ne pije vodu

Comment

• mb12
                CBC Senator XXL
                • 06.11.2006
                • 640
                • Vrbas
                • Mazda 626 2.0 TD

Znam, al eto da pitam. Ne bi ni pitao, da me komsija koji radi kod vulkanizera nije istripovao da moze. Naravno, necu krpiti.

Meni je jedini problem felna...

Comment

Working...
                X