Zastita poda posle zavarivanja: Body 930 vs Wurth vs ...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NickRP
    CBC Senator
    • 19.10.2005
    • 263
    • Serbia - Germany

Zastita poda posle zavarivanja: Body 930 vs Wurth vs ...

Pozdrav svima,

Limar uskoro treba da mi zakrpi pod, pa ostecena mesta treba nekako da zastitim. Morace i da se zameni parce srednjeg praga, po njegovim recima.

Preporuceno mi je da prvo ide cink sprej preko ogoljenih delova i zavarenih mesta, pa onda nesto od trajno-elasticnih zastita. Prosetao sam se radnjama, izbor u Nisu i nije preveliki, a sastoji se uglavnom od sledeceg:

1. Body 930 - majstori je ovde koriste standardno. Gledajuci opis na http://www.hbbody.com/prod1.htm vidim da i u okviru Body programa postoje naprednije varijante, sa voskom (Body 932 i drustvo). Cena za 930 je 290 din za litar.
    1a. Body 999 - navodno bolja varijanta od ove gore. Majstor mi je rekao da ova zastita puca posle nekog vremena, a u farbarama kazu da je bolja od Body 930. Cena je 495 din za litar.
    2. Wurth Unterbodenschutz schwarz - prodavac ga je silno nahvalio, jedan majstor mi je rekao da je Body 930 bolji, e sad... koliko je njemu za verovati i koliko on ima uopste pojma, drugo je pitanje. Cena je 568 din za litar.

Gledajuci druge diskusije na forumima, vidim da se preporucuje Body 950 umesto 930, opet drugi izbegavaju Body program u potpunosti.

Kako da zastitim taj deo srednjeg praga koji ce da se menja... kada ga on ubaci, vise nece biti dostupan za prilaz.

Zbog toga sam zainteresovan da cujem vase komentare i predloge.

Pozdrav,
    Nikola
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Zastita poda posle zavarivanja: Body 930 vs Wurth vs ...

Za Wurth ne znam,ali je sigurno bolji od Body-ja...ako mozes nadji 3M zastitu...930 je na uljanoj bazi i ispira ga voda...950 je plastobit i dosta je bolji...unutrasnjost zastiti sa Body-jem 900 ili tkzv. voskom(odnosno sve gde treba da se puni)...Sto se tice odnosa cena kvalitet najbolji je body 950+ body 900...3M je vrhunski proizvod ali je barem duplo skuplji

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Šta god da uradiš, posle ubacivanja tog dela pretpostavljam da će biti zavaren, sve će se oštetiti, bilo šta. Jedino pravo rešenje je nakon svega onom dugačkom prskalicom uduvati u trepne zaštitu...
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• srdjan_p
        CBC Senator XXL
        • 01.12.2004
        • 1915
        • ZR

Iz iskustva drugara koji je vrhunski farbar Body proizvodi su dosta losi... On koristi program nemacke firme Mipa...

Comment

• somi_kac
          CBC Senator XXL
          • 03.04.2009
          • 796
          • Kać

Tako je. Pogotovo Body 930, puca posle odredjenog vremena i postaje beskoristan! Body 950 je malo bolji, ali takodje nije za pohvalu. Bolje naneti plastubit za hidroizolaciju i biti miran.
          OPEL Astra 1.6i
          OPEL Kadett 1.6
          ŠKODA Favorit

Comment

• Djolee
            CBC Veteran
            • 03.04.2006
            • 160
            • Nis

Bolja je Mipa od bodyja,cenovno je tu negde i imas je po Nisu.999 se koristi kao diht masa preko varova.Cink sprej nije losa stvar,samo mu ne znam cenu.
            Kad zavaris to parce praga uspricaj vosak u prag (prave ga i mipa i body),trebalo bi da imas cep negde za to a ako nemas izbusi iz unutrasnjosti vozila pa je posle zapusi necim.Stari majstori su ranije mesali ulje i tovatnu mast i to sipali u pragove,kazu da je vecno,mada u 2010. godini mislim da postoje komercijalna sredstva koja su bolja od toga.Ne bi bilo lose da gole limove koji su vareni premazes prvo nekom antikorozivnom bojom pa tek ona zastitom.Postoji dobra epoksidna boja pravi je Zorka Sabac,mislim da se zove Maestral,dvokomponentna je i neverovatno izdrzljiva,cena je bila nesto vise od 1000 dinara za litar.

Comment

• NickRP
              CBC Senator
              • 19.10.2005
              • 263
              • Serbia - Germany

Hvala na savetima, uradicu onda tako.

Mipa zastitu ima Auto union u Nisu, cena je vrlo prihvatljiva, nesto preko 300 din / kg.

Epoksidnu osnovnu boju sam nasao isto kod njih, neka strana je i kosta oko 3000 din za set (smola, ucvrscivac, razredjivac) od oko 1,6 litara. Probacu da nadjem tu Zorkinu. Posle vosak u pragove, kao po preporuci, samo da nadjem nekoga ko ima tu prskalicu, inace cu morati da improvizujem (otvoren sam za dobre predloge za improvizaciju). Mislim da postoje tehnicki otvori kroz koje moze da se pridje, tj. za ovaj auto konkretno nece morati da se busi.

Imam jos jedno, relativno glupo i trivijalno pitanje: da li treba da insistiram da lim koji se ugradjuje bude savrseno ociscen od korozije? Ono sto sam danas video kod majstora je nahvatalo povrsinsku koroziju, moralo bi lepo da se mehanicki obradi, da bi bilo cisto, mislim da nikakav antirost ne bi mogao da mu pomogne. Sve mi se vise cini da ce da padne menjanje majstora.

Comment

• Djolee
                CBC Veteran
                • 03.04.2006
                • 160
                • Nis

Pa ne bi bilo lose da bude cist.mada on preko noci iskorodira tamo gde si ga hvatao rukama.Ako moze da se pridje sa obe strane kad se zavari nije strasno mozes tad da ga ocistis.
                Ta prskalica za zastitu je obican pistolj za zastitu koji ne kosta vise od 1000 dinara i ima produzetak da se kupi za njega (crevce sa metalnim bambuljkom na kraju uslovno receno diznom),trebalo bi svaki majstor da ima to,nije neka svemiska tehnologija.
                ovako otprilike izgleda pistolj

a crevce zamisli :-)

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

a crevce ne treba da prska pravo, vec da ima rupice sa strane. uguras ga do kraja, prskas i povlacis polako prema izlazu.
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• laki
                    CBC Član
                    • 03.11.2009
                    • 18
                    • Bg-Batajnica

Posto mi je cale limar i nasa zastita se sastoji:
                    1. Osnovna boja
                    2. Body 999 (bela masa) po varovima
                    3. Body 930 (crna masa) po celoj povrsini koja je radjena
                    I posle farbanja moj cale praktikuje da sipa pregorelo ulje u rubove i sajtne.
                    I to izgleda ovako:

Koji je bio u ovakvom stanju

Body 930 i 950 su slicne zastite, samo sto je 950 redji i nanosi se pistoljem, a 930 je dosta gusci i crnji.
                    950 hoce da puca i on je dosta "posniji" nego 950. Po meni je 930 odlicna zastita.

Comment

• somi_kac
                      CBC Senator XXL
                      • 03.04.2009
                      • 796
                      • Kać

Ja sam mazao "Mipa" na Kadett i ni malo nisam zadovoljan. Posle 3 meseca, 50% zastite se sapere. Taman namazes auto pred zimu, provozas ga po bljuzgavici 2 puta i operes pod, moras da je obnavljas! Izes to!!!
                      OPEL Astra 1.6i
                      OPEL Kadett 1.6
                      ŠKODA Favorit

Comment

Working...
                      X