Opel Astra h ulje u menjacu i kociona tecnost kada menjati?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ASTRAOPC
    CBC Član
    • 16.06.2010
    • 70
    • Cacak

Opel Astra h ulje u menjacu i kociona tecnost kada menjati?

Zdravo svima na forumu,

Kupio sam polovnu astru h 1.3 CDTI 90 KS u Nemackoj sa 60000 na satu. Presao sam 10000 km sa njom i nikakvih problema nisam imao dosad. Auto lepo ide i generalno sam zadovoljan.

Uradjen mali servis pre 3000 km u ovlascenom servisu na 7000 km.

Pre malog servisa menjac je bio neprecizan tezak morao si ga ostaviti malo u leru da bi isao iz 2 u 3 brzinu. Posle malog oni su menjali ulje ili nesto podmazivali i menjac je bio stvarno lagan prosto je leteo u brzinu, dok sada posle jedno 1000,2000,3000 km postaje tezi za nijanse.

Na racunu pise da je menjano:

1. Motorno ulje
    2. Podloska gumena (ovo je valjda menjano pretpostavljam da je to deo za menjac koji je promenjen)
    to je valjda ovo http://www.google.com/imgres?imgurl=htt ... 29,r:2,s:0
    3. Filter ulja
    4.Filter goriva
    5.Filter vazduha
    6.Polen filter

Ukupno sve je izaslo oko 12 800 dinara. Mali servis i brisaci su do sada bili jedina ulaganja dosad.

Moje pitanje je kako znati i prepoznati kad je vreme za menjanje ulja u menjacu i kocione tecnosti, ili ima servis na odredjenoj predjenoj kilometrazi za remont ?
  • aivan
    CBC Senator
    • 28.02.2006
    • 247
    • Bograd, Mirijevo

Re: Opel Astra h ulje u menjacu i kociona tecnost kada menjati?

Ako se ne varam, ulje u menjacu nije uopste predvidjeno da se menja, vec samo da se doliva po potrebi.

Kociona tecnost mora da se menja periodicno. Ranije sam cuo da to treba raditi na 2 godine, mada niko to ne radi tako (nisam ni ja na kadetu ). Medjutim, na astri classic pre mesec dana su mi menjali tu tecnost (tacno nakon 2 godine, na drugom servisu) tako da to pravilo izgleda i dalje vazi.

p.s. Zamena nije bila "obavezna" vec su mi rekli "to bi trebalo zameniti sad" ... ko je cicija mogao je i bez toga da prodje.
    Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• Gavra
      CBC Senator XXL
      • 06.03.2008
      • 2031
      • Beograd

Ulje u kocnicama se menja najkasnije na 2 godine jer je hidroskopno i sto je veci procenat vlage koje sadrzi to se brze pregreva. Kad se pregreje nemas kocnicu.

u gradskoj voznji to skoro niko ne moze da primeti ali kad krenes niz planinu osete i zene vozaci

Ulje u manuelnom menjacu nije lose promeniti svakih 5 godina ili 100k km i ako nije obavezno..nece da mu skodi
      Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• ASTRAOPC
        CBC Član
        • 16.06.2010
        • 70
        • Cacak

Zaboravih da napisem astra je 2006 godiste.

Comment

• somi_kac
          CBC Senator XXL
          • 03.04.2009
          • 796
          • Kać

Filter ulja ide na svaku zamenu ulja, znaci ulje odredjuje interval. A, sto se tice filtera vazduha, pozeljno je takodje, u sto kracem vremenskom rok. Ja ga menjam svaki redovan servis. Filter goriva neko menja, neko ne, mada je po meni pozeljno...
          Ko kaze da se kociona tecnost i ulje menjaca ne menjaju, blago njemu. Kociona tecnost posle odredjenog perioda postaje neupotrebljiva, a ulje u menjacu menjas radi sebe i usput da proveravas njegov nivo.
          OPEL Astra 1.6i
          OPEL Kadett 1.6
          ŠKODA Favorit

Comment

Working...
          X