Pritisak u gumama, Corsa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nowa
    CBC Početnik
    • 28.09.2010
    • 2
    • bg

Pritisak u gumama, Corsa

Zdravo,

Imam Opel Corsu B, 1.0 12v eco, '98 godiste. Gume su 165/70 R13.
    U uputstvu proizvodjaca i na poklopcu otvora za benzin pise da gume treba pumpati na 2.7 bara kada je u automobilu prisutno do 3 osobe, odnosno 2.7 prednje a 3.0 bara zadnje kada je auto pun ili se vozi velikom brzinom.

Meni se cini da je ova vrednost previsoka? Narocito zato sto su u uputstvu proizodjaca za ostale modele sa istim gumama a razlicitim motorima vrednosti pritiska uglavnom 2.2 bara za prednje i 1.6-2.2 bara za zadnje gume.

Ima li neko ideju zasto se moj model razlikuje od ostalih? Za auto tezak 940 kg 2.7 bara mi izgleda zaista previse.
    Ovako izgleda uputstvo proizvodjaca

Hvala na sugestijama!
    Ivan
  • aivan
    CBC Senator
    • 28.02.2006
    • 247
    • Bograd, Mirijevo

Re: Pritisak u gumama, Corsa

sta pise ono dole pod 2) sitno je, ne mogu da procitam. Da nije nesto o tome da navedeni pritisak vazi samo za odredjene gume ??

Cenim da su "ECO" hteli da postignu tako sto te teraju da pumpas gume ko blesav (onda manje trosi, to je tacno) ... mozda su uz nju i isle neke gume koje nisu toliko neudobne na 2.7 al za ostale, rekao bih da je previse.
    Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• aivan
      CBC Senator
      • 28.02.2006
      • 247
      • Bograd, Mirijevo

da, to je to, ali ja bih to pre tumacio ovako "ovaj pritisak je validan za gume iz prve ugradnje, jer one nece da vam izbiju bubrege i razbiju trap kada se naduvaju na 2.7", naravno, mozda gresim(o) ...

Comment

• nowa
        CBC Početnik
        • 28.09.2010
        • 2
        • bg

Zanimljivo tumacenje

Onda mi ostaje da pretpostavim da je 2.2 bara napred i 2.0 bara nazad prihvatljivo resenje.

Hvala na pomoci!

Comment

• aivan
          CBC Senator
          • 28.02.2006
          • 247
          • Bograd, Mirijevo

Verovatno jeste OK, osetices i sam.

Comment

• Puzo81
            CBC Senator XXL
            • 04.08.2009
            • 687
            • Novi Sad/Prijepolje

Originally posted by aivan
            Cenim da su "ECO" hteli da postignu tako sto te teraju da pumpas gume ko blesav (onda manje trosi, to je tacno) ... mozda su uz nju i isle neke gume koje nisu toliko neudobne na 2.7 al za ostale, rekao bih da je previse.
            Upravo to!Samo se kod modela ECO ( 165/70-13fabricka dimenzija i nijedna druga) gume pumpaju po onoj tabeli i chepu na rezervoaru 2.7 -2.7 odnosno 2.7 -3.0 kad je opterecena.Time se i postize potrosnja od 4.7 na otvorenom al ne preci 90km/h .Kombinovano 5.7!!Napumpao,testirao licno i pokazalo se tacno.(imam istu corsu B)

Taj pritisak je ok ako se ide asfaltom BEZ RUPA (tipa kraj Zlatibora-Prijepolje,zatim deonica SA-VA......),jednom recju NOVIM asfaltom.Posto takvih deonica po Srbiji nema ni 5% suludo je voziti se sa tako napumpanim gumama jer bubrezi otkidaju (u kombinaciji sa gasnim amortizerima).

Kome god kazem da se kod modela ECO po useru toliko pupmaju gume kazu da sam lud

165/70-13 sam duvao 2.2 prednje 2.0 zadnje.Sada kada imam alu +185/60-14 takodje duvam 2.2-2.0.Po meni taj pritisak je pravi,taman,ni tvrd ni mekan

Probao sam 2.7-2.7 ,2.5 -2.5 (tvrd nenormalno),1.8-1.8 (ide ko glista)!

edit:

Secam se da sam naduvao 2.7-2.7 i isao NS-Indjija i NS-ZR,ako sam imao ijedan kamen u bubregu raspao se sigurno jer je toliko bilo tvrdo

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

ja 145/80 13" stavljam 2.3 prednje i 2.0 zadnje. ( corsa B 1.5 dizel ) meni tako pise na cepu na rezervoaru , a i u autodati sam video taj podatak,samo mi je sad deinstalirana pa nemam podatak.
              ispravna i propisno napumpana guma je zakon. svaka dimenzija na odredjenom autu trazi da se zna podatak na koliko je napumpati. mada to sa 2.2 napred i 2.0 pozadi u 95% slucajeva zavrsava posao.
              Ljudi se chude kad im kazes za bilo sta preko 2.0 .. pa i vecina vulkanizera. ljudima ostala navika iz vremena Yuga da se sve gume duvaju na 1.8 maxumalno 2.0 , i sad se drze toga ko pijan plota.
              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
              X