Koliko se stvarno isplati taj remont lamele, obzirom da kako kaze vecina majstora, menjanje lamele bez korpe prouzrokuje da se korpa menja posle kraceg vremena, sto znaci ponovo skidanje menjaca i kupovina celog seta.
Teorija je kad se sve zna, a nista ne funkcionise.
Organizacija je kad nista ne funkcionise, a svi znaju zasto.
Praksa je kad sve funkcionise, a niko ne zna zasto.
Ne znaci, korpa isto ima max i min meru, ako su opruge dobre i ako nema (vecih) riseva moze da odradi nekoliko lamela, druk lezaj u proseku dve lamele, sve zavisi kako i gde se auto pretezno vozi. (grad, otvoreno)
Pa to je pod uslovom da se listovi nisu pomerili, barem neki od njih, ali obzirom da je automobil presao oko ili vise od 100000km, cisto sumnjam da je korpa u sjajnom stanju, a kao sto znate cim ode koji list tu vise nema lepog naleganja.
Teorija je kad se sve zna, a nista ne funkcionise.
Organizacija je kad nista ne funkcionise, a svi znaju zasto.
Praksa je kad sve funkcionise, a niko ne zna zasto.
to se vidi ili kroz servisni otvor na zvonu menjaca (kada postoji) namenjen i za takav vid kontrole, odnosno najkasnije kada se skine korpa.
sama korpa je veoma izdrzljiva, i ako nije auto nesto extra maltretiran u smislu primene za trkanje, za vucu tereta, non stop kreni stani samo gradske voznje i slicno extremno opterecenje nema razloga da se po automatizmu menja.
radni vek korpe treba da bude (toliko se i projektuje obicno) koliko i radni vek motora odnosno bar 250.000km normalne upotrebe.
najbolje jeste menjati celo kvacilo kao set jer se time otklanja potencijalni faktor zamora materijala, mada u praksi taj zamor sa kvalitetnim proizvodjacima se retko pojavljuje odnosno korpa i potisni lezaj traju duuugo i ne moraju nikada da se menjaju.
eventualno lamela jednom dok traje auto..
u celoj prici oko trajnosti kvacila jako je vazno da je zazor pedale tacno podesen. lose podesena pedala i u roku prakticno odmah kvacilo je zeznuto.
kod automatskog podesavanja zazora samo treba redovno kontrolisati da li mehanizam samopodesavanja korektno obavlja funkciju mada kada se stekne iskustvo to se vec oseti na samoj pedali, na njenom hodu i otporu pritiskanja.
Prvo, hvala Urose na korisnoj informaciji. To je taj lik.
Drugo, ljudi, vozim vec 17 godina. Promenio sam 6 automobila. Za sve to vreme promenio sam 1 (i slovima jedan) druk lezaj koji se cuo. Korpe sam menjao po potrebi, kad je skines vidis da li je dobra. Sa proslim autom sam ja presao 80.000 km (ukupno 150000) i jos uvek je originalna korpa. Covek kome sam ga prodao i dalje ga vozi sa istom korpom. Lamela je menjana pre 50.000 km. Zato ne vidim razlog da menjam ceo set kvacila.
Kod remontovanih lamela je jedini problem kakvo ej srce lamele i kako je uradjeno ako je radjeno uopšte. Nije problem da se promeni obloga ali je problem da se to posle iscentrira da ne baca ili da nije izvitopereno. Loše srce uzrokuje trzanje pri kretanju a isto tako i ako je malo izvitoperena obloga.
Ako nije velika razlika u ceni uvek je bolje uzeti novu lamelu na staru korpu ako je dobra. Kad se lamela dobro remontuje, košta malo manje od nove lamele. Nema perpetum mobila. Razumem potrebu za jeftinijim pa kako ko može...
Poenta mog pitanja sa pocetka je da nisam nasao novu lamelu posebno, vec samo ceo set kvacila (pitao sam u par radnji). Ovaj covek sa Ostruznice je stari majstor, a ne neki indijanac. Saradjivao sam vec sa njim ranije, ali sam zagubio vizit kartu. Tako da u svakom slucaju hvala Urosu.
Comment