Gde naći zimsku gumu "nestandardnih" dimenzija?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • MaliRadojica
    CBC Član
    • 06.03.2009
    • 95
    • Beograd

Gde naći zimsku gumu "nestandardnih" dimenzija?

Na točkovima su mi gume 195/65 R15 (fabričke dimenzije).

Što zbog većeg pritiska na površinu, što zbog udobnije vožnje, stavio bih zimske gume dimenzija npr. 185/70 R15, ili sličnih, bitno je da je visina gume približna orginalu.

Nešto gledah po cenovnicima, čini mi se da za 15 cola nema uže gume od 185 mm, i to sa maksimalnom visinom 65% od širine (malo mi to dođe prenisko za sneg).

Da li ko zna prodaje li se šta slično (185/70, 175/75 itd..) kod domaćih uvoznika i dilera?

Naravno, odvde ne mislim na "kramponke" za traktor, nego za gumu tipa Eskimo, Alpin itd...
  • gorans
    CBC Senator XXL
    • 09.03.2010
    • 1525
    • Beograd

Re: Gde naći zimsku gumu "nestandardnih" dimenzija?

Taj jedan cm po gumi ti ne znaci nista po pitanju bezbednosti i performansi a ako uopste negde nadjes gumu u toj vanstandardnoj dimenziji to je papreno skupo.Ja sam gumu u dimenziji 195/65 r14 placao 6500 din/kom a za te pare ima da se nadje i neka 16".Znaci,moj ti je savet da ides na 195/65 r15

Comment

• subicd
      CBC Senator XXL
      • 20.06.2008
      • 463
      • Novi Sad

Nema u ponudi tih guma.
      A sa druge strane, sta bi postigao sa 185/70R15 i da postoji !?

Visina gume je procenat od sirene, tako da ako stavis hipoteticki 185/70R15 dobijas samo uzu gumu, i skoro iste visine tj. visu 3mm a to ti nista ne znaci u zivotu, osim eto zanimacije da je trazis pa da je na kraju ni ne nadjes.

Comment

• MaliRadojica
        CBC Član
        • 06.03.2009
        • 95
        • Beograd

Postigao bih veći pritisak na podlogu, manju neogibljenu masu (čitaj - veću udobnost) i duži vek trapa.

Tražim UŽU gumu, za visinu mi je bitno da mnogo ne ostupa od fabričke.

Comment

• gorans
          CBC Senator XXL
          • 09.03.2010
          • 1525
          • Beograd

Razlika u povrsini naleganja izmedju 195 i 185 gume ti je oko 5% a to ti nista ne znaci.A naj veca razlika ti je u tome sto 185/70 r15 neces nigde naci a da je nadjes,verovatno kosta bar 50% vise od 195/65 r15.

Comment

• aivan
            CBC Senator
            • 28.02.2006
            • 247
            • Bograd, Mirijevo

Originally posted by MaliRadojica
            Postigao bih veći pritisak na podlogu...
            Kontaktna povrsina gume sa podlogom je srazmerna pritisku u gumi, tako da za isti pritisak u gumi imas istu velicinu kontaktne povrsine sa podlogom (samo je ta povrsina drugacijeg oblika za 185 i 195 gumu).

Dakle, ako hoces da povecas pritisak na podlogu dovoljno je (i neophodno) da malo vise napumpas gume (i time smanjis velicinu kontaktne povrsine), nebitno koje su dimenzije gume, one tu nemaju uticaja na velicinu vec samo na oblik te povrsine.

Iliti, da skratim, uzmi standardnije i mnogo jeftinije 195 gume ...
            Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• MaliRadojica
              CBC Član
              • 06.03.2009
              • 95
              • Beograd

Originally posted by aivan
              Postigao bih veći pritisak na podlogu...
              Kontaktna povrsina gume sa podlogom je srazmerna pritisku u gumi, tako da za isti pritisak u gumi imas istu velicinu kontaktne povrsine sa podlogom (samo je ta povrsina drugacijeg oblika za 185 i 195 gumu).

Dakle, ako hoces da povecas pritisak na podlogu dovoljno je (i neophodno) da malo vise napumpas gume (i time smanjis velicinu kontaktne povrsine), nebitno koje su dimenzije gume, one tu nemaju uticaja na velicinu vec samo na oblik te povrsine.
              Ne' se ljutiš, a mogu l' da ovo stavim u potpis?

Ljudi, vozio sam nekada Sierru sa gumama 185 i 165, totalno je drugi auto (mnogo lošije drži krivinu, ali je mnoogo udobniji sa 165).

Lično sam mišljenja da sva veća italijanska i francuska vozila imaju suviše loše trapove za tu veličinu guma koje nose, kada su u pitanju naši putevi i ZIMSKE gume. A sigurno neću zimi voziti 190 km/h, pa da mi treba široka i teška guma...

Comment

• subicd
                CBC Senator XXL
                • 20.06.2008
                • 463
                • Novi Sad

@MaliRadojica,
                Ti ne shvatas jednu stvar. 195/65R15, 175/65R15 nisu gume sa istom visinom/precnikom.
                Kao i da 175/70R15-hipoteticki nije visa od 195/65R15.

Moj savet je da ne izmisljas toplu vodu. Ali kao sto rekoh trazi sto se mene tice, uzmi i kombi gumu ili dzipovsku ako zelis da ti bude auto ''visi''.

Comment

• MaliRadojica
                  CBC Član
                  • 06.03.2009
                  • 95
                  • Beograd

Ajd sad pročitaj POLAKO šta sam napisao.

Tražim UŽU gumu, za visinu mi je bitno da mnogo ne ostupa od fabričke.

Comment

• ale944
                    CBC Senator XXL
                    • 20.03.2006
                    • 1457
                    • Beograd

185/65 15 barum polaris, 5300 din sa montazom.
                    ista cena i za 195/65 15 , uzeo juce dva komda da probam.
                    iako je 195 , guma ima dosta uzu povrsinu naleganja od iste dimenzije neke letnje gume.

vulkanizer na zrenjaninskom putu, neposredno pre pancevackog mosta kad ides ka gradu.
                    http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• aivan
                      CBC Senator
                      • 28.02.2006
                      • 247
                      • Bograd, Mirijevo

...
                      Ne' se ljutiš, a mogu l' da ovo stavim u potpis?

...
                      Moze slobodno, stavi i u licnu kartu, nema da se ljutim nista, osnovna fizika je osnovna fizika (http://answers.yahoo.com/question/index ... 257AAAtNxy).

Comment

• MaliRadojica
                        CBC Član
                        • 06.03.2009
                        • 95
                        • Beograd

Ipak se ljutiš. Izvini...

Pomešao si pritisak u gumi (izvodi se iz jednačine gasnog stanja PV=NmRT, gde je P=pritisak, V=zapremina, Nm=broj molova gasa, R=gasna konstanta, T=apsolutna temperatura), sa pritiskom gume na podlogu (P=F/S, gde je P=pritisak, S=površina naleganja, F=sila pritiskanja na podlogua, aproksimativno, za raspored težine auta 50/50% napred/nazad bi bila po točku =1/4(m*a) gde je m=masa vozila, a=ubrzanje Zemljine teže=9.81m/s2).

Mislim, ono, jel'te... Jbg, dok ispolažaš sve ispite na faxu nešto se i zaboravi, al najčešće ostane ono iz prvog razreda srednje, a od tada je prošlo 30-tak godina...

Izvini još jednom, morao sam...

Elem, izgleda da se gume koje tražim ne proizvode ili barem ne prodaju masovno, pa bi mogao lock na temu.

Hvala onima koji su pokušali da pomognu. Motiv za pokretanje teme nije bila dokolica, već višestruki mesečni prelazak preko Zlatibora i Borove glave zimi, kao i vožnja po našim "kvalitetnim" putevima.

"Pašće" neka standardna mekša guma...

Comment

• MaliRadojica
                          CBC Član
                          • 06.03.2009
                          • 95
                          • Beograd

Nemam vremena da detaljno čitam tekst na linku, ali rezon može biti i sledeći (ako si to mislio):
                          Na površini naleganja gume na podlogu isti je unutrašnji i spoljni pritisak na gumu, te se stoga on može izvesti iz prve jednačine koju sam napisao, tj. nezavisan je od mase vozila i tipa gume.
                          Jesi li mislio na to?
                          (Ako jesi, da ti objasnim u čemu je greška).

Comment

• aivan
                            CBC Senator
                            • 28.02.2006
                            • 247
                            • Bograd, Mirijevo

Jeste, na to sam mislio. U cemu je greska?

p.s. "greska" bi znacila da guma 195 ipak na povrsinu deluje vecim pritiskom nego guma 185 (iako su obe pod istim pritiskom)?

Comment

• MaliRadojica
                              CBC Član
                              • 06.03.2009
                              • 95
                              • Beograd

Greška je u startnoj pretpostavci da je automobilska guma beskonačno savitljiva i beskonačno tanka opna.

Da objasnim:
                              Startno (u tome se valjda slažemo), ukupna SILA kojom auto deluje na podlogu je direktno proporcionalna njegovoj masi, to jest jednaka je njegovoj težini (F=Q=mg).

1. slugaj (tvoj):
                              Auto guma je beskonačno savitljiva i beskonačno nerastegljiva opna (kao celofan npr.). Ne može biti beskonačno rastegljiva, jer bi u tom slučaju auto propadao na tlo bez obzira na pritisak u gumama jer bi se guma rastezala na NEgazećem delu zbog razlike u atmosferskom pritisku i pritisku u samoj gumi.
                              U ovom hipotetičkom slučaju, gazeći deo gume će se deformisati (povećavaće svoju površinu) sve dok se ne izjednače pritisci sa njegove donje i unutrašnje strane. P(unutr.)=(1/4)Q/S, gde je S površina naleganja, a P(unutr.) je pritisak pumpanja gume.
                              Sledi: S=(1/4)Q/Punut.=konstanta za dati pritisak. Konačno P(naleg)=(1/4)Q/S(unut.), što i ti tvrdiš, delimično sa pravom.

2. slučaj:
                              Auto guma je točak od veoma čvrstog materijala, apsolutno nesavitljiv (mada je nemoguće da bude apsolutno nesavitljiv, jer bi dodirna površina bila beskonačno mala, a pritisak na tlo smim tim beskonačno veliki, pa bi morali da razmatramo diferencialno male veličine).
                              Lakši način modeliranja bi bio da umesto punog kruga (obima) točka uzmemo veliki broj (npr. 1000) njegovoh tetiva po obodu (umesto lukova).
                              U tom slučaju, dobija se da je pritisak naleganja obrnuto proporcionalan širini gume, da ne izvodim sad formule...

3. slučaj (realan)
                              Nešto između ova 2 prva.

Uostalom, probaj da po snegu vožiš sa uskom i širokom gumom, pa ćeš videti razliku...

Comment

Working...
                              X