Koliko stezete tockove?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sErGiO
    Moderator
    • 30.01.2007
    • 2769
    • Neko selo pored Beogr
    • Alfa Romeo 156SW

Re: Koliko stezete tockove?

@goran
    Meni je tako vulkanizer uništio dva navoja na istoj glavčini pa sam morao da menjam celu glavčinu
    U Autodati za moj auto piše 95-105 Nm, ja zatežem rukom dok može i to je to. Nema potrebe više. Možda eventualno da se proveri još jednom nakon par dana i po potrebi dotegne.

Comment

• YUgisa
      CBC Senator XXL
      • 05.06.2008
      • 793
      • Subotica
      • Yugo 1.1 EFI

Ja stezem tako sto zavtim saraf dokle ide lako sa kljucem (dok ga vrtim jednim prstom) i onda uzmem kljuc od 30cm i postavim ga na "13h" i stegnem do "16h" (ne znam ga drugacije objasniti sem preko ovog fazona sa satom) i to se za sada pokazalo dobro, posto nisam izgubio ni jedan tocak do sada a nisam imao ni problema da skinem tocak A kolika je tacna sila stezanja, zaista ne znam Nema potrebe sivonjski stezati posto postoji konus bas iz tog razloga na srafovima... A inace sam imao i ja problema sa vulkanizerom, isto taj fazon, kljuc, 1.5m cev i ja se obesio na cev (sa svojih 65kg) i moj cale sa 90kg se popeo gore na cev i onda je jos cale skakao I na kraju smo na svu srecu iskinuli navoj na sarafu samo...
      Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• APOGEE
        CBC Senator
        • 01.06.2005
        • 243
        • Beograd, Vracar

Posto imam malo tezu ruku, pri zatezanju ubacim kaziprst u okce duplo okastog kljjuca i zategnem koliko mogu sa tim jednim prstom. To mi se pokazalo u praksi kao najbolje. Ako je pri ruci kilo kljjuc, onda po standardu.
        Kia pro cee'd 1,6 CRDI 115hp 2010

Comment

• Ognjen
          CBC Senator XXL
          • 21.02.2008
          • 438
          • Novi Beograd
          • -

Uvek zategnem ključem dok ne zacvili, uvek mi kod vulkanizera zategnu sa pištoljem do kraja i ja još proverim ručno sa ključem, nikada nisam imao problem sa odvijanjem šrafova. Možda to teško odvrtanje šrafova ima veze i sa kvalitom i vrstom felni i šrafova.

Comment

• Ji 4Tze
            CBC Senator XXL
            • 04.05.2006
            • 806
            • bg
            • Honda CR-V 4WD

Kad bi uzeo šipku od metar da se zavrne točak, 200 Nm mu dođe ~19kg stiska na vrh te šipke
            Jedan drugar, kad je popravljao tomose je imao foru za zatezanje glave ili poklopca menjača (znam da je trebalo nešto s momentom), zateže dok mu ne iskoči žila na nadlaktici

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Nas četvoro i poluga od 3,5-4m i onda ide krrrc pa krrrrrrrcc i onda krc i to je to, 120 kila u dlaku Stezanje glave na lokomotivam

Imam kilo ključ ali mi nikad nije palo na pamet da sa njim stežem točkove, stegnem točak dok je uvazduhu koliko se može, spustim kola dotegnem na tek zeru škrip i to je to
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• legenda
                CBC Senator XXL
                • 28.03.2009
                • 1345
                • Beograd

Nogom malo dok ne zaskripi i ne pretezem...nosim na kljucu za tockove,suplju stanglu od metar(taman legne na kljuc) kao polugu za ne daj Boze...nije dzabe Arhimed rekao dajte mi dovoljno dugacku polugu da podignem ceo svet

Comment

• mirdza
                  CBC Senator XXL
                  • 14.03.2005
                  • 2437
                  • Katowice (PL) / Banja Luka
                  • AGP / W126

Sjetim se krkana koji mi je mijenjao gumu u okolini Pule. Polomio sam dva kljuca dok sam kasnije odvrtao tocak
                  Ne tvrdim da su u Poljskoj bolji (pametniji ?) majstori, ali svaki iole ozbiljniji vulkanizer zateze sarafe momentem-kljucem prema kataloskim vrijednostima. U vecini slucajeva je to 90-120Nm. Ja sam naucio da je to negdje kao sto rece Dora:
                  Originally posted by Dora
                  stegnem točak dok je uvazduhu koliko se može, spustim kola dotegnem na tek zeru škrip i to je to
                  Eventualno dotegnem poslilje dan-dva
                  Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• Cougar
                    CBC Senator XXL
                    • 13.06.2009
                    • 352
                    • NBG // Vrbas
                    • Cougar XR 2.5 V6 24v

Upravo natrčao na podatak za moj auto, ali pretpostavljam da je približan za većinu vozila

Boost is automotive equivalent of cocaine

Comment

• Cvagen
                      Banovan
                      • 17.04.2010
                      • 122
                      • Beograd

Srećom ne bušim gume često, a i vulkanizer i serviser imaju po "dve čuke" u glavi, tako da ne čekićaju pištoljem 10 minuta po točku, nego svega par sekundi("provere" još sa po 0.5 - 1s po šrafu), da bi posle mogao točak normalno da se skine.

Bitnija je provera posle 150-200km vožnje(dan-dva-tri), tu ako je sve ok, sledećih 10k "civilne" vožnje nema razloga da se išta promeni, mada pred svaki duži put(300+km) proverim, da ne razmišljam i o tome.

Pravo je pitanje ima li u Beogradu više od 3 vulkanizera koji umeju da balansiraju točkove i napumpaju gume na manje od 3 bar-a(da auto NE skače preko svakog pikavca i da se volan bez serva okreće 80-90% lako kao da ima servo) ? Takođe, koliko tek lažu za pritisak oni automati po pumpama ?

Comment

Working...
                      X