Da li je tacno ovo za ABS?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • HotDog
    CBC Senator XXL
    • 06.05.2005
    • 965
    • BSG 75 (011)

Da li je tacno ovo za ABS?

Interesuju me vasa misljenja posto na mojim kolima nemam ABS, izvinjavam se sto kopiram tekst na engleskom:

ABS.

I read an article in Popular Science in 2004, and one of the comments in it struck a nerve. The author said that (paraphrased)
    "Drivers are resistant to new technology, but will inevitably get used to it. When ABS was first introduced, a lot of drivers didn't trust it and thought it would actually increase their stopping distance. Now though, even the most hardened critics wouldn't be without it."
    Obviously I'm not one of those people then. I think ABS is a blight on modern car designs which causes more dangerous driving and more accidents than it prevents. It's also a pain in the arse. For example - try braking gently as you're going down a moderate hill. If you hit a bump in the road, as the wheels rebound from the bump, most ABS systems will interpret that as lockup. When they do, they brake pedal vibrates and you suddenly find yourself stopping a lot more quickly than you'd intended - the car has effectively taken control away from you. This is invariably followed by a horn and the squeal of tyres from behind you as the next car back is presented with a very sudden stop for no reason. Very dangerous. Another example : emergency stops in snow and ice. There's not an ABS system on the market that can make you stop quicker in snow and ice than good old fashioned driver-powered brakes. The reason is simple. When the wheels lockup, they dig-in to the snow or ice and work their way down to the road surface. With ABS, they just skip around, as you sail merrily into the vehicle in front because the ABS just registered all the wheels locked up and took the brakes off. As a final example, take the one they show a lot on TV : the car braking and swerving around the tractor pulling out of a field on a muddy road. This simply doesn't work for the same reason as the snow and ice above - the wheels lockup because they're skating on wet mud. If they stayed locked up, the tyres would dig in and you'd regain control. Instead, the ABS kicks in and takes your brakes off for you. *SLAM*. Right into the side of the supposed tractor.
    The problem with ABS is that it's a placebo designed to put to rest the fears of the bad drivers. They think that ABS means they can stop in any situation, which is wrong. It makes people more dangerous on the roads because of this false illusion and I reckon more accidents are caused now by people trying to rely on ABS when it really doesn't work in anything but ideal situations. ie. bone dry, billiard-table-smooth road surfaces.
    I wish there was a way I could disable the ABS on my Subaru. I felt a lot safer in my older vehicles which had a pure mechanical connection from my brake pedal to the brakes. The intervention of ABS in my current car scares me to death every time I have to use the brakes, because I don't trust it to not take control away from me. I shouldn't have to drive around constantly wondering "is the car going to override what I want it to do?"

The hidden gremlin of ABS - what they don't advertise.

If you look at the statistics for crashes, a large percentage of them are "fender benders" - low-speed impacts that only do a little damage and so slow that the vehicle occupants are in no danger. Less than 15mph normally. I'll give you one guess what the typical "minimum activation speed" is for ABS. That's right. Your average ABS system is useless much below 15mph. Seriously. Try it yourself. Find an empty road on a slight downhill grade - even better if its on a dewy morning. Run your car up to about 15mph and jam on the brakes as hard as you can. The car will skid to a stop and the ABS system will remain totally silent. Absolutely true. So ABS doesn't help prevent the accidents which insurance and safety companies tell us are the most common. Go figure.

izvor:
    http://www.chris-longhurst.com/speaking ... ycars.html
  • Deki
    CBC Senator XXL
    • 18.02.2005
    • 307
    • Beograd

Mislim da je uglavnom tacano ovo sto je tip opisao.
    Ja sam moj ABS zimi (po snegu) iskljucivao skidanjem osiguraca i zaustavni put je bio znatno kraci.
    Takodje je tacno da se pri manjim brzinama i naglom kocenju ABS nece aktivirati (mada mu to i nije neka ozbiljna mana).
    Ono sto bi ljudi trebali da shvate je da ABS ne skracuje zaustavni put vec prilikom extremnih kocenja omogucava da vozac zadrzava upravljivost vozila.

Comment

• overspeed
      CBC Senator XXL
      • 24.05.2005
      • 2779
      • Kosovska Mitrovica

Prochitah detaljno i pomno, i mishljenja sam da se radi o gomili gluposti... Mislim, tvrditi da jedan dokazano najbolji od niza sistema razvijenih u auto-industriji u skorijoj istoriji iste, nije efikasan je toliko besmislen da nije ni vredan komentarisanja, ali ajde...

I think ABS is a blight on modern car designs which causes more dangerous driving and more accidents than it prevents.
      Pa, moderna vozila mozhda jesu procentualno vishe involvirana u saobracajnim nesrecama i one se deshavaju cheshce nego ranije, ali autor se treba zamisliti i upitati da li je to zbog toga shto auta imaju ABS, ili bez problema dostizhu 200-250 km/h shto je ranije bilo rezervisano za trkachke automobile. Na toj brzini slabo pomazhe ABS, ali ne treba kriviti njega zbog toga. Vozeci auto na toj brzini vozach je savrsheno svestan (nadam se...) opasnosti i preuzima odgovoronost, i (barem meni) nikada nije na toj brzini pala na pamet glupost tipa: "Ma, sve je OK, samo pichi, imam ABS..."

Another example : emergency stops in snow and ice. There's not an ABS system on the market that can make you stop quicker in snow and ice than good old fashioned driver-powered brakes. The reason is simple. When the wheels lockup, they dig-in to the snow or ice and work their way down to the road surface. With ABS, they just skip around, as you sail merrily into the vehicle in front because the ABS just registered all the wheels locked up and took the brakes off.
      Upravo situacija gde ABS najvishe i pomazhe. A nachin na koji je autor teksta interpretirao princip funkcionisanja je postavljen "naglavachke" i pogreshno predstavljen, sluchajno ili namerno?

Naime, izdvojeni deo teksta (bold) je chista ******shtina jer: kad se bez ABS-a kochi po snegu i ledu tochak ne mozhe da "kopa" kroz isti sve dok ne dodje do chvrste podloge (puta, tj. asfalta) i stoga da bolje kochi, kako je napisano. Situacija je upravo suprotna: bez ABS sistema tochak zablokira i klizi po ledu ili snegu i ne mozhe da "kopa" u mestu jer se auto krece nekom odredjenom brzinom i tochak nakon blokade samo klizi vodoravno po povrzhini snega/leda. Mogao bi da "iskopa" do asfalta samo ako bi se "naterao" u burn-out, dakle "kopajuci" u mestu, ali to je sasvim druga pricha... Dakle, notorna ******shtina. ABS upravo sprechava ovaj efekat, maksimalno skracujuci "gubljenje" vremena pri kochenju u smislu proklizavanja, vec maksimalno povecava frikciju tochka sa podlogom uvek na granici proklizavanja. Stoga je upravo najveci doprinos ABS-a pri mokrom/snegu/ledu, i ova pricha o "ukopavanju" tochkova kod vozila bez ABS-a ne pije vodu. Totalna ******shtina...

The problem with ABS is that it's a placebo designed to put to rest the fears of the bad drivers. They think that ABS means they can stop in any situation, which is wrong.
      Ne kazhem da psiholoshki efekat ne postoji kod neiskusnijih vozacha i svih koji misle da ako imaju ABS, ASR, ESC, LSD i ostale zahebacije da mogu da voze duplo bolje i da je jedan od placebo efekata svih modernih sistema taj shto mogu da stvore ne lazhnu sliku vece sigurnosti i bezbednosti (ona je realna), vec shto neiskusniji mogu da pomisle da, vozeci takav auto, vishe ne podlezhu zakonima fizike. To, medjutim, opet nije "greshka" ABS-a, nego neiskusnih vozacha... Opet, notorna ******shtina.

It makes people more dangerous on the roads because of this false illusion and I reckon more accidents are caused now by people trying to rely on ABS when it really doesn't work in anything but ideal situations. ie. bone dry, billiard-table-smooth road surfaces.
      Upravo ono o chemu sam pisao ranije, stvaranje pogreshne slike o "nedodirljivosti" kod neiskusnijih vozacha. To je vec njihov psiholoshki problem, a nikako argument kojim teba osporiti efikasnost i smisaonost primene ABS sistema u auto-industriji. Pomeshane teze...

Your average ABS system is useless much below 15mph.
      Iskreno, kome i treba sistem za prevenciju blokade tochkova ispod 25 km/h?! Mislim, na toj brzini je zaustavni put jako kratak ako su iole ispravni kochioni sistem, sistem upravljanja ali i gume. Sem toga, manevrisanje uz kochenje na tim brzinama je sigurno (ako su opet ispunjeni gornji uslovi) pa se manevrom mogu izbeci prepreke na putu ili objekti u neposrednoj opasnosti od fizichkog kontakta. Znachi, uzet je za primer/navod opseg brzina kad je ABS zaista nepoteban, jer pri 25 km/h ce svako sa tri dana vozachkog iskustva znati da iskontrolishe auto u kakvoj opasnoj situaciji, bez potebe za ABS-om, ASC-om, ESC-om i ostalim zajebancijama... Zanchi, opet navod koji se svodi na glupost...

Interesantna je chinjenica da autor nigde nije uzeo u obzir jedan, po meni, mnogo vazhniji efekat ABS-a od smanjenja zasutavnog puta, a to je povecanje sigurnosti pri naglim manevrima. Taj efekat je neuporedivo znachajniji i upravo je on taj koji mozhi da "spase glav". Naime, pri naglom kochenju (bez ABS-a) se svaka eventualna promena pravca volanom skupo placa, i stvari uglavnom postaju josh gore. Znachi, sve shto vozach mozhe da uradi je da legne na kochnicu i moli se da ce se zaustaviti pre objekta koji se isprechio na putu. Kod vozila sa ABS-om se mozhe isto tako silno ukochiti, i dok ABS "radi" posao i znachajno skracuje zaustavni put, istovremeno je vozachu omoguceno da naglo manevrishe i menja smer kretanja i tako dodatno poveca svoje shanse za izbegavanjem prepreke na putu i zadrzhavanjem kontrole nad vozilom nakon iznenadne opasnosti. Pri vecim/velikim brzinama ovo realno znachi i znatno povecavanje shansi za izbegavanje tezhih povreda, a chesto i povecanje shansi za prezhivljavanje.

To je bar moj stav, ako greshim neka me isprave...

Pozz
      http://www.bmw.tv

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Clanak je notorna glupost, i cela prica naravno i nema puno veze s mozgom...Sve teze izvrnute naglavacke u cilju postavljanja totalno pogresnog zakljucka. I nije neki narocito nepristrasan naucni pristup...

ABS produzava zaustavni put, to je cinjenica, ali u 99% slucajeva ABS ce cak SKRATITI zaustavni put - ako blokirate tockove pa auto dobije "skije" na mokrom putu, zaustavni put sa ABS-om je u tom slucaju u tim uslovima, ipak kraci, ABS je napravljen UPRAVO za takve situacije. Hajde cik pokusajte da stisnete punu kocnicu sa 120 km/h na mokrom putu u autu sa ABS-a i bez ABS-a, da vidite koji ce da ostane na putu. Ista stvar i sa snegom, mozda nece ukociti tako brzo (mada i za to postoje trikovi ) ali ce definitivno i dalje slusati volan, sto i jeste poenta ABS-a. ABS je sigurnosni uredjaj, a ne uredjaj za smanjenje puta kocenja. Osim toga, velika vecina vozila sa ABS-om sada dolazi i sa uredjajem za redistribuciju sile kocenja po tockovima, tako da ako i zakocite jako u krivini, auto senece zaneti jer ce sila kocenja na unutrasnjim tockovima biti limitiriana, tako da auto i dalje prati putanju zadatu volanom - sto nije slucaj sa vozilima bez ABS-a.

A za kocenje na snegu - 50 km/h, druga brzina, umesto da sa ABS-om kocite samo kocnicom, kad dolazi do klizanja i produzenja kocionog puta, pri kocenju desna noga I DALJE pritiska gas (znaci NEMA pustanja gasa, cak se i dodaje) a leva pritiska kocnicu. Staje u mestu a ABS i dalje funkcionise
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Eon
          Moderator
          • 10.03.2005
          • 4225
          • Beograd-NBG-44
          • Superb 2.0 4x4 DSG

Po mojim iskustvima u voznji vise automobila, ABS je idealna naprava u uslovima vlaznog ili klizavog asfalta kada zeli da se zadrzi stabilnost i upravljivost vozila. Ali kada je na kolovozu sneg preko par santimetara, onda ABS odmaze.
          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• dfast
            CBC Senator XXL
            • 26.05.2005
            • 1302
            • Hoofddorp NL /Bgd

Sve zavisi ko je razvijao i prilagodio abs sistem odgovarajucem modelu auta. Tezina vozila, brzina vremena aktiviranja i deaktiviranja su parametri koji se prilagodjavaju vozilu kao onim uslovima puta za koje se procenjuje da ce Abs biti najpotrebniji. A to trazi vremena i iskustva. Licno sam imao prilike da vozim dva auta sa Abs-om, Toyotu Corollu i Peugeot 306 i mogu da kazem nebo i zemlja u korist Toyote. Kao da je dizajniran za nase puteve dok je Pezoov kao pravljen za auto puteve i idealnu podlogu. Iako je Pezo imao izuzetno efikasne kocnice, kada je u nekim situacijama ukljucivao abs na losoj i valovitoj podlozi, bilo je samo pitanje srece dal cu sustici onoga ispred sebe ili ne. Jednostavno te ostavi bez kocnica u nekom moomentu i kao da letis. Mada opet na dobrom putu kada se pretera u krivinama kada si ni tamo ni vamo a treba se cupati, bez problema je kocio i drzao je upravljivost perfektno.
            Toyota je recimo odlicno kocila i na ledu i snegu, za kisu i da ne govorim.
            U svakom slucaju izuzetno korisna sprava za auto, treba se samo naviknuti kao uostalom i na bilo koji auto u koji se seda, spoznati mu granice i nacin funkcionisanja/ponasanja i nema problema. Izuzetan plus za auto.

Comment

• maki
              CBC Senator XXL
              • 03.10.2004
              • 878
              • Budva, CG

i meni se cini da je gornji tekst ******stina, abs stvarno pomaze a pogotovo neiskusnijim vozacima, dosta pomaze i po suvom pri brzinama preko 120-130 km/h, probajte sa 120 km/h naglo da stisnete kocnicu na autu bez abs-a po suvoj cesti i prvi put kad proklizete dok popustite kocnicu izgubili ste vec 1-2 sek. dok bi abs za to vrijeme vec 3-4 puta popustio kocnicu,a ta 1 sekunda sa 120 km/h znaci oko 20m izgubljenog puta (kad se uzme u obzir da ste vec malo usporili i da taj blokirani tocak daje neki otpor),a da nepricam o tome da ce vam zablokirati prvo tocak sa lakse strane vozila
              HSD - MAN B&W 77600PS x 104 RPM

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

Dosli smo do toga da ABS nije univerzalna stvar i zavisi kako je uprojektovan sa ostatkom mehanike. Iskreno, meni je stvarno opustenije kada vozim sa ABS-om malo brze. I znam da kada sednem u neki auto bez njega, plasim se famozne granice kada ce da prokliza!!!

Comment

• TETAK
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 3034
                  • Čačak, Srbija

ABS svakako ima smisla a to ću dokazati i na jednom prostom primeru.Naime ugradjuje se i kod motocikla.BMW je ovaj sistem uveo u seriju još davne 1990 g. a probao sam ga na travi i ....ZAISTA RADI!Ipak meni lično ništa ne smeta ni kad vozilo nema ABS.Smatram da stvar pomaže pre svega ljudima koji se slabije snalaze za volanom.Ostalima može pomoći u nekim vanrednim situacijama!
                  Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• BOOST
                    Founder - Admin od Začetka
                    • 29.09.2004
                    • 8726
                    • Gislaved//Sweden
                    • SAAB 9000 AERO R; SA

AloBudaloStani mlogo dobra stvar

Da imate klizavu pistu u autoskolama znali bi i ovakve diskusije nebi bile potrebne. Prolazak kroz sve uslove staze sa i bez ABSa jasno govori da iskustvo nema bas puno veze.. bez zabluda.. ABS je tu da bi ostao zauvek
                    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                    move your mind

Comment

• Eon
                      Moderator
                      • 10.03.2005
                      • 4225
                      • Beograd-NBG-44
                      • Superb 2.0 4x4 DSG

Mozda nije pravo mesto, ali treba naglasiti da elektronska distribucija kocenja uz ABS daje bolje rezultate, mada ja to nisam primetio!

Comment

• dranix
                        CBC Senator XXL
                        • 04.10.2004
                        • 3079
                        • Antwerpen/Belgium
                        • Saab 9-3

I ne trebas da primetis, Eon.
                        Jedino bolje resenje od ABS-a bi bilo 4 paucice za kocenje i 4 noge a ljudski mozak i refleks. Posto to ne postoji....
                        Sto se one fore za sneg tice ima tamo malo istine ali treba i znanja za kocenje na snegu sa ABS ili bez. U cemu je stos? Nesvesno svi mi kocimo nezno i ustvari sve na klizavom radimo oprezno. Kad je neugazeni sneg recimo (mada je to veoma retko) samo stisnes kocnicu normalno ili naglo i guma prokopa kroz sneg i pocne ABS da deluje ako se kocenje vrsi sasvim polako ABS nema sta da radi jer se jos uvek ne blokiraju tockovi a samim tim ne dodiruje duboko kroz sneg.
                        Po meni je ABS najgenijalnija stvar ikada pronadjena posle pronalaska automobila i njihovih motora naravno. Naravno da ipak nista nije savrseno a da nam taj lik nije napisao koje je i kakve gume imao. Mesa nam ovde ABS i grip. Ma ljudi su cudo...

Comment

• starac vujadin
                          CBC Senator XXL
                          • 27.08.2005
                          • 2617
                          • Stari grad

Bolje je bez ABS-a - ali za 1% vozaca - velemajstora. Ostalih 99% treba da budu zahvalni sto takav sistem postoji.

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141
                            • Beograd, barajevo-zemun
                            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ja se skoro u potpunosti slazem sa clankom, pogotovu deo koji objasnjava ponasanje funkcionisanja kocenja na snegu (za led se ne slazem, mogu i da objasnim zasto). do sada iz svega sto sam procitao u smislu testiranja i merenja ABS je na snegu uvek bio iinferioran i uvek je pogorsavao kocenje i povecavao zasutavni put. ne znam ni za jedan izuzetak na nekom merenjeu da je ABS pokazao prednost- ali samo po pitanju kocenja.

realno dostupna sila trenja je ono sto je isto i sa i bez ABS-a i sto se toga tice ABS definitivno nema nikakav uticaj na povecanje gripa, na smanjenje kocionog puta.

ali, ABS neiskusnijim vozacima omogucava da racunar ABS umesto njih optimizira kocionu silu prema stanju podloge tako da ne moraju da osecaju podlogu i da misle glavom pa je dovoljno samo sto jace stisnuti kocnicu i automat ce odraditi.

na suvom se ne secam da je ikada bilo potrebno aktiviranje ABSa pa i kada se stisne kocnica do daske- iole dobre gume i iole dobro balansiran /podesen kocioni sistem auta imaju toliko veliki grip da nema blokiranja tockova.

na mokrom ABS se slazem da je bez premca, isto na ledu.

inace, ABS nije izmisljen zbog kocenja vozila vec zbog volana i upravljanja tockovima u bocnom smeru kao primarnom cilju.
                            a upravljanje je moguce samo onda dok se tockovi okrecu a ne i dok klizaju blokirani.

moje iskustvo je da je ABS odlican za pocetnika vozaca jer ne mora da brine, da je efikasan sareno zavisno od podloge tako da na snegu/sljunku/makadamu/blatu je losiji od onoga sto postizem direktno na osecaj noge (bez ABS) gotovo uvek.

skoro sam gledao na nemackoj TV jedan test SUV vozila bas na temu ABSa najnovije genracije- nedvosmislen zakljucak je bio da je ABS jos uvek nedorastao/neefikasan za kocenje po snegu ili bilo kojoj rastresitoj podlozi.

testiranje je vrseno i na pescanoj podlozi, ABS se pokazao kao los saveznik kada je sto brze usporavanje vozila osnovni zahtev- dakle na pravcu.

osnovni problem sa ABSom kao i sa svakim glupim kompjuterom sto nema stvarni feedback o podlozi koja ce neposredno nastupiti a sto vozac ocima i mozgom daleko efikasnije resava kao zadatak i cesto ABS stvori manji kocioni pritisak nego sto je realno moguce a narocito kada su levi i desni tockovi na razlicitoj podlozi.

ali ABS je osnova ESP sistema i stoga je nesto sto je obavezno danas kao sastavni deo svakog novoproizvedenog automobila jer pretezu pozitivne stvari iako negativne koje su navedene u originalnom tekstu potpuno stoje prema mom misljenju.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

Working...
                            X