U pitanju je kupovina svih 4 letnjih guma za Opel Astru F karavan. izbor je veliki, a ja sam ispao iz stosa pa mozda ovako saznam sta bi bio najbolji izbor. Voznja je uglavnom penzionerskog tipa jer se sa ovim autom mnogo drugacije ni ne moze voziti (motor 1.4). Gradska voznja po Ns, medjugradska do Sm i Bg, a na leto jedno 5-6 odlazaka do crnogorskog primorja. Ono sto bi gume trebalo da ispune jeste udobnost, i da ne skripe po vrelom asfaltu (naravno do odredjenih granica). I sve to u cenovnom rangu od oko 4500din po gumi. Eventualno ako negde ima neka dobra akcija tipa 3+1 gratis i slicno.
Izbor letnjih guma za Opel Astru F
Collapse
X
-
Nisam ni ja baš u formi. Ipak, ajd' da kažem koju:
Za 4500 din. po pneumatiku nećeš moći da ispuniš sve zadato.
Tu su ti (negde) Semperit, Kleber i Goodrich (po redosledu preporuke). Sve imaju neku manu ali su solidan kompromis (Kleber i Goodrich ti umereno škripe po vrućem asfaltu, tu nema "boga", Kleber duže traje ali ostalo je u korist Goodrich-a ... osim što nije baš idealna na kiši, Semperit nisam probao ali bi mogla biti bolje od ove dve ... tako bar deluje, naravno mislim na Comfort Life seriju za manje dimenzije).
U svakom slučaju Tigar i Savu (poljsku) jedino ako ćeš da štediš pare (iako će ti pokriti "penzos" vožnju, ali će trajati taman toliko da manja cena NE znači nešto, osim toga jedina guma sa koje mi je otpalo parče (ali iz vasione, golim okom, se vidi da je greška u proizvodnji ali garancija naravno nije priznata) je Sava (letnja) i ne bi više to kupio i da je najjeftinija (a tu je negde)).
Možda Dunlop (kao (vrlo) malo jeftiniji premium brend, makar kod manjih prečnika mada zavisi i od prodavca) ali je sigurno 50-tak € po gumi.
Jedino (ali nisam upućen) da nađeš neku akciju pa kupiš Micheline Energy (trebalo bi da malo škripi na usijanom asfaltu, jer je napunjena silikagelom i uopšte je vrlo dobra guma u svakom pogledu), doduše takve (akcijske) su ti stare (bar) tri godine i mogu se koristiti još dve-tri sezone pa vidi koliko ti se isplati. Čak i na akciji ne verujem da su ispod 5000.Last edited by expendable; 17.03.2014, 10:13.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Setih se jos jedne stvari koje bi bilo lepo da ispunjavaju, a to je da su sto tise. Slucajno naidjoh na ovu ponudu pa me zanima jel rizicno kupovati nove gume starijeg dot-a:175/70R13 STREETRESPONSE 82T Dunlop 3700 rsd/kom DOT je 1811 Letnje
Comment
-
-
Da ... pričah napamet ali nisam bio daleko.
Govorim o standardnim cenama i ostaje sve što sam rekao.
Dunlop i Michelin su iz 2011. i uz poveliki popust!
Za prvu ne znam ali bi druga trebalo da je tiha (tiša od standardnog). Uostalom imaš i one tri oznake koji mora imati svaki pneumatik jedna od njih je buka u db pod nekim uslovima, pa što manje to bolje, ali naravno sve su "tu negde" a subjektivni osećaj može biti drugačiji.
U principu su jefinije gume bučnije.
Da li 2,5-3 godina star pneumatik vredi uzeti?
Ako se prelazi 15000km u letnjem periodu (makar više od 10 hiljada) - onda DA.
Pneumatik je o.k. ako je starosti do 6 god. (po standardima), tj. 5 do 7. Naravno neće posle 6 godina biti potpuno neupotrebljiv ali neće biti više istog kvaliteta. Ni posle 3 god. nije to više isti pneumatik ali je ta degradacija ipak umerena i verovatno više vredi od novijeg jeftinijeg.
Ko menja gume na 4-5 god. možda i nije dobra opcija.
Pa kako kome odgovara. Svi bi mi dobro a jeftino e pa neće moći (ne ide to tako).
P.S.
Doduše ovi popusti su zamašni i Dunlop za 3700 ili Energy Saver za 4700 deluje (jako) isplativo.Last edited by expendable; 18.03.2014, 10:40.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment