koje All-Season gume

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dzukela
    CBC Član
    • 26.07.2006
    • 70
    • Beograd

koje All-Season gume

odlučio sam da se ratosiljam 2 kompleta guma, i da pređem na jedan komplet all season guma.
    ne želim da me ubeđujete da to ne radim i slično, kao što to radi većina kojima postavim isto pitanje, već da mi pomognete ako umete.

naime, potrebna mi je all season guma, ali neka koja "vuče" na letnju gumu po ponašanju.
    zime, snega i leda ionako nema u beogradu, gde pređem 99% km.
    da budem slikovitiji, potrebna mi je all season koja je što bliža čisto letnjoj, ali sa znakom "pahuljice" na njima, kako bih ispunio zakonski minimum i ne bih plaćao kazne zimi.

ništa me posebno ne intereuje, ni buka, ni ponašanje u lakat krivini, ni potrošnja, nemam nikakve druge uslove.

konkretno, dimenzija je 185/60/14, ali ću prihvatiti savete i iskustva sa drugom dimenzijom iste firme/serije, ako ih bude bilo.

hvala!
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Ne bih davao konkretne predloge, naročito ne za tu dimenziju gume (mada znam gde da se raspitam, pa ću javiti iskustva).
    Hoću samo da dam "moralnu podršku" (pošaljem telegram iste) zbog odluke. Više sam poloodeo od premeštanja guma i psovanja samog sebe (pa po spisku) kada se sapletem o one na felni. Čak i sa sve garažom, kako li je bez nje ... mogu samo da zamišljam.
    Čak i u "brdsko-planinskoj" oblasti gde (pretežno) živim nema snega više od 15 ili 20 dana godišnje a za grad čak i ne trebaju posebno zimske gume (ne mislim na zakon o saobraćaju nego fizičke zakone), tako da dobra "all-season" guma sve više liči na dobru kupovinu (i to da preteže ka letnjoj).
    Skuplje su osetno od čisto letnjih ili zimskih, doduše, ali bez 8 felni i nije tolika razlika montaža, demontaža sa balansiranjem bude oko 1200 do 1500 din. (za petnaestice i 2000).
    Zaista je dobro da čujemo iskustva.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• dzukela
      CBC Član
      • 26.07.2006
      • 70
      • Beograd

eh hvala, prosto ne mogu da verujem da mi je neko dao podršku.

iskreno, popizdeo sam više od cimanja sa 2 seta.

prvo, imam problem oko odlaganja i čuvanja drugog seta, cimam taštu (!#$%/&$%#) nekoliko puta godišnje da odlažem i da ih okrećem i slušam njena gunđanja kako je jedva našla mesta u podrumu i sl.
      onda zakazujem u koliko sati da mi vulkanizer menja gume kad dođu ta 2 kalendarska dana za promenu, ako zakasnim, šutnu me za sutra. da ne pričam da mi to odrade ko nogama, samo da se drže satnice i prolaznog vremena.
      finansijska strana, all season je jeftinija od 2 seta, pa još kad dodam vulaknizerske usluge 2 puta godišnje, izađe to na dobu razliku.
      te više ni ne znam koliko su mi stare, dal 2 dal 3 godine, pošto malo vozim, i stalno ih menjam, šara je uvek dobra, ali nisam siguran za hemijski sastav. mislim da ću baciti par letnjih sa odličnom šarom samo zbog hemije.
      i na kraju krajeva, zima u beogradu je tragično smešna, možda 5 dana snega, leda godinama nema, a i ako ima, bace so, pa ga opet nema, čemu te zimske za beograd, nije mi jasno...

e sad, prelomio sam da defitivno kupujem all season, ali tu moje patnje počinju.

prvo sam pitao isto ovo pitanje par ortaka koji se kao razumeju u gume, i dobio sve sem odgovora. najčešće se hvataju za to kako all season "nije to - to, bolje je 2 seta", ili "kako ćeš kočiti kad padne sneg..." i slične gluposti. jedan čak tvrdi kako tu njesru u životu neće staviti (a kupuje polovne letnje/zimske gume ).
      ok, vidim ja da od njih vajde nema, ajde rekoh da pitam vulkanizera. otišao do dvojice kod kojih deceniju menjam gume, "nagrdiše" me najstrašnije: "šta će ti to $ranje", "to je glupost da deru budale", "ne bih ja to stavio.. (ko da sam ga pitao šta bi ti stavio)".
      ono, ko da sam ih pitao da kupim drogu, čak bi za to bili više od pomoći verujem.

eto, rekoh, da pitam na par foruma, ako dobijem neki doar odgovor, super, ako ne, bukvalno ću na eci peci pec da kupim neku pa šta bude. kad bih makar po dizajnu šare znao da prepoznam koja je više letnja, pa tako da biram, al ne znam.

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Po meni je najbolje držati se najjačih (i skupljih) brendova (Michelin, Goodyear, Continental, Dunlop, Pireli ...).
        Test slične dimenzije 176/65/14 je na:
        Internet Prodaja Guma – Blog – 2012 Auto Bild test guma za sve sezone
        Vredestein je bio najbolji na testu pa Goodyear. Sava je dobro prošla ali test je test a pravi život nešto drugo (što jeftinija guma iz Poljske sa kvadratom opada kvalitet, 100%).
        Doduše ovde nije bilo ostalih navedenih pa je test nekompletan.
        Iz srednje cenovne klase je nekako Semperit najubedljiviji (kao brend, ne znam da li uopšte imaju all season), a ispod Kleber-a i Goodrich-a (nisu sjajni ali mogu da prođu) nemoj ići (cenovno) jer će ti na kraju ispasti skuplje.
        Ovo je samo okvirno i uopšteno. Najbolje da se javi neko sa konkretnim iskustvom.

P.S.
        Kompromis je neminovan, ali je all season sigurno bolja opcija nego (kao mnogi) voziti zimske celu godinu (leti sigurno bolje a zimi neznatno lošije, za opisane uslove nije od značaja, da vozite duge relacije zimi ne bi bila opcija).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zdushan
          CBC Veteran
          • 21.08.2012
          • 129
          • Beograd
          • Toyota Corolla E12 1.6 vvti

Nije li Tigar Winter1 prava budzetska allseason guma za srbe? Ionako je vecina tako koristi, s obzirom da se slabo trosi leti... a za zimu je go Qrac (sem na snegu, koga kao sto smo utvrdili nema).

http://www.toyotaclub.rs/forum/index.php

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

ja sam ove godine preskocio zimske gume i nisam vozio auto cela 3 dana(ispostovao zakon 100%). Iskljucivo gradska voznja, da je trebalo izvan grada, obavezno bih montirao zimske.(ne zbog zakona vec zbog sebe)

meni se licno ne svidjaju gume za sve sezone a zasto, nemam pojma. Vecina karatkeristika gume dolazi do izrazaja tek u nekim kriticnim situacijama, kojih u gradskoj stani-kreni voznji nema a tu provodim najvise vremena. Da moram, mislim da bih pre isao na opciju letnje cele godine pa taman da auto bude parkiran nedelju, dve dana.
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• SchoneNK
              CBC Senator XXL
              • 17.04.2006
              • 564
              • Beograd
              • Honda Accord CL7

Posto smo konstatovali da se zbog zakonskih propisa vecina ljudi odlucila da od zimskih napravi all season gume, mislim da je za sigurniji saobracaj bolje da se zakonom propisu 4s gume.
              www.nacionalnaklasa.com - Vesti iz automoto oblasti, noviteti, aktuelnosti iz domaceg i stranog automoto sporta.

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4098
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

sad malo i ja da dodam
                ja imam neko moje resenje.koje furam vec dve zime. pozadi mi stoje zimske gume,a napred letnje. kad dodje zima samo okrenem zimske napred a letnje pozadi,bez skidanja sa tockova. pozadi se zimske mnogo manje trose leti ,nego kada bi bile napred.a i nisam primetio da me letnje pozadi zanose zimi,a to je zato sto kad padne sneg oprezno vozim,bez obzira kakve gume imam.
                mozda bi bilo najbolje resenje ,da se stave AS gume pozadi i nikad ne skidaju.a da se gume samo napred menjaju prema sezoni.
                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• SchoneNK
                  CBC Senator XXL
                  • 17.04.2006
                  • 564
                  • Beograd
                  • Honda Accord CL7

Moze i tako, ali opet ako nemas dva seta felni, a cesto i ako imas a nemas volje, ostaje vulkanizer i skladistenje.

Ne znam zasto ljudi zaziru od 4s, a veci deo zime su vozili zimske na 20 i vise stepeni ili jos gore, voze zimske leti. Tj, za ove druge znam, kupis najjeftiniji (dosta jeftniji od 4s) tigar i miran, zimske na autu i zimi i leti.

Oni kojima trebaju dva seta znaju vrlo dobro zasto im trebaju, a oni koji su neodlucni treba da uzmu 4s, tako da je podrzavam clana Dz u njegovoj nameri
                  www.nacionalnaklasa.com - Vesti iz automoto oblasti, noviteti, aktuelnosti iz domaceg i stranog automoto sporta.

Comment

• dzukela
                    CBC Član
                    • 26.07.2006
                    • 70
                    • Beograd

ovako, kako uskoro idem na 2 dana u temišvar, rekoh, ajde da vidim šta imaju braća rumuni i po kojoj ceni
                    jedva nekako nađoh neki sajt vulkanizera u temišvaru, i videh ovo: MATADOR MP 61 ADHESSA M+S
                    all season tires matador mp 61 adhessa m+s 185 60 R14 for passenger cars

cena smešna (157 * 26) 4.100 din, stavio bih sve 4 bez da trepnem

kako prvi put čujem za taj matador, malo pročačkam po netu, i vidim da je to od 2007 ustvari kontinental grupa.

malo sam tražio neki review ovih guma, nisam našao ništa konretno za taj model, ali neđoh fantastične ocene i utiske za 2 druga modela te firme:

Matador MP 44 Elite 3 | the Matador MP 44 Elite 3 reviewed and rated - TyreReviews
                    Matador MP 46 Hectorra 2 | the Matador MP 46 Hectorra 2 reviewed and rated - TyreReviews

ladno biju po ocenama i utiscima mnoga top imena gume skuplje 3 puta.

ima li neko neki savet da li bih ili ne, trebao staviti taj all season matador ?

Comment

• dzukela
                      CBC Član
                      • 26.07.2006
                      • 70
                      • Beograd

evo sada videh i ovo:
                      Continental Matador Rubber - MP 61 Adhessa

po grafikonu, trebalo bi da su savršene:

Comment

• dzukela
                        CBC Član
                        • 26.07.2006
                        • 70
                        • Beograd

Originally posted by zoranbg View Post
                        sad malo i ja da dodam
                        mozda bi bilo najbolje resenje ,da se stave AS gume pozadi i nikad ne skidaju.a da se gume samo napred menjaju prema sezoni.
                        da, vidiš, to mi nije palo napamet, a dobra je ideja.
                        nije "savršeno" rešenje kao AS, ali dosta smanjuje troškove, a i tašta bi bila duplo srećnija.

Originally posted by SchoneNK View Post
                        tako da je podrzavam clana Dz u njegovoj nameri

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

Originally posted by SchoneNK View Post
                          Moze i tako, ali opet ako nemas dva seta felni, a cesto i ako imas a nemas volje, ostaje vulkanizer i skladistenje.

Ne znam zasto ljudi zaziru od 4s, a veci deo zime su vozili zimske na 20 i vise stepeni ili jos gore, voze zimske leti. Tj, za ove druge znam, kupis najjeftiniji (dosta jeftniji od 4s) tigar i miran, zimske na autu i zimi i leti.

Oni kojima trebaju dva seta znaju vrlo dobro zasto im trebaju, a oni koji su neodlucni treba da uzmu 4s, tako da je podrzavam clana Dz u njegovoj nameri
                          nisi me razumeo.ne treba mu dva seta,nego eventualno jos dva tocka sa gumama ili samo dve gume.za kombinaciju sa M+S gumama,non-stop pozadi.

nisam bas za to da se leti vozi na zimskim gumama,cuje se kako cvile u krivinama i mnogo se trose,a tu je i nesto i do bezbednosti.

najeftinija i sasvim dovoljna kombinacija je po meni.:
                          leti M+S napred a zimske pozadi.kad dodje zima samo se okrenu tockovi da dodju zimske napred.
                          teoretski ne treba ti uopste vulkanizer,ako te ne mrzi da sam prebacujes tockove.mada ja odem da mi oni to izrotiraju (mali je trosak 100 din po tocku,da bi se maltretirao)
                          eventualno da ponekad izbalansiras one koji u tom trenutku dolaze na prednje tockove.
                          ja bar zimsku gumu (pireli 165 14" ) uposte ne osecam leti pozadi. isao sam tako par puta za grcku.
                          Last edited by zoranbg; 10.04.2014, 13:30.

Comment

• zoranbg
                            CBC Senator XXL
                            • 23.03.2005
                            • 4098
                            • Rooster's Hill , Beog
                            • Grande Punto 1.2

Originally posted by dzukela View Post
                            da, vidiš, to mi nije palo napamet, a dobra je ideja.
                            nije "savršeno" rešenje kao AS, ali dosta smanjuje troškove, a i tašta bi bila duplo srećnija.

mislim da bi bila upola NEsrecna
                            Last edited by zoranbg; 10.04.2014, 13:35.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Eto, koliko kreativnih ideja!
                              1) Zimske napred zimi a leti nazad, a all season obrnuto!
                              2) Chubbs-ova ideja mi se posebno sviđa: voziš samo letnje pa 5-6 dana ideš busom ili taksijem a kad očiste sneg u gradu opet letnjim (i po zakonu je i kada je baš suvo sasvim o.k. ionako nije više od 10-tak dana (na onih 5-6 kada nije da se vozi letnjim) u poslednje 3-4 zime).
                              3) Samo zimske ... Winter1 je kao što neko reče već odomaćena "all-season". Nije ni to loše ali (bar manji prečnici) napred se ipak (pre)brzo troši leti (pozadi je o.k.).
                              Eto predloga (po redosledu navođenja).
                              Lično koristim lenji i zimski set pneumatika ali mi sve više ide na živce (pogotovu što ove zime nije bilo više od 3-4 dana sa snegom na ulicama, naročito u gradu).
                              Ne treba zaboraviti da samo stajanjem gume gube (posle 5-6 god. nisu nizašta). Trgovci gumama još nekako ali najveću korist od 2 seta pneumatika imaju vulkanizeri.

Comment

Working...
                              X