Nesto je puklo prilikom skretanja udesno!?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • strahinja87
    CBC Član
    • 26.12.2014
    • 13
    • krusevac
    • yugo 55

Nesto je puklo prilikom skretanja udesno!?

Pozdrav drugari...sinoc mi se desila cudna situacija, prilikom jednog skretanja u raskrsnici udesno, zacuo mi se jak zvuk kao da je neko macolom lupio u gvozd...nesto je puklo...izasao sam i pogledao tockove, i kao da mi se ucinilo da je levo tocak malo iskosen...ali sam usao i auto i polako i bezbedno ga vratio kuci, a u voznji nisam primetio da mi se to opet desilo, jedino sto sam primetio da mi se malo teze namotava volan udesno, sto mi se mozda ucinilo jer mi je svasta prolazilo kroz glavu...ja sam pretprosle godine menjao ramena na njemu, i nemam ideju sta bi tu sve moglo da bude...sumnjam na trap, opruge neke, drzace motora, stvarno nemam ideju...inace u pitanju je YUGO 55...1995 godiste...hvala svima na misnjenjima...ovde pitam jer majstori sada ne rade, a ja se plasim i da sednem u njega...
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Sretna ti Nova godina
    Sredi li glavni kočioni cilindar?
    Ovaj udarac može biti i od nečega drugog! Neki predmet, koji je točak bacio i udario negde u donji postroj. Da bi otklonio sumnju, da se radi problemu sa samim vozilom, što nije nemoguće, proveri uređaj za kočenje i uređaj za upravljanje. Kočnice, da li normalno koče i da li se pedala normalno vraća? Da li ima dovoljno kočionog ulja u posudi? Upravljač, da li ima više "lufta" nego normalno? Da li je dobro utegnut i točkovi reaguju odmah na okretanje upravljača? Da li se prilikom okretanja upravljača čuju neki zvukovi?
    To što se desilo, može biti uizrokovano i problemima sa menjačem, odnosno spojkom (kvačilom)! Da li lako menjaš brzine, a pedala kvačila podešena i normalno funkcioniše? Da li se čuju neki zvukovi iz menjača, prilikom stiskanja i puštanja pedale" Može biti, da je do potisnog ležaja (druk-lagera), ili potisne ploče (lamele), pa i do korpe kvačila.
    Inače, pošto je yugo pošteno služio dvadeset godina - zaslužio je penziju! Da bi i dalje uživao u vožnji, treba, da naučiš bar osnovno o sklopu tako jednostavnog vozila, koje je jedne godine - ponelo epitet, najlošijeg! S obzirom, da se radi o Americi, ne bih se složio, kao ni Englezi, koji imaju klub njegovih ljubitelja.
    Trebalo bi pregledati i limariju, koja zbog loše zaštite propadne: podkoševi, šolje amortizera, pračka, pragovi...
    I amortizere!!!

Comment

• strahinja87
      CBC Član
      • 26.12.2014
      • 13
      • krusevac
      • yugo 55

Cilindar zamenjen, sve je ok...hvala...a i hvala za lepe zelje Franjo, i ja tebi takodje zelim svako dobro...vidim da si dobar covek, i da ti se dobrim vrati ...bio sam kod majstora sto radi trapove, kaze sve je ok, to sto je puklo kaze moguce da ti se zaledilo nesto na onom mrazu a stojao ti tocak namotan pa kad si posao to je puklo...jer sve je na svom mestu kad je pogledao... jedino je manzetna na levom zglobu pukla, pa je moguce da je taj zglob sad ostao suv unutra da se isprala mast...ne znam koliko je to sad opasno...dal nije zglob pukao...on pomalo krcka kad se namota... :/

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Treba pregledati homokinetički zglob, glavčinu i ležaj točka, pa zameniti manžetnu. Može biti opasno, ako je oštećen ležaj.

Comment

• strahinja87
          CBC Član
          • 26.12.2014
          • 13
          • krusevac
          • yugo 55

Moracu taj zglob da vidim...dugo on vec krcka, a sad i ova manzetna pukla, vidim da je mast curela iznutra...sad ove vode, kise...pitanje je koliko dugo moze da izdrzi...mada ne krcka na pravcu, nego samo kad se smota pun...videcemo...hvala jos jednom franjo na misljenjima...

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Zglob krcka pa jače krcka pa.. Traje.. Nemoj da sa punim namotanim volanom jako startuješ. Promeni ga što pre jer može napraviti ozbiljnu štetu a i nešto gore ako ispadne poluosovina i zabije se u put...
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Boki Ar
              CBC Senator XXL
              • 11.11.2004
              • 2827
              • Aranđelovac
              • Vektra

Originally posted by strahinja87 View Post
              ... prilikom jednog skretanja u raskrsnici udesno, zacuo mi se jak zvuk kao da je neko macolom lupio u gvozd...nesto je puklo...
              Da li na tom mestu postoji šaht(a) sa metalnim poklopcem ?

Comment

• strahinja87
                CBC Član
                • 26.12.2014
                • 13
                • krusevac
                • yugo 55

, ne bih rekao...prosao sam tu 100 puta...inace bih sad otisao da proverim Ali ima logike...

Comment

• bukvic
                  CBC Član
                  • 04.04.2010
                  • 61
                  • sjenica

Ma kinetički sto posto, nema šta drugo da puca tako jako u točku, barem kod juga. Jeli oće ponekad da trza volan i ako krcka pri okretanju, obavezna zamena, može se desiti da vas izneveri nekom prilikom kada vam je auto baš neophodan.

Comment

• strahinja87
                    CBC Član
                    • 26.12.2014
                    • 13
                    • krusevac
                    • yugo 55

krcka kad se namota volan, ali nece da trza, i to krcka vec godinama, samo mu je menjana mast i manzetne a on vec godina tako tera...a ovo je puklo samo jednom i to jako, a volan je bio polusmotan...majstor danas gledao spone, amortizere i ramena kaze sve ok...teracu ovako, ionako taj auto samo po gradu vozim...a zglob je prvi na listi za zamenu...

Comment

• stevak
                      CBC Senator XXL
                      • 31.05.2009
                      • 1215
                      • Zemun
                      • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by strahinja87 View Post
                      i to krcka vec godinama, samo mu je menjana mast i manzetne a on vec godina tako tera...a ovo je puklo samo jednom i to jako
                      Ti baš namerio da tako teraš još godinu - dve, a ono...puče!
                      ex SAABotražitelj

Comment

• Boki Ar
                        CBC Senator XXL
                        • 11.11.2004
                        • 2827
                        • Aranđelovac
                        • Vektra

Opis zvuka ne odgovara zvuku lošeg homo-zgloba. Više liči (ako nije poklopac šahta) na pucanje opruge ili pozadi platne u gibnju. To bi moralo da se primeti, auto bi stajao nagnut...

Comment

• strahinja87
                          CBC Član
                          • 26.12.2014
                          • 13
                          • krusevac
                          • yugo 55

Opruge bi morao da pogledam, sahta nije sigurno... Ali nisam primetio da auto stoji nagnut...sta god da je vise se nije desavalo...propraticu sad neko vreme, ako je neki defekt pokazace se valjda...nek mi je Bog upomoc ...Srecan Badnji dan druze...

Comment

• Boki Ar
                            CBC Senator XXL
                            • 11.11.2004
                            • 2827
                            • Aranđelovac
                            • Vektra

Takođe, prijatno Badnje veče i Božić, sve najbolje želim ! Naravno i svima koji ovo čitaju...

Comment

Working...
                            X