Kolika je razlika u udobnosti izmedju 205/50 i 205/45 na 17ticama .... i na koliko se pumpaju takve gume za akuto od 1350kila
Tvrdoca
Collapse
X
-
Ne moze tako generalno da se kaze nista.
Udobnost zavisi od mnogo stvari a ne samo od odnosa sirina-visina mada i to u velikoj meri.
Pre svega zavisi od vesanja auta tj. od njegove zamisljene namene.
Generalno se gume koje su sire i nize pumpaju na manji pritisak racunaj u principu da razlika izmedju 50 i 45 u tvom primeru nije veca od 0,1 bara. Tvrdoca takodje u ogromnoj meri zavisi od sastava gumene smese i od konstrukcije i namene gume. S druge stvane tvrdoca i neudobnost u voznji je zrtvovana zarad stabilnosti, ponasanja pri naglom kocenju odzivom na volan, drzanja u krivinama. Sve ovo se pre svega odnosi na brzu voznju od dozvoljene u 99% slucajeva. Takodje veliku ulogu (ako ne i najvecu) igra kvalitet puta. Drugim recima kad vidimo neki pro sportski auto sa fabricki izrazito niskim profilom mozemo da kazemo samo jedno a to je da "nije za nas" pre svega zbog malo puteva gde to vozilo moze da se vozi onako za sta je primarno predvidjeno. Moj savet svakome je da vozi sa gumama sto viseg profila do granice koja je dozvoljena za konkretno vozilo. To se ovde strogo kontrolise na tehnickom a tamo gde kontrole te vrste nema treba znati a pise u knjizici koje su sve gume dozvoljenje za to vozilo. Posebno je to vazno ako se ima samo jedno i to porodicno vozilo. Konkretno razlika u udobnosti izmedju 50 i 45 i pored zanemarive razlike u pritisku nece biti neka posebna jer je vec 50 dovoljno neudobna. Ipak, zavisi i od prepravki i od samog vozila. Boostov Saab 9000 npr. NIJE neudoban (tako kazu) a ima tvrde i opruge i amortizere i niske gume. Vecina japanskih laksih automobila i ostalih lakih je posebno osetljiva na vibracije odozdo pa je to uzas slusati i voziti se duze tako. Ogromna je i razlika kad se samo promene gume istih dimenzija za znatno tise ili mekse.
-
-
Pa razlika ti je mala,ali ja bih pre uzeo /50 profil,sto zbog udobnosti(koliko toliko),sto zbog nasih rupa i puteva.
Generalno se gume koje su sire i nize pumpaju na manji pritisak
Ja od kad sam presao sa 185/60/14(fabricka dimenzija) na 195/50/15 izgubio sam dosta na udobnosti,cak polako pocinju i plastike da se cuju u autu!
Dranix,fabrika preporucuje pumpanje na 2.3 bara za fabricku dimenziju,znaci da bih ove nove gume trebao pumpati na manji pritisak?!Power of dreams !!!
Comment
-
-
da ne otvaram novu temu !!!
sta bi dobio ili izgubio na autu imam 185/65 14 a ocu da pedjem na 205/45 16!!!!Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Comment
-
-
Honda,
Ne mogu ti reci napamet da li da pumpas manje 195/50 manje nego prosle ali u nacelu DA. Probaj na 2.2 bara ili izvrsi test jednom za uvek. Pritisak zavisi i od opterecenja vozila koje nije uvek isto. Zavisi takodje od brzine kojom treba da se krece vozilo (tvrdje pumpanje za autoput). Najbitnija stvar je to sto je index nosivosti uvek manji na nizoj gumi pa to isto ima veze sa pritiskom. Kazem ti probaj da gazis belu papirnu traku pa ces videti na kom je pritisku i pod kojom tezinom trag "idealan".
Nije direktno vezano za temu ali znajte da ako stavite nizu gumu moze se desiti da ne treba vise opterecivati vozilo onom normalnom tezinom kao da su gume standardne. Cilj je sportska voznja a to podrazumeva automatski i malu tezinu. Zato uvek kazem "namena vozila" sve ostalo su kompromisi koje treba umereno praviti ako se vec prave.
Comment
-
-
Ada,
Sirom gumom dobijas vecu buku, vecu potrosnju, vecu tezinu na volanu, nesto bolju stabilnost i drzanje u krivinama, bolju nosivost. Nizom gumom dobijas smanjenu nosivost, vise vibracija, i znatno bolju stabilnost i drzanje u krivinama kao i direktniji odziv volana.
Sve u svemu fabrika je odredila zlatnu sredinu da bi upotrebna vrednost vozila bila sto sira i univerzalnija.
Najgore u tvojoj predlozenoj kombinaciji je da ces imati jako skupe gume i felge a za uzvrat uglavnom nista dobro sto se tvog vozila konkretno tice osim mnogo lepseg izgleda naravno.
Kompenzacija neudobnosti upotrebom najmeksih mogucih guma ima kao posledicu njihov kratak vek u nacelu sto se opet nikome ne svidja i tako u krug. Po meni je sasvim ok za jednu dimenziju sire (10mm) i za maksimalno jedan stepen nize bez promene precnika felge. Ili su skladu sa tim i promena precnika da ostane u granicama tog odnosa ali su gume skuplje a ne dobija se nista osim mozda good look-a. Posebna je prica kad se vrse obimni tuning zahvati kad vozilo zestoko menja svoju namenu. Tad su i odricanja na stetu komfora ogromna.
Comment
-
-
Po meni je sasvim ok za jednu dimenziju sire (10mm) i za maksimalno jedan stepen nize bez promene precnika felge. Ili su skladu sa tim i promena precnika da ostane u granicama tog odnosaPower of dreams !!!
Comment
-
-
Originally posted by ada12da ne otvaram novu temu !!!
sta bi dobio ili izgubio na autu imam 185/65 14 a ocu da pedjem na 205/45 16!!!!
sto se tice konkretno razlike ona je zanemarljiva, svega 5mm i to u -...
ali zato razlika, kao sto je dranix naveo...je ogromna...iskreno mislim da je mnogo nizak profil za nase puteve, moj savet ti je da ne ides ispod 50 na 205...
Injection is good,but I'd rather be blown!
Comment
-
-
Preporuka za FIAT Bravo 1.8 16v sa Michenin UK site-a.
Dakle isti pritisak i za 185/60/14 i za 195/50/15. Verijem da je slicno i za druga vozila slicne tezine (1150kg)
PS: 32 pound-force per square inch (psi) (lbf/in2) is equal to 2.21 bar
Comment
-
-
Re: Tvrdoca
Originally posted by DutchmanKolika je razlika u udobnosti izmedju 205/50 i 205/45 na 17ticama
Pogledaj http://www.cannonballforums.se/viewtopic.php?t=1518
topic
Comment
-
-
Deki,
Sve je ok osim jedne sitnice a to je da nije na svakom vozilu pritisak za gume napred i pozadi isti. Za Bravo jeste ali je kod mene 0,1 bar nizi napred UVEK. Znaci, u svakoj mogucoj kombinaciji dimenzija ili opterecenja vozila.
Citat:
"Za svakog putnika manje moze se pritisak jos smanjiti za 0,1 bar"
(Uzeto iz Saab fabricke knjizice sa instrukcijama).
Nikako ne zelim da kazem da ja smanjujem pritisak na 2,0 bara recimo ali se komotno moglo letos u SCG s obzirom na puteve mada sam imao meke gume napred pa je bilo super i sa normalnim pritiskom a i ne vozim se sa niskoprofilnim gumama jer te fore ne prolaze ovde tehnicki niti je auto za to.
Imas listu dimenzija guma i to ti je. Ponesto van toga moze da prodje ali se racuna u MODIFIKACIJU. Pa bre ljudi i "sportski" volan se ovde upisuje u listu tehnickog kao opaska. Nema zezanja. Recimo ako imas podesive amortizere i nisu dobro podeseni bas pred sam tehnicki neces proci jer je taj test standardan. Bio bi haos kad se ne bi znalo sta se sme a sta ne. Nije uvek i sve za sta se potrose pare u skladu sa bezbednoscu i realnim poboljsanjima. Treba znati sta je korisno i zasto. Zato i postoje forumi kao sto je ovaj ali sa druge strane zvanicni tehnicki zahtevi koji takodje NISU jos uvek isti u celoj Evropi niti u Uniji. Naravno, i preporuke proizvodjaca vozila pre svega. Kad proizvodjac kaze tako i tako mi samo mozemo da aminujemo a takodje i zakonodavci. Samo prepisu u bazu podataka i to postane "zakon" za to vozilo. Svako vozilo (tip, model) koje je homologirano u Belgiji ima svoj broj (sifru). Ta sifra stoji na saobracajnoj. Odes na odredjeni site, otkucas tu sifru i sve ti kazu sta smes od guma na taj auto. Nema ko sta da se buni jer su norme javne i "izmislio" ih je u principu proizvodjac vozila.[/b]
Comment
-
Comment