promjena diskova i pakni

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mirdza
    CBC Senator XXL
    • 14.03.2005
    • 2437
    • Katowice (PL) / Banja Luka
    • AGP / W126

promjena diskova i pakni

procitao sam neki tekst gdje proizvodjac (konkretno AP) savjetuje da se pakne i diskovi mijenjaju posebno (u dvije etape), tj. prvo pakne (ili diskove - nije vazno) da se one formiraju pa tek onda ove druge...meni tu nesto nije jasno
    koliko sve to ima smisla? a ako ima smisla - kako onda kod novih auta (nove su i pakne i diskovi) i zajedno se formiraju - jbg!
    bio bih zahvalan...
    Zovem se Miroslav i pravim igračke.
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

a zasto bi menjao diskove? jesu potroseni, spaljeni ili sta? koliko je presao taj auto? ja sam recimo na audiju 80 1.9E quattro menjao prednje diskove tek na 180k (pisalo na cajgeru ne verujem da je bilo orig.) zato sto su bili popucali. ja sam taj auto vozio nekih 50000km ni malo nezno sto isto mislim i za predhodne vlasnike bilo ih je 2 kom i to svabe.
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

Ma menjaj istovremen, ali malo pazljivije vozi prvih par stotina km, jer ce ti biti duzi kocioni put.
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

i diskove i plocice menjas prema fabrickom uputstvu.
        generalno, nije povezana zamena vec zavisi od stanja koje se izmeri (istrosenost odnosno debljina i ovalnost) i po potrebi menja.

na svakom disku je upresovana minimalna debljina, koja kada se dostigne znaci obaveznu zamenu diska bez obzira na izgled.

plocice se isto menjaju prema debljini, i obicno imaju ili oznaku na mesu (drugu boju) ili pocnu da skripe pojacano kada im se istrosi sloj i dodju na minimum.

posle zamene diskova ili plocica vrsi se njihovo uparivanje, odnosno tzv bed in (ne znam kako se kod nas kaze) tako sto se vozi drugom brzinom oko 50km/h i vrlo lagano istovremeno koci (znaci gas i kocnica istovremeno) tokom jedno 2-3km vrlo lagane voznje.

pusti se da se ohladi plocica pa opet ista prica.

to uparivanje sluzi da ne dodje pri iznenadnom kocenju novih diskova ili plocica do termickog soka i krivljenja jer jos uvek nisu medjusobno dovoljno legli...previse su novi delovi hrapavi i neravni.

obicno diskovi imaju oko 2mm mesa za trosenje a plocice oko 6-8mm zavisno od debljine.

fabricko upustvo za zamenu kocionih delova tacno propisuje proceduru, momente stezanja i nacin/[proveru istrosenosti.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• jaksa
          CBC Senator XXL
          • 23.10.2004
          • 701
          • Novi Beograd, SC

Kada se kupuje nov auto, na njemu su novi i diskovi i plocice, zar ne?
          Dakle, nema razloga da se ne menja zajedno, ako treba da se menja.

Comment

• Eon
            Moderator
            • 10.03.2005
            • 4225
            • Beograd-NBG-44
            • Superb 2.0 4x4 DSG

Normalno, i to uparivanje i nije neki proces. Danas su standardi mnogo visi i vrlo brzo legnu plocice na diskove...
            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Dutchman
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 741
              • Vracar centar sveta

naravno ako su ti malo krivi diskovi a idalje ima mesa uvek mozesh u bolje opremljenim servisima da ih obradish tj da ih obrade na strugu i ucentriraju, naravno ako ima mesa ... ako ne onda novi... npr Brembo
              Prevelika slika u potpisu!

Comment

Working...
              X