imas ih u top autu na bulevaru i bubanj potok subotom koliko hoces,e sad zavisi od opruga da li ti trebaju kratki ili duzi optizeri-reci mi za koji je to auto?
razlika je ogromna, opruga je element vesanja koji je tacno proracunat i odredjen za dinamicko zeljeno ponasanje vozila. uz to je kritican element za bezbednost.
tvrda umetnuta guma je besmislena i nema nikakav efekat u voznji osim iluzije/osecaja da je "tvrdje".
ako je cilj da nemamo vise oprugu, sto ne stavimo parce gvozdja i eto idealne tvrde nestisljive "opruge".
osnovna funkcija opruge je izvrsi ovesenje karoserije (mase) i istovremeno je akumulator energije.
tvrda guma nije dobar akumulator energije i ne vrsi osnovnu funkciju.
vozio sam se u auto sa takvom umetnutom tvrdom gumom, prazan auto poskakuje i tesko se kontrolise i po suvom, po mokrom je vec kritican za upravljanje.
opterecen auto se ponasa kao da nema opruge (sabije se ono malo preostale opruge skoro potpuno) i na svakoj rupici karoserija udara u granicnike vesanja.
u oba slucaja, auto pokazuje losije osobine u odnosu na fabricke, nosivost se nije povecala ( a i ne moze jer se nije povecala energija koju moze da apsorbuje opruga pri radu), cak stavise smanjio se prag dozvoljene mase pre nego sto karoserija udari u granicnike kretanja opruga.
postoje samo 2 nacina da se poveca nosivost auta, odnosno vesanja koje poznaje nauka, a potvrduje se i u praksi-
ili duzi hod opruge odnosno duza opruga uz zadrzavanje istog modula elasticnosti,
ili tvrdje motana opruga istog hoda.
jedino se time povecava sposobnost upijanja energije kretanja vozila po vertikalnoj ravni i time odrzava balans opruga-masa u zadatim granicama potrebnim za upravljivost i narocito kocenje vozila.
sto se tice hoda opruge on je odredjen hodom amortizera, i nije mudro samostalno ga menjati (bez uparivanja sa amortizerima) jer ce amortizeri biti brzo unisteni radom van predvidjenih granica hoda klipa (ventili durgacije reaguju, menjaju se osobine, gubi se koeficijent prigusenja, itd).
najbolja varijanta je povecanje tvrdoce opruge uz veoma blago povecanja hoda opruga (cime se donekle ublazava pogorsanje komfora, odnosno hod kompenzuje povecanu tvrdocu).
bilo da je spiralna, kojih opet postoji vise vrsta prema nacinu motanja, bilo lisnata dodavanjem platne bilo torziona zakretanjem da veci ugao, bilo hidraulicka ili pneumatska povecanjem pritiska u komori.
ta imitacija od 15 dinara sa buvljaka je samo bleda kopija (i promasena ideja) slicnog sistema koji se u originalu sastoji od gumenog jastuceta koji se umece u sprialnu oprugu i koji se pumpa i time povecava efektivno tvrdocu opruge ali ne skracuje ukupni hod jer nije kruta veza 2 zavoja opruge.
sistem vesanja jednog auta cine u kompletu kako opruga i amortizer tako i guma sa tockom i podeseni uglovi trapa odnosno predvidjeni zazori.
promena bilo cega u tom celom sklopu utice na dinamicko ponasanje vozila, upravljivost, bezbednost, i uopste sile koje razmenjuju auto preko dodirne povrsine gume i podloga po kojoj se vozilo krece.
dodatno, povecanje opterecenja auta na oprugama podrazumeva da je povecana i masa karoserije (putnika, prtljaga, nekog opterecenja) a to dodatno usloznjava dinamiku vozila i menja samo po sebi vozne osobine.
pri malim brzinama te promene dinamike nisu velike i dodatna masa niej problem, pri brzinama 100+ km/h dodatna masa vise nije nimalo naivni element pri kretanju vozila.
uz to zavisi i kako je rasporedjena dodatna masa u odnosu na osovine vozila i po dubini u gepeku i po visini- nije isto 100kg na krovu ili gepeku, i nije isto 100kg iznad osovine i 100kg udaljeno od osovine skroz do zadnjeg lima.
tu je i faktor puta pa je vrlo razlicito ponasanje vozila sa dodatnim teretom na ravnom i pravom putu i recimo putu sa krivinom i pod uzduznim nagibom.
nisam toliko bogat da kupujem za 15 dinara bezbednost upravljanja vozilom ako se bas ne mora po svaku cenu, odnosno pre bih svaku drugu varijantu od predlozenih probao da realizujem za dati model auta pre prihvatanja rizika bitne promene ponasanja opruga nasumice.
to je moj jasan stav nastao iz povelike prakse, na ucenju na sopstvenim greskama i zabludama (verovanjima u reklame da jeftina sitnica cuda omogucava).
Brick, nisi morao toliko da se trudis i da ispises celu stranu, da bi meni objasnio da to sto mi treba je besmisleno.
Uopste neznas u koje svrhe ce se to koristiti, tako da nisi trebao toliko ni da elaboriras.
ma nisam ni pisao za tebe
pisao sam za one koji mogu da podrede racionalno prosudjivanje velikom entuzijazmu kada se nadju pred izborom tamo neki skupi (naizgled) set opruga vs. parce tvrde gume od nekoliko desetina dinara a eto sve "radi istu stvar".
preterujete,ja imam te guma na zadnjim oprugama i auto drzi fantasticno,a to za opterecenje me ne zanima nesto mnogo kao ni ta silna filozofija o parcetu savijenog metala od koga napravismo kao da je bog pa treba da je dobro prostudiramo.jednostavno ja sam izneo svoje misljenje iz licnog iskustva,
egone ta prodavnica ti je skoro na samom vrhu bulevara,posl eskretanja za mirijevo kod maksi supermarketa
Zamolio bih ako neko zna ko namešta te gume da mi pošalje tel ili adresu (BG) preko PM. Našao sam nekog tipa na Vidikovcu, ali mi traži 1200 din za 2 točka što mislim da je za ovo previše (materijal ga košta 100 din?!). Cenim mišljenja ljudi koji su ovde izneli zašto su protiv toga ali mi je stvarno mnogo da dam 5000 din za 2 nove opruge tako da bih isprobao ovu varijantu ako nađem povoljnije od ovoga.
Comment