Ulja za menjach/diff

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • -Q-
    CBC Senator
    • 03.12.2004
    • 288
    • Srbija/Beograd

Ulja za menjach/diff

fabricki mi je propisano

Gearbox/front differential: specification API GL-4 => TUTELA ZC 80S
    Rear differential: classification API GL-5, SAE 80W/90 => TUTELA W90/M-D

Medjutim, ova ulja su proizvodjena pocetkom 90ih...
    Da li bi smetalo ako bih u menjach/prednji diff i u zadnji diff
    sipao Motul Gear 300 75W90 (100% Synthetic)

Od standarda podrzava:
    API GL-5.
    MIL-L-2105D.

E sad u sustini tu su 2 pitanja:

1. Da li API GL-5 moze u menjace kojima je propisano API GL-4?
    2. Da li ce menjacu/diffu smetati razlika u viskozitetu?
    2008. Leon

"... ah V-TEC, all of the lag, none of the turbo, its like waiting for bad sex..."
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

koliko znam iz mnogobrojnih prica (druge ruke, serviseri koji se bave Zastavama po njihovom iskustvu) u Zastavina vozila se u menjace iskljucivo sipa GL4 hipoidno ulje a nikako GL5 (zbog vrste materijala od kojih su izradjeni delovi u tim menjacima).

kako je Zastava direktan kopija Fiata i kako pretpostavljam da je (po datoj specifikaciji Tutela ulja) takodje Fiatov menjac preporucujem da nadjes odgovarajuce GL4 ulje po mogucstvu SAE80w90 zbog zimskih problema sa menjacima koji koriste hipoidna ulja (tvrdi, neprecizni, spori dok se ne zagreje ulje dobro).

koliko znam jos uvek se pravi kod nas posebno ulje za takve Fiatove menjace- Crvena Zastava Menol koje je i prva ugradnja u Kragujevcu.

razlika GL4 i GL5 specifikacije je u hemijskom sastavu i paketu aditiva, sta tacno moze da se osteti u menjacu i sta nagriza GL5 u hemijskom smislu ne znam tacno ali znam iz prakse da su Fiatovi menjaci specificni u radu u odnosu na druga vozila u mnogo cemu.

GL4 ne ide u zadnje diferencijale, obavezno GL5 a ako se auto malo ostrije koristi ja sam za Fiatove zadnje diferencijale koristio 85W140 hipodino GL5 (Valvoline samo koristio), pre 15tak godina dok mi je to bilo aktuelno, i nisam imao nikakvih problema usled toga.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

Znam da se kod Opela izricito zabranjuje sipanje GL5, gde je preporuceno sipanje GL4 ulja, i kod menjaca to brzo dovodi do stradanja istog.
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
      X