Srafovi za alu felne - POTROSNJA!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Gumetina
    Banovan
    • 12.12.2004
    • 1082
    • Novi Sad

Srafovi za alu felne - POTROSNJA!

Dakle, prosle godine sam na juga montirao abarth cromadora felne od 13" napred 8 nazad 9J

Felne su 4*98 sa fijata dakle nema problema!

Pri pokusaju skidanja ustanovio sam da uvek prvi sraf koji otpustam jako tesko krene i pri odvrtanju ostane bez loze tj navoja, pri cemu se delimicno unisti i navoj u glavcini!

U tom trenutku sam to pripisao nedostatku ona 2 mala srafa koja inace drze onu tanku distanc plocu napred koja je usled velikog ET-a felne skinuta!

Preko zime se vozilo na celicnim i evo pre mesec dana vratim alu felne i auto je poceo da trese na 110km/h

probao sam da poskidam tockove i opet isto! skinuo sam samo jedan sraf (koji je naravno stradao) ovaj put sa zadnjih tockova ... i odustao od daljeg posla!

Sad vozim polako (na 3 srafa) i pitam se kako da resim taj problem! ?

U medjuvremenu sam saznao da je prethodni vlasnik ovih felni vozio golfa 2 i da je iste montirao na golfa, koji ima raspon 4*100 i nesto siri precnik srca glavcine usled cega je sredisnji konus na felnama "malo" obradio na strugu (kreten kreten kreten)

Kako da resim ovaj problem, posto me vec kosta mnogo srafova i balansiranja tockova koji su inace izbalansirani, i zivaca i brige da li ce negde da mi otpadne tocak!!!

P.S. Felne nisu ni malo krive niti puknute tj ispravljane!
  • Uros Piperski
    CBC Senator XXL
    • 31.01.2005
    • 2978
    • Beograd

Jedino resenje je da povratis originalni centralni otvor.
    Treba nekako centrirati felnu u strugu, prosiriti centralni otvor za najmanje 4mm od fabrickog, napraviti cauru koja ce vratiti precnik otvora na fabricki.
    Ako je centralni otvor dobro obradjen onda neces imati problema da ga jos malo prosiris i ubacis cauru.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• Gumetina
      Banovan
      • 12.12.2004
      • 1082
      • Novi Sad

neki ljudi su mi govorili da moze da se napravi plasticni prsten?

Koja je uloga uopste takvog prstena ?

Comment

• Uros Piperski
        CBC Senator XXL
        • 31.01.2005
        • 2978
        • Beograd

Centriranje. Bolje metalni nego plasticni.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• Delkan
          CBC Senator XXL
          • 14.06.2005
          • 829
          • 60 km From BG,West

Jedno (mozda malo glupo) pitanje:Jel` su isti srafovi korisceni u oba slucaja?
          Mislim,nemas dve garniture?Da se ne desi samo da je razlicit korak navoja...

Comment

• TETAK
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3034
            • Čačak, Srbija

Centralna čaura ti je obavezna i potpuno je svejedno da li je metalna ili plastična, važno je da točak bude u osi.Dalje vidi da nisu možda i ležišta šrafova deformisana pošto su felne koršćene na Golfu gde je raspon veći za 2mm što dovodi do natezanja materijala i ležišta šrafa ali i samog šrafa.Lako je moguće i da je zbog toga šraf napravio sebi neku svoju putanju tako da pri demontaži kida navoj.Na kraju pogledaj kakav je oblik ležišta šrafa na felni i da li su šrafovi uopšte sa odgovarajućim oblikom glave za to ležište.
            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• Gumetina
              Banovan
              • 12.12.2004
              • 1082
              • Novi Sad

srafova imam vise od 3 garniture od toga su 2 nove...

svi su isti, odgovarajuci korak!

konusna lezista na felnama su vizuelno u jako lepom stanju dakle nema tragova deformacja tj izoblicavanja!

kad prodjem ureznicom kroz glavcinu sve izgleda skroz ok!

kada sam pritezao felne to sma radio jako polako svaki sraf za par stepeni i tako u krug!

Tockovi su seli skroz u centar, vozio sam 150km/h i nije treslo posle par dana je pocelo?

znaci nesto se pomerilo, srafove je bilo nemoguce vise doteci!

jel to zbog tog prstena u srediti?

poz

RAle

Comment

• zec
                CBC Senator XXL
                • 05.01.2005
                • 450
                • bgd

Naravno proverio si trap i on je ispravan tako da sumnjamo samo na zavrtnje koji drze tocak (da se u medju vremenu nije desilo jos nesto sa trapom).
                Samo pitam da nije kombinacija vise stvari jer nisam procitao da li si vracao zimske gume da proveris da li se na njima isto desava...
                "If everything seems under control, you're just not going fast enough."

Comment

• Gumetina
                  Banovan
                  • 12.12.2004
                  • 1082
                  • Novi Sad

kad stavim celicne felne, srafovi prezive odvrtanje, nema treskanja preko 110....

dakle stvar je normalna...

sto ce reci problem je tu negde:

Skinute celicne, skinute prednje distanc plocice i vraceni srafovi koji je drze (sad drze samo disk) tj pridrzavaju... stavljene alu felne koje imaju siri otvor u srcu (izbalansirane prave zdrave)

Javlja se ostecenje srafova pri vadjenju , i posle par dana pocne da trese...

bula

Comment

• Black Knight
                    CBC Senator XXL
                    • 13.10.2004
                    • 2020
                    • Novi Beograd, kicblo

verovatno, iz razloga vibracija, odnosno posledica deformacije felne koja je rascerecena na golfu...Uros ti je dao dobar savet...
                    Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• Gumetina
                      Banovan
                      • 12.12.2004
                      • 1082
                      • Novi Sad

ono sto su me ucili na faxu:

Kod zavrtanjske veze sa nepodesenim zavrtnjima tangencijalnu silu podnosi trenje izmedju 2 stegnute povrsine dok vijak nosi samo aksijalnu silu usled pritezanja.

Slucaj:

Felna namontirana i pritegnuta, nacentrirana pazljivim pritezanjem konusnih sedista srafova i ne trese! Pritegnuti srafovi moment kljucem svi isto, i dovoljno!

Pitanje:

Cemu onda sluzi taj sredisnji prsten?
                      Zasto jepoceo auto da mi trese? =]

p.s. izludecu vec.... a prstenove dok napravim bolje da sam kupio druge felne...

Comment

• TETAK
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 3034
                        • Čačak, Srbija

Ceo štos je sigurno u centralnom otvoru.Bez obzira koliko tačno i ravnomerno stegao zavrtnje vremenom(ako je otvor preširok) dolazi do pomeranja točka iz ose a usput se nategnu i zavrtnji pa ti kod odvijanja skidaju navoj.
                        Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• dekideki
                          CBC Senator XXL
                          • 26.07.2005
                          • 1914
                          • Beograd

steta felni...
                          prvi put cujem da je neko 4x98 stavljao na 4x100. obicno je kontra...
                          srecno, sta da ti kazem. (povlacim se i cekam epilog)
                          .

Comment

• Black Knight
                            CBC Senator XXL
                            • 13.10.2004
                            • 2020
                            • Novi Beograd, kicblo

Originally posted by TETAK
                            Ceo štos je sigurno u centralnom otvoru.Bez obzira koliko tačno i ravnomerno stegao zavrtnje vremenom(ako je otvor preširok) dolazi do pomeranja točka iz ose a usput se nategnu i zavrtnji pa ti kod odvijanja skidaju navoj.
                            apsolutno se slazem... iako se (bukvalno) auto ne oslanja svoju tezinu na centralni otvor felne, usled neravnina, vibracija, moduce je da felna "sklizne"... i da ne ponavljam Tetkove reci...
                            Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

fabrike kazu da svaki auto zahteva po tipu tacno odgovarajucu felnu.
                              slucajnost, ne bih rekao.

mnogo je vise stvari ukljuceno u postavljanje tocka nego sto izgleda vizuelno i na prvi pogled odokativno.

lek za uzrok problema po mom misljenju- upotrebiti felne namenjene za taj auto, ostale sa ma kog drugog auta ce uvek praviti problem ma koliko jako i ma kakvi srafovi ili matice se koristile.
                              samo je pitanje kraceg ili duzeg vremena posledica neispravne felne.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

Working...
                              X