ofset felne za ladu samaru

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikolans78
    CBC Senator
    • 16.03.2006
    • 277
    • Vankuver, Kanada

ofset felne za ladu samaru

Imam ladu samaru 1300. Nedavno sam primetio da mi je jedna felna drugacija od ostalih. Kod te felne je ofset drugaciji (guma je izbacenija za oko 20mm). Nije mi jasno kako to kada sve samare koriste iste felne(ili mozda ne). Gledao sam rezervni tocak i on je isti kao i one 3 ostale. Da li bih trebao da promenim ovu felnu ili nema veze? Inace, felne su gvozdene i dizajn je isti (serijski)
    Ne bih stavljao onu rezervnu koja je ista kao one 3 ako bas ne moram jer je gadna, neofarbana i zardjala.

hvala unapred na odgovoru
  • Nenad
    CBC Senator XXL
    • 06.01.2005
    • 1364
    • BBgd/Mow

Problem sa upravljanjem je jedini koji se pojavljuje. 20mm je dosta, verovatno ta felna nije fabricka za Lade Samare nego od drugog auta.
    Boost or bust...

Comment

• nikolans78
      CBC Senator
      • 16.03.2006
      • 277
      • Vankuver, Kanada

ta stoji pozadi, tako da valjda nije problem.
      Sada sam nesto gledao u nekoj servisnoj knjizi i ako sam dobro protumacio ruski, postoje tri tipa felni. Oznake su:

5J-13H2
      5 1/2 J-13H2
      4,5J-13

pretpostavljam da mo je dopala neka od ovih. Verovatno sirina nije ista, premericu

pozdrav

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

sirina je jedno, ofset je sasvim druga mera.

ofset mora da bude tacno u mm fabricka mera, zbog mnogo faktora a pre svega uglova trapova/vesanja.
        sirina felne nije tako kriticna mera i moze da odstupa i u plus i u minus (opsegu) i da bude ok.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• nikolans78
          CBC Senator
          • 16.03.2006
          • 277
          • Vankuver, Kanada

da, znam da su te stvari razlicite. Nisam im merio sirinu ali se za tu jednu felnu golim okom iz aviona ( ) vidi da je izbacena u odnosu na druge. Uzeo sam nesto ravno (letvu) stavio pored tog tocka i ima nekih 2cm udaljenosti izmedju letve i plastike na glavcini. Kod ostalih tockova nema uopste tu zazora. E sad, da li je ta felna sira pa samim tim "izbacenija" na spolja(guma mi se cini stoji na njoj normalno-kao i kod ostalih) ili je sirina ista, a ofset drugaciji, ne znam. Moracu da je premerim nekako.

pozdrav

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ako je felna sira, onda po logici je ta sirina veca i u unutrasnjem delu ka glavcini i u spoljasnjem delu (ka okolini).
            po tvom opisu lici da je ceo tocak kao celina izbacen napolje. ako je 20 mm razlike to je bas jako. lici da je ofset razlicit.

razlicit ofset leva-desna strana iste osovine utice i na raspona trapa a time i na sve uglove. u voznji se moze svasta dogadjati, pa i da Akermanov ugao izadje iz granica i izazove nestabilnost vozila pri skretanju.

za proveru, skini 2 tocka i postavi horizontalno jedan pored drugog.
            odmah ces videti da li je razlika ofset ili sama sirina.

ako imas rezervni tocak, prosto prebaci gumu sa te razlicite (defektne ?) felne i problem je trajno resen a dalje vidi sta ces sa tom defektnom.

sto vise odlazes resenje vise ce se potrositi gume i raste verovatnoca da se pokvari trap/vesanje.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• nikolans78
              CBC Senator
              • 16.03.2006
              • 277
              • Vankuver, Kanada

ta jedna felna je sira od ostalih, merio sam. Ali nekako lepse izgleda ovako, daje mu neku sportsku notu, bar onako kada ga gledas sa desne strane, pa mi zao da menjam

Comment

Working...
              X