Sta da radim???
Na YUGU mi blokiraju zadnji tockovi, to jest duplo jace koce nego prednji!!!
Sta da radim?
Nisi jedini veruj mi,pogledaj pozadi u kakvom su stanju dobosi,pakne,cilindri i opreuge,a najbolje bi resio problem kada bi uzeo Univerzalni regulator sile kocenja pa ti sam sebi podesavas silu koja ce se slati pozadi.
mislim da obrnuto gledas!!! tebi nesto nije u redu s prednjim...
1. meni se slicno desilo kad mi je riknuo glavni klip a neki jadni majstor kod koga sam radio nije dobro odradio zamenu novog i NIJE UOPSTE ispustio vazduh iz prednjih klesta. epilog je bio blokada zadnjih kao dobradan a prednji ko da ih nemam.
znaci:
*revizija glavnog kocionog cilindra (gumice, opruge, sta vec)
*ispustanje vazduha iz prednjih klesta (polako s tim, nek se podignu svi mehurici pa onda ponovo)
2. a ako si ga stvarno spustao, izbaci peti cilindar. sta ce ti onda, cemu sluzi?
mislim da obrnuto gledas!!! tebi nesto nije u redu s prednjim...
1. meni se slicno desilo kad mi je riknuo glavni klip a neki jadni majstor kod koga sam radio nije dobro odradio zamenu novog i NIJE UOPSTE ispustio vazduh iz prednjih klesta. epilog je bio blokada zadnjih kao dobradan a prednji ko da ih nemam.
znaci:
*revizija glavnog kocionog cilindra (gumice, opruge, sta vec)
*ispustanje vazduha iz prednjih klesta (polako s tim, nek se podignu svi mehurici pa onda ponovo)
2. a ako si ga stvarno spustao, izbaci peti cilindar. sta ce ti onda, cemu sluzi?
pozdrav
I to sve kada odradi ne mora da znaci da mu nece opet blokirati zadnji tockovi.Kod mene na Yugu su skroz nove kocnice i opet blokiraju zadnji tockovi i sigurno nema vazduha u sistemu niti mi je povezan peti cilindar.
ako se ne varam, komplet cilindar za zadnju dobos kocnicu kosta 140din. ja sam posle pomenutog problema imao blokadu (ali bez obzira na kocenje) zadnjeg levog tocka usred voznje na autoputu i spalio sam paknove koji su se usijali... zamenio ceo cilindar i paknove i resio problem.
* inace, ovaj problem mora da se resi bez odlaganja. kocnice sem toga sto su uzasno vazne za samu voznju mogu posledicno i da rastresu zadnju GREDU (meni se desilo kad sam prejako zakocio opterecen auto, a samo mi zadnje radile). to nije projektovano da trpi prejake stresove, puca ko od kartona...
ne znam. ja bih ipak pretresao prednje kocnice. ako imas problem s silom kocnica, morale bi prednje prvo da blokiraju. jace su, kako god da okrenes. verujem da nesto s njima nije u redu. kad to resis, leci se sve na svoje mesto...
hvala momci... P.S. Peti kocioni sam izvadio odavno tako da to nije, i ja mislim da mi sa prednjim kocnicama nije nesto uredu!!! Ali do sada su kocili normalno, sta moze da bude??? Plocice su relativno nove, diskovi dobri... Jedino ako nije vazduh u kocnicama? Sta mislite???
da se ponovim jos jednom i poslednji put u ovoj temi
"majstor" mi je sa samouverenom facom rekao da mi je ispustio vazduh iz kocnica. ja posle teskih muka i patnji u voznji koje sam vec opisivao pogledam, a na obadva klesta POLOMLJEN ventil za ispustanje!!! pa kako ga je onda ispustio, kad je polomio ventile u startu???
od tad SAM RADIM SVE oko kocnica. i ne boli me glava.
pametan si decko, ispusti vazduh sam. pitaj koga hoces kako mrzi me da kuckam, ako ti treba detaljan opis salji mi tel. na pp pa cu da ti objasnim.
Pa ako si izvadio peti kocioni onda je to to. Pri kocenju se tezina vozila prebacuje vise na prednje tockove pa ti zato zadnji blokiraju. Peti kocioni i jeste tu da regulise-rasporedjuje kocionu silu u zavisnosti od opterecenosti vozila. Kada je natovaren vise a kada je prazan manje.
E sad kada se spusta auto onda je to potrebno dodatno regulisati. Opruga na kocionim se mora malo pre-podesiti za novi zero polozaj.
da se ponovim jos jednom i poslednji put u ovoj temi
"majstor" mi je sa samouverenom facom rekao da mi je ispustio vazduh iz kocnica. ja posle teskih muka i patnji u voznji koje sam vec opisivao pogledam, a na obadva klesta POLOMLJEN ventil za ispustanje!!! pa kako ga je onda ispustio, kad je polomio ventile u startu???
Moguce je ispustiti vazduh iz kocnica direktno na cevima iako su sisice polomljene. Ucinak nije 100% ali je 98% sto se uglavnom i neprimecuje. Bakarna cev koja dolazi do kocionih klesta nije bas na vrhu i moguce je da ostane malo vazduha ali zanemarljivo malo. Naravno da ne odobravam ovaj nacin rada, tu je trebalo skinuti klesta, odvrnuti polomljenu sisicu i staviti novu, ali s obzirom na kolicinu posla koju majstori cesto ne mogu da naplate ili ih mrzi da sve to rade, onda odrade ispustenje na cevima.
ja sam prvi izbacio peti cilindar
sve kocnice stavio stock ali nove
kocim kao ludak i nikad mi se nije desilo, ako je sve podeseno i ispravno i vazduh ispusten, da mi zadnje zablokiraju pre prednjih. jednostavno su zadnje slabije, prednji deo se zakucava u asfalt i prednje kocnice nose celu pricu a zadnje su jace nego sa petim cilindrom. i paknovi mi mozda manje traju, ja ne primecujem da manje prelazim sa istim paknovima otkad sam izbacio peti cilindar. on definitivno ima svoju funkciju, ali da su mi jace kocnice jace su. i na nizbrdici kad iz zezanja pustim kocnicu najminimalnije moguce cuju se tk tk tk tk sva cetiri tocka istovremeno. to nisam imao sa petim cilindrom. nisam spustio auto, verovatno i necu, vise puta me je spasila njegova visina...
tek da prenesem iskustvo iz prve ruke
pozdrav
P.S. sto kazu iskusni majstori, ne popravljaj sto nije pokvareno! (sam retko slusam taj savet )
Comment