Pirelli P6 ili Goodyear Excellence?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • micko
    CBC Član
    • 08.05.2005
    • 72
    • novi sad

Pirelli P6 ili Goodyear Excellence?

Dakle, doslo vreme da menjam moje Michelin-ke na Audiju, sluzile su preko svih ocekivanja s obzirom po kakvim bosanskim kaldrmama (a i nasim) sam ih vozio i koliko cesto. Citajuci testove i "cesljajuci" net izbor sam sveo na nekoliko, a posle jutrosnjeg obilaska grada na ove dve: Pirelli P6 i Goodyear Excellence, dimenzija 195/65 R15 H. Za P6 trenutno ima "akcija" i cena im je 7.000 din. Za Excellence krece akcija sledece nedelje i cena ce im biti "izmedju 6 i 7.000" (citaj: otprilike isto ko i P6, svakako nedovoljna razlika da prelomi odluku). P6 je u svim testovima na vrhu i to govori sve, a sto se tice Goodyear-a, prvo sam bio za HydraGrip dok nisam "naleteo" na Excellence. Na Goodyear-ovom site-u u opisu guma postoji i "performance table" gde Excellence "do nogu tuce" HydraGrip, a samo ocenjivanje mi izgleda prilicno iskreno s obzirom da se Goodyear nije libio da svojim gumam daje i "dvojke" (od mogucih pet)! S obzirom na to da je HydraGrip na testovima uglavnom bio u gornjoj polovini logicno mi je da je Excellence onda bar podjednako dobra guma kao i P6, s obzirom na to koliko je u samom Goodyear-u vise vrednuju od HydraGrip-a. Prioritet mi je udobna i tiha guma sa dobrim ponasanjem na mokrom! Ja licno vise "naginjem" Goodyear-u, a sta kazete Vi?
  • NemaN
    CBC Senator XXL
    • 29.11.2004
    • 1560
    • munze

goodyear....barem iz mog iskustva
    I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• Ch@os
      CBC Veteran
      • 02.11.2005
      • 173

Ja trenutno vozim P6 istih dimenzija koje nameravas da kupis.
      Prezadovoljan sam. Odlicno drze podlogu a na mokrom su se pokazale
      fenomenalno, lepo upijaju "rupe" i nisu bucne kao neke. Sto se snega tice, sama dimenzija ti govori... a i nisu zimske!

Kad budem menjao sigurno ce P6 biti prva opcija!

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Kakvo je ovo pitanje?
        Te dve vrste guma nisu u istoj klasi osim mozda u klasi cene (i to u SCG). Dovoljno je samo pogledati izgled share i sve postaje jasno. Pitanje je koliko su Slovenci nauceni da se pridrzavaju tehnologije posto se excellence najverovatnije tamo proizvodi. Ta guma bi trebalo da bude MNOGO BOLJA od P6 sudeci po izgledu. Realno....? P6 izmedju ostalog nije neka bog zna kakva guma niti je namena tog modela da bude guma visokih performansi mada je kvalitet proizvodnje jako dobar. Da ne zaboravimo da je excellence ipak NAGLASENO asimetricna guma sa super dobrim kanalima protiv aqua planing-a. Za iste pare ili za razliku od 20 evra, (da Goodyear bude skuplja), uzeo bi Goodyear ako bi vec kupovao skupe gume.

Comment

• micko
          CBC Član
          • 08.05.2005
          • 72
          • novi sad

@ dranix

Hvala na pravom odgovoru!

Da li su u istoj klasi ja ne znam, istina je da je HydraGrip (a ne Excellence) figurirao u testovima protiv P6, a, kao sto sam i rekao, Excellence je usao u izbor tek kada sam video koliko ga sam Goodyear vise vrednuje. A posto je cena ove dve Goodyearove gume identicna , bar u Novom Sadu, eto otkud P6 i Excellence u razmatranju, bili ista klasa ili ne. U svakom slucaju, ja i jesam bio vise za Goodyear upravo zbog asimetricne sare, a ako kazes da je i "mnogo bolja", mislim da je i odluka pala: Excellence!

Comment

• dranix
            CBC Senator XXL
            • 04.10.2004
            • 3079
            • Antwerpen/Belgium
            • Saab 9-3

Excellence ima "ugradjen" veoma zanimljiv kompromis pa sam zbog toga rekao da nisu u istoj klasi ona i P6.
            HydraGrip je ipak prica za sebe, pa da ne mesamo loncice...

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

Ma Goodyear bi bio moj izbor u svakom slucaju...
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• MisaRS
                CBC Član
                • 19.05.2006
                • 76
                • Nis

Ma brate Goodyear uzmi imam ih na svom autu i bas su OK!

Kroz grad jurim kao furija,za volan moga AUDIJA.Zamnom uzdasi,prasina,graja,za devojke sam glavni baja.

Comment

• ToNcA
                  CBC Senator XXL
                  • 31.01.2006
                  • 868
                  • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
                  • Mazda 6 2.0d

Neznam za Good Year - njih vozim zimske Ultra Grip 7 i odlicne su ali samo kao zimske (M+S).

Letnje imam napred P7 i mogu da kazem da su se sxtra pokazale u odnosu na fabricke Bridgestone Turanza (koje su bole dobre za leto ali suvise nezne a po snegu - nema sanse) a primetio sam da auto malo bolje "guta" neravnine sa njima (napred) ili mi se to samo cini!?. Ali ipak P7 je za klasu visa od P6 tako da ne mogu mnogo da ti pomognem sem da ti kazem svoje utiske o gumama koje trenutno vozim i koje sam vozio pre njih.

Sto se mene tice ja sam uvek za Pirelli jer sam se odusevio koliko mi se auto bolje ponasa u odnosu na Bridgestone (a samo su prednje P7) ali ipak razmisli. Good Year je ipak firma sa velikim renomeom.

Sto se Hydra Grip tice to nikad nebih stavio na svoj auto. Koliko sam shvatio to je vise "all season" guma i na svim testovima (vidi Auto Bild od pre nekih mesec i po) se nije bas nesto pokazala. U principu je to "kisna guma" (kako joj samo ime kaze) a na suvom ima mnogo boljih. U svakom slucaju javi sta si uzeo i kakvi su utisci - mozda ce jos neko uskoro da menja gume .

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• starac vujadin
                    CBC Senator XXL
                    • 27.08.2005
                    • 2617
                    • Stari grad

HydraGrip je fantasticna guma. Pre nego sto sam je vozio procitao sam gomilu testova gde je "pocistila" sve, a onda sam je kupio i odusevio se. Nije all season (ali je toliko dobra da moze da posluzi i u tu svrhu), nego kisna letnja guma.
                    Sada vozim Michelin Pilot Primacy (vrlo dobra guma) i Hydragrip je bolja guma od nje.
                    A inace, ne spadaju u istu klasu Excellence i P6, k`o sto neko rece.

Comment

• micko
                      CBC Član
                      • 08.05.2005
                      • 72
                      • novi sad

U subotu kupljen Excellence: akcijska cena 7.330 din, ventili 100 din/kom, balansiranje 200 din po gumi, optika 1.400 din; ukupno: 32.000 din; Agrohim Novi Sad. Posto je, je l' da, kisa skoro neprestano padala 3 dana imao sam odma' prilike da ih dobro istestiram po mokrom putu. Utisci: fantasticni - savrseno sigurno drzi pravac pri 120 km/h po kisi (jeste neodgovorna voznja ali mi je trakcija ulivala apsolutnu sigurnost), duboke bare takodje prolazi bez bilo kakvog "trzanja" volana (pri normalnim brzinama), a najvise me je odusevilo kocenje. Apsolutno superiorna guma u odnosu na Michelina Pilot HX koji sam dosad imao. Takodje, na retkim deonicama prosusenog puta guma je primetno tisa od Michelina. Sve u svemu prezadovoljan sam. Ostaje da se vidi kako ce podneti bosanski makadam

Comment

• Srdjan
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 2416
                        • Bajina Basta/Beograd

I kakvi su sada utisci kada je proslo neko vreme? Jel i dalje za preporuku? Imao sam na autu Michelin Pilot Primacy i stvarno sam prezadovoljan sa njima. E sad posto bi trebao da uzimam 4kom, interesuje me sta ima jos da se uzme u toj klasi? Ove Excellence bi i trebale da budu jeftiunije od Michelina.
                        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• micko
                          CBC Član
                          • 08.05.2005
                          • 72
                          • novi sad

@ Srdjan
                          Izvini sto nisam ranije primetio pitanje. Vidim i da si kupio nove gume, te ti moj odgovor nece znaciti puno, ali update o ponasanju "moje" gume u eksploataciji ne moze da skodi:
                          Dakle, proslo je 2 godine od kad su gume kupljene, ja i dalje vozim nasim i bosanskim kaldrmama (doduse, mnogo redje) i guma i dalje izgleda kao nova, skoro se uopste nije pohabala. Udobnost i tisina gume za pohvalu, ponasanje na mokrom fantasticno, "velika" sara podrazumeva i veliki broj kamencica koji se zaglavljuju, jedina primetna mana - nije za zimu. Mislim - moze, ali samo oprezno.

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141
                            • Beograd, barajevo-zemun
                            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

U subotu kupljen Excellence: akcijska cena 7.330 din
                            sta sam primetio:

jun 2006 -7330 din
                            jun 2008- 5200 din

gume su prilicno pojeftinile u zadnje 2 godine, ne samo ovaj model vec generalno bilo kog brenda.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• nidza
                              CBC Senator XXL
                              • 16.04.2008
                              • 496
                              • nbgd

Iz prostog razloga što su marže za strane gume bile abnormalne (preko 100%) - i dalje su, mada se situacija ozbiljno popravila, što si dobro primetio na ovom primeru.
                              Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

Working...
                              X